Ogółem na wzrok, szczególnie o zmierzchu dobrze działa witamina A i jej źródła, czyli karotenoidy: marchew, rokitnik, oleje, wątroba.
Jeśli chodzi o mięśnie, to ostatnio można kupić takie śmieszne czarne okularki z dziurkami. U nas to z jakiegoś niezrozumiałego powodu na Allegro występują jako ayurwedyjskie (ayurweda jest modna na wszystko), w Rosji to sprzedają po prostu jako trenażery dla oczu bez egzotycznej ideologii w tle.
Według ulotki okularki rozluźniają mięśnie oczu, dzięki czemu po odpoczynku lepiej pracują.
Można to używać do czytania i przy komputerze. Sprawdzałam na sobie: drobny druk się przez te dziurki powiększa, ale ja mam dośc zdrowe oczy i wystarczająco długie ręce, jak na moje potrzeby.
Koleżance po miesiącu średnio regularnego stosowania przy komputerze skończyły się bóle głowy - pewnie pochodziły od napięć mięśniowych.
Dla poprawy ukrwienia oczu jedzcie wszystkie czarne jagody i ich soki: aronię, jeżyny, czarne jagody, czarne porzeczki, czarny bez i wszystko inne, co pachnie antocyjanami.
Pozdrowienia :-)