Autor Wątek: Stefania Korżawska - opinie i recenzje o jej książkach  (Przeczytany 9517 razy)

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
Stefania Korżawska - opinie i recenzje o jej książkach
« dnia: Stycznia 04, 2015, 22:06:46 »
Co sądzicie o książkach audycjach, przepisach poradach Stefanii Korżawskiej? Ktoś czytał  interesował się?
Przy czym nie interesuje mnie gdzie występuje itd itp

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Stefania Korżawska - opinie i recenzje o jej książkach
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 05, 2015, 20:05:36 »
Mi jej styl nie leży - pewnie dlatego, że mi słoma z butów wystaje, a ona uderza w tony arystokratyczne. Na dodatej ona dużo się "bzibziusia", czyli operuje dużą ilością zdrobnień, większą, niż zwykle się stosuje wobec małych dzieci. Ale - wolny człowiek w wolnym kraju - widać wielu osobom ten styl pasuje. Zwykle jej pomysły są nieszkodliwe.
Jeśli chodzi o formalne wykształcenie, to jest amatorką, ja zresztą też ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 06, 2015, 00:32:18 »
Cytat z jej strony
zdobyłam ogromną wiedzę dotyczącą świata leczniczych roślin - wiedzę, jakiej na przestrzeni wieków w Polsce nie było
Szczyt megalomanii
No i co na to doktor. Narobił stron w internecie. Narobił różnych prepratów o Adicoxów po Ovobiowitę. Od podstaw zrobił kierunek towaroznawstawa. Doprowadził do postania Stowarzyszenia Zielarzy i Fitoterapeutów które bez niego nigdy by nie powstało. Teraz pewnie w końcu kończy habilitację. Niedługo będzie tworzył olerazyny /bardzo dobry pomysł/.  No i wie o ziołach powiedzmy ok 10 %. Ja wiem ok 0,5-1%, a pani Korżawska wie wszystko. No i produkuje książeczki, na poziomie sprawnych inaczej i to w tempie strzelania z karabinu maszynowego. Umie kobiecina robić kasę na durnej rasie.
Zobaczcie na stronie jej zdjęcie z Ożarowskim wygląda na prawie jego rówieśniczkę, a na okładkach książek widzimy panią Korżawską która wygląda coraz młodziej. Ale się muszą spece do Photoshopa napracować. No i ile zdjęć ani Korżawska musiała sobie 30 lat temu cpyknąć.
A jak się przeczyta to
Wtedy też nie przypuszczałam, że odważnie stanę po stronie Boga i będę nawoływać do przestrzegania praw natury, do uczciwego życia w harmonii z przyrodą. A wszystko po to, by śpiewu ptaków, szumu drzew, radosnego gaworzenia owadów, mowy ziół, drzew, uniżonych sług Ojca Niebieskiego mogły posłuchać jeszcze następne pokolenia. I żeby oni mogli uprawiać mądrze Polską Ziemię, zbierać życiodajne plony, które będą karmiły ich krzepkie ciała.
to wszystko staje się jasne. Na myśl tu przychodzą mi słowa Janka O. /w odniesieniu do kogoś innego rzecz jasna/ : Współczuję bakteriom których jest nosicielem.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Seniorka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 31, 2015, 17:14:11 »
Pani Stefania Korżawska nadużywa stopnia naukowego, jest magistrem języka polskiego
a na swojej produkcji herbaty i kawy podpisuje
mgr Stefania Korżawska co sugieruje, że jest
magistrem farmacji.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 31, 2015, 19:08:12 »
Zwłaszcza że niektóre jej receptury są dosyć wątpliwe. Ale forma przerasta treść.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 31, 2015, 21:31:50 »
Pani Stefania Korżawska nadużywa stopnia naukowego, jest magistrem języka polskiego
a na swojej produkcji herbaty i kawy podpisuje
mgr Stefania Korżawska co sugieruje, że jest
magistrem farmacji.
To częste np dr polonistyki jest pani Krzemińska robiąca kursy z dietetyki TCM.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 31, 2015, 21:50:43 »
Ja nie rozumiem dlaczego się czepiacie rzeczy która nie ma żadnego znaczenia.
Ma tytuł czy nie i z jakiej dziedziny.

Istotna jest tylko jedna rzecz - czy dana mieszanka działa.
Przecież żaden tytuł naukowy niczego nie gwarantuje.

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 22, 2017, 11:58:31 »
No tak, to sprawa indywidualna.
O zmarłych nie powinno się mówić źle ale.... wg mnie:
Jej styl mówienia i pisania nie każdemu pasuje - mnie nie, te zdrobnienia, metafory, porównania, to mi zdecydowanie przeszkadza.
Że produkowała masowo książeczki, których treść jakby ścisnąć to niewiele zostało - prawda, wszystkie jej porady można by zawrzeć w jednej takiej małej książeczce.
Że ma wykształcenie polonistyczne - tego dowiedziałam się od niej samej, o braku wykształcenia w kierunku fitoterapii nie mówiła :-).
Że odwołuje się do  dawnej medycyny dworskiej, arystokratycznej a nie przywołuje doświadczeń prostych ludzi - też mnie razi.
Że jej herbatki były/są? nieprzyzwoicie drogie - święta prawda.
Jednak jakieś tam doświadczenie zebrała i np. płyn do płukania gardła, który robię wg przepisu z jej książeczki sprawdza się bardzo dobrze - może nie jest odkrywczy ale tam go znalazłam i mogę polecić z czystym sumieniem.
Z jej przepisów wypróbowywałam na sobie nalewkę z liści i owoców czarnej porzeczki + jarzębina. Po wypiciu całego nastawu wyniki krwi, w tym chlesterol, miałam jak marzenie, bez leków i drakońskiej diety.
Przepis na ocet jabłkowy też podaje bardzo dobry - stał ze 2 lata w chłodzie i nadal był dobry.

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 22, 2017, 15:53:42 »
Kto mądry to sobie wiedzę wyłuska z jej książek, nie można pisać tylko o niej źle, bo to bez sensu. Jakąś tam wiedzę miała.

Nie jestem żadnym fanem tej świętej pamięci już Pani, natomiast sporo rzeczy w jej książkach da się stosować, wiem, bo czytałem jej książki.