Autor Wątek: Czy słodziki są szkodliwe ?  (Przeczytany 35352 razy)

Offline Tomas

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: Czy słodziki są szkodliwe ?
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 29, 2015, 00:09:33 »
Ja zawsze myślałem, że aspartam to największy syf i skoro tyle można przeczytać o jego szkodliwości, to jest to jakoś należycie udowodnione.. a tu czytam: http://www.biomedical.pl/aktualnosci/nadwrazliwosc-na-slodziki-wspolczesny-mit-13387.html, że niekoniecznie jest to takie jednoznaczne. Można zgłupieć ;P Dla bezpieczeństwa jednak kiedy mogę używam stewii lub syropu z agawy.
I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu.
Paulo Coelho

Offline werbena

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1256
Odp: Czy słodziki są szkodliwe ?
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 10, 2016, 16:30:26 »
"Według dostępnego bez specjalnych problemów piśmiennictwa możemy stwierdzić, że aspartam jest to związek chemiczny, składający się z kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i estru metylowego. Niestety, w czasie rozpadu w naszym organizmie powstają: alkohol metylowy, a ten jest wybitnie szkodliwy, oraz poniższe związki.

 Kwas asparaginowy stanowi 40% aspartamu i jest odpowiedzialny za obumieranie komórek nerwowych.

Podobne zjawisko obserwuje się w przypadku spożywania przez ludzi glutaminianu sodu, powszechnie dodawanego do żywności w celu jakoby poprawy smaku. Pediatrzy także nie ostrzegają o tym Rodziców. W jakim niby celu, będzie więcej chorych! Większe kolejki...
 Niestety, widoczne dla lekarza objawy uszkodzenia mózgu będą widoczne dopiero jak uszkodzeniu ulegnie 75% neuronów.

Fenylonalanina stanowi około 50% aspartamu. Przyjmowanie aspartamu w połączeniu z węglowodanami powoduje znaczące podwyższenie fenyloalaniny w mózgu. Nawet u osób zdrowych.
 Na skutek przemian, których nie będę opisywał, występują u osoby spożywającej aspartam zaburzenia emocjonalne, depresje, ataki paniki, czy zmiany nastroju.

Alkohol metylowy stanowi pozostałe 10 % aspartamu.
Metanol w organizmie jest metabolizowany do kwasu mrówkowego oraz formaldehydu. Nie muszę przypominać, że formaldehyd jest śmiertelną trucizną. Objawy zatrucia to bóle i zawroty głowy, nudności okresowe szum, czy buczenie w uszach, zaniki pamięci, drętwienie kończyn, problemy ze wzrokiem.

Absolutnie nie wolno podgrzewać żywności zwierającej aspartam.

Dwuketopiperazyna, substancja powstająca w produktach płynnych, na przykład napojach zawierających aspartam, nie jest szczególnie „niebezpieczna”, powoduje tylko nowotwory mózgu.
Jak długo stoi taka butelka w hurtowni, a potem w sklepie? Nie wiesz.....

 
c.d.:
http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=17856&Itemid=119: