Autor Wątek: Borelioza jak leczyć i rozpoznać  (Przeczytany 2298 razy)

Offline antonia

• Więcej Pisze
  • Beate vivere est honeste vivere
Borelioza jak leczyć i rozpoznać
« dnia: Lipca 05, 2016, 20:55:12 »
"Borelioza początkowo może nie dawać żadnych objawów, nie zawsze występuję rumień, często miejsce ukąszenia może być niewidoczne i przejść niezauważanie.
Objawy bywają podobne do wielu innych chorób, przez co wielu pacjentów nieraz latami jest zbędnie leczonych na inne choroby.

Cechą charakterystyczną boreliozy jest cykliczność występowania objawów – na przemian okresy względnego spokoju i intensywnego nasilenia dolegliwości najczęściej w okresach dwutygodniowych.

Jak dotąd nie ma jednego protokołu i metody diagnozowania, która dawałaby 100% pewności zarówno potwierdzenia jak i wykluczenia zakażenia. Jedną z obecnie najlepszych metod jest western-blot test ale ze względu na występowanie różnych szczepów bakterii i możliwości ko-infekcji jego skuteczność waha się w granicach 60-80%.
Duże nadzieje daje niedawno odkryta przez patologa Alana McDonalds metoda poprzez analizę DNA

Profilaktyka
Przebywanie w strefach endemicznych -profilaktycznie 1000mg dziennie traganka błoniastego (astragalus)
Pozwala  zachować markery immunologiczne na wysokim poziomie zapobiegając zakażeniu lub zminimalizowanie   przebiegu infekcji. Uwaga: Nie stosować zioła w późnym stadium boreliozy

Świeże ukąszenia
Traganek 3000 mg na dobę przez 30 dni, następnie 1000 mg na dobę przez możliwie długi okres. Dobre rezultaty daje nakładanie na obszar ukąszenia pasty z traganka z zieloną glinką – zapobiega zakażeniom wewnętrznym."

http://sekrety-zdrowia.org/borelioza-jak-leczyc-rozpoznac/

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: Borelioza jak leczyć i rozpoznać
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 05, 2016, 21:58:38 »

"Cechą charakterystyczną boreliozy jest cykliczność występowania objawów – na przemian okresy względnego spokoju i intensywnego nasilenia dolegliwości najczęściej w okresach dwutygodniowych."

Bardzo, bardzo rzadko tak się dzieje.
Po co podawać nieprawdziwe dane?

Offline antonia

• Więcej Pisze
  • Beate vivere est honeste vivere
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 05, 2016, 22:25:29 »

"Cechą charakterystyczną boreliozy jest cykliczność występowania objawów – na przemian okresy względnego spokoju i intensywnego nasilenia dolegliwości najczęściej w okresach dwutygodniowych."

Bardzo, bardzo rzadko tak się dzieje.
Po co podawać nieprawdziwe dane?

Prawdziwe, czy nieprawdziwe? Komu wierzyć?

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 06, 2016, 07:19:34 »
Z dystansem podchodzić do wszelkich wypowiedzi.
Tak samo moich jak i innych.

Ja jestem praktykiem, w wielu teoretycznych artykułach pisze się o tej cykliczności.
Prowadzę bardzo szczegółowe wywiady i na ich podstawie a było ich co najmniej 100 mogę napisać, że u mniej niż 5% chorych na boreliozę występuje ta cykliczność. Może u innych jest inaczej.

Offline pczerlus

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 06, 2016, 07:45:26 »
U Mnie była cykliczność zaostrzenia objawów, ale nie co 2 tygodnie tylko co około miesiąc. Pozdrawiam

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 06, 2016, 15:07:07 »
Skuteczność testu western-blot w 60-80 % to chyba też pobożne życzenie. Traganek tylko we wczesnej boreliozie jest nieporozumieniem (na to wpadł p. Buhner, ale nie wiem jakie miał przesłanki). Brałam w późnej fazie choroby (w 12-stym roku) i nic złego nie działo się, a wręcz przeciwnie. Nie wiem na ile traganek był skuteczny, bo jednocześnie przyjmowałam całą masę ziół, ale nie szkodził, a efekty kuracji były pozytywne.
Cykliczność objawów - u mnie było półtora tygodnia lepszego i półtora gorszego. Był to stan przed leczeniem, bo już później było albo źle i to całymi miesiącami albo lepiej przez dłuższy okres i znów bardzo źle...
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2016, 15:17:32 wysłana przez Renia »
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller