Autor Wątek: siwienie  (Przeczytany 18968 razy)

Offline Luu

• Średnio Pisze
Odp: siwienie
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 31, 2021, 15:03:46 »
Ja akurat nie siwieję i raczej nie będę, nie próbowałam, ale zajechało mi Tombakiem, więc wrzuciłam. Dodam, że kuracja trwa ponoć kilka miesięcy, więc trzeba cierpliwości. Jakby ktoś się zdecydował, dajcie znać :)

Offline nevergiveup

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Września 15, 2021, 08:38:52 »
Pewne źródła podają, że siwienie jest spowodowane właśnie niedoborem miedzi oraz DHEA.
Niektórzy w Stanach Zjednoczonych odnosili dobre efekty stosując wcierkę DHEA rozpuszczone w oleju MCT
 Pozdrawiam

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Października 13, 2023, 19:14:02 »
Na siwe włosy polecam taką mieszankę do picia:
  • ostropest
  • kozieradka
  • pokrzywa
  • czystek
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2023, 16:37:20 wysłana przez 44 »

Offline agnieszka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 21, 2025, 20:17:03 »
Na przykładzie osoby z bliskiej rodziny widzę, że w okolicy 50-tki, mimo wielu stresów, ma nieliczne siwe włosy. To chyba kwestia dziedziczenia, ale każdy jest inny.

Offline To Masz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 12, 2025, 21:34:57 »
Z moich obserwacji wynika, że siwienie (nie wyjątek:) jest chyba w największym stopniu uwarunkowane dziedzicznie (co oznacza, że nie tylko genetycznie; dziedziczymy też np. zachowania, warunki środowiskowe). Dawniej, kobiety po myciu włosów (oczywiście nie szamponem, który szkodzi skórze głowy) płukały włosy octem i nie było zaskoczeniem, że miały czarne włosy nawet pod 70-tkę. Negatywne przeżycia mogą powodować, że w parę chwil człowiek osiwieje całkowicie, co też nie dotyczy każdego. Są osoby, które nadmiernie przeżywają zdarzenia życiowe i nie siwieją. Przypadek poważnej awitaminozy (wieloletnia nieprzyswajalność białek i tłuszczów) u bardzo dobrze znanej mi osoby też nie powodował siwienia czarnych włosów po 50-ce (ojciec nie siwiał jeszcze po 60-ce). Odżywianie pewnie też ma olbrzymie znaczenie - obstawiałbym m.in. braki krzemionki i chromu.
Znamienne jest współcześnie siwienie dużo młodszych osób, niż kiedyś.
Co do miedzi, znam przypadek zatrucia miedzią (tylko z pożywienia - w wyniku ułomności organizmu w pozbywaniu się miedzi) u człowieka około 30-stki dość już siwego.
Z doświadczenia: płukanie octem działa. Może być inny kwas, np. sok z cytryny. Zmniejsza siwienie niecierpek gruczołowaty (stosowany przez lata napar lub nalewka), który wpływa też na zmniejszenie wypadania włosów (np. przy awitaminozie). Niecierpek był polecany przed laty na wypadanie włosów przez Doktora.   

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 18, 2025, 06:33:49 »
Naukowcy odkryli, że witamina B5 likwiduje siwienie włosów w dawce 200 mg (pantotenianu wapnia).

Witamina B5 odgrywa kluczową rolę w syntezie melaniny – barwnika odpowiedzialnego za kolor włosów i skóry. Jej niedobór może prowadzić do osłabienia mieszków włosowych i przyspieszonego procesu siwienia. Ponadto działa jak antyoksydant, neutralizując wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się komórek.

Więcej tu:
https://kobieta.wp.pl/witamina-ktora-odwraca-siwienie-oto-co-odkryli-naukowcy-7179343682120416a
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2025, 22:45:46 wysłana przez 44 »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 18, 2025, 13:08:21 »
Nie sądzę, aby to działało u każdego. Zapewne jeśli w ogóle działa , to głównie u osób, które siwieją przedwcześnie i tych siwych włosów mają nie więcej niż 30%, szczególnie tych z niedoborem wit. B5. Zresztą sami napisali "U CZĘŚCI uczestników".
Poza tym beznadziejny artykuł, który nie podaje żadnych szczegółów na temat badania, więc ogólnie cała informacja na poziomie Pudelka czy innego Plotka. Szczególnie, że nawet nie podają odnośnika do rzeczonego badania.
Jak już chcesz, to powinieneś przynajmniej podać odnośnik do rzetelnego artykułu, a nie takiego badziewia.
Zresztą sama nie mogę znaleźć żadnego takiego badania z 2025 r., więc być może w ogóle artykuł wyssany z palca
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2025, 13:18:53 wysłana przez qwerta »