Autor Wątek: Kombucha raz jeszcze - ocet  (Przeczytany 9640 razy)

Offline LolaKarola

• Mało Pisze
  • **
Odp: Kombucha raz jeszcze - ocet
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 22, 2016, 12:55:23 »
Zamierzam właśnie zaopatrzyć się w kombuchę. Ile miodu należy dodać na litr płynu? Czy kombuchę można hodować na sokach warzywnych np. z marchwi lub buraka? Na jakich cukrach kombucha fermentuje najlepiej?

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 23, 2016, 18:04:39 »
Piję i taką tygodniową kombuchę, jak i częściej coś pod ocet. Zwyczajnie o niej zapominam. U mnie wywołuje duże wzdęcia. Może i powinnam dłużej zastosować żeby bebeszki się do niej przyzwyczaiły ale chęci na męczarnie z bębenkiem brak. Okazjonalnie ok. Dzisiaj wypróbuję jako polewkę na wysuszoną skórę. A niech tam, dla nauki :)

Lola moim zdaniem to Ci nie wyjdzie. Soki zaczną fermentować a nie będą przerabiane przez kombuchę. Próbuj. Rozbiłam ją na herbacie pokrzywiowej i bez szału. Jednak zwykła czarna herbata przepuszczona przez matkę smakuje najlepiej. Daję około 100g cukru na litr herbaty.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline LolaKarola

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 23, 2016, 20:32:41 »
Okay, dzięki  :). Ja jestem wrażliwa na grzybki różne, więc będę na początku stosowania dawkować ostrożnie.
I chyba zacznę fermentować kombuchę dodając miodu (od cukru jakoś mnie odrzuca), czy miodu też dawać 100 g na litr?

Offline iza

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 20, 2016, 20:51:38 »
A jakie właściwości zewnętrzne ma kombucha? Do tej pory tylko ją piłam.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 20, 2016, 22:20:04 »
Przeczytaj ten wątek i spróbuj

Pozdrowienia :-)