Autor Wątek: Żywotnik  (Przeczytany 6554 razy)

Offline czarny ptak

• Nowy
  • *
Żywotnik
« dnia: Marzec 22, 2016, 11:35:08 »
Witam,
Słyszałam, że dobre rezultaty w leczeniu stanów zapalnych przydatków oraz pęcherza dają kąpiele w Żywotniku. Czy ktoś, coś na ten temat może mi doradzić? Dodam tylko,że wokół mnie rosną jodły, sosny,tuje i świerki, więc mam sporo materiału do kąpieli;). Najbardziej jednak interesuje mnie Thuja żywotnik-mam tylko receptury do wewnętrznego stosowania.
Pozdrawiam.

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
Odp: Żywotnik
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2016, 12:45:04 »
Przypominam tylko o pisaniu zgodnie z kategoriami forum (dlatego wpis został przesunięty tutaj).

Należy przypomnieć za dr Henrykiem Różańskim:

Zatrucia tujonem mają miejsce w przypadku nadmiernego spożycia alkoholi z dodatkiem ekstraktów lub olejków roślin zawierających ten składnik, ponadto przy przedawkowaniu preparatów opartych na żywotniku (Thuja) i jałowcu (Juniperus).

Następuje wówczas podrażnienie przewodu pokarmowego, ból brzucha, nudności z wymiotami, biegunka, zapalenie nerek z podrażnieniem układu moczowego, częstomocz, a nawet krwiomocz, następnie zatrzymanie moczu.

U kobiet występują skurcze macicy.

U zatrutych pojawiają się drgawki kloniczne, a nawet tężcowe. Czasem występuje też wysypka na skórze, zaczerwienione plamy, pokrzywka przechodząca w wyprysk sączący.

Preparatów z tujonem nie wolno podawać kobietom w ciąży oraz karmiącym. Nie podawać osobom z niewydolnością nerek.

http://rozanski.li/223/thujon-tujon-w-ziolach/

PRZYKŁADOWA KĄPIEL:

-przemielić młode wierzchołki gałązek żywotnika w maszynce do mięsa lub drobniutko posiekać nożem aby uzyskać 3-5 łyżek drobno potraktowanego surowca.

-3-5 łyżek zalać dwiema szklankami chłodnej wody z połową łyżeczki soli (zostawić na godzinę pod przykryciem)
po godzinie odcedzić do osobnego naczynia,
pozostały surowiec zalać dwiema szklankami wrzątku i parzyć pod przykryciem 30 minut,

Odcedzić napar.

Mamy zatem 0, 5 litry maceratu i 0,5 naparu, które wykorzystujemy do kąpieli.

-do wypełnionej wanny (37-38 C) dolać oba płyny i dodać łyżkę soli (np. morskiej).

W literaturze podaje się ogólnie, iż czas kąpieli wynosi maksymalnie 10-15 minut.

Taka przykładowa kąpiel z żywotnikiem.

Można oczywiście używać całych gałązek ale wtedy występuje ryzyko, że będzie go za dużo (żywotnika) i mogą wystąpić zatrucia i działania niepożądane.

Wykonywanie jakichkolwiek kąpieli leczniczych winno być wykonywane w obecności dorosłej osoby trzeciej!

Przed użyciem jakichkolwiek środków roślinnych i kosmetycznych należy przeprowadzić próbę uczuleniową!

Niewątpliwie należy skonsultować korzystanie z kąpieli leczniczych z lekarzem balneologiem.

Wykorzystanie informacji podawanych tutaj na forum następuje na własną odpowiedzialność.

Informacje tutaj są podawane tylko informacyjnie z odniesieniem do wiedzy z zakresu stosowania roślin.

Żywotnik to piękne drzewo, które niestety może zaszkodzić.
Więc do wszystkiego należy podchodzić z ostrożnością i rozsądkiem.

Pozdrawiam,
Paweł

ps. Mających pytania do w/w przykładu kąpieli z żywotnikiem zapraszam na kurs zielarski do Krosna
http://ptzif.pl/home/?p=601

Offline czarny ptak

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 22, 2016, 13:07:07 »
Tak myślałam, że kąpiel w tym pachnącym drzewku nie będzie taka bezpieczna.Nie mniej jednak, jeśli roślina ma tak silne działanie, to będzie bardzo skuteczna w leczeniu-oczywiście jak piszesz- w małych ilościach.hmm...
Dziękuję pięknie za odpowiedź i składam moje postanowienie poprawy co do moich wpisów w  poprawnej podgrupie;). Pozdrawiam serdecznie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 22, 2016, 13:28:52 »
W uzupełnieniu chciałabym dodać, że żywotnik oprócz tujonu, który raczej nie przechodzi do wody, więc w kąpieli nie powinien stanowić problemu - z tego powodu nie będzie się wchłaniać dalej przez skórę, tuja też zawiera ładnie pachnące olejki eteryczne, które są mocnym środkiem bakteriobójczym, One nadadzą ładny zapach wywarowi ale i mogą uczulić. Trzeba sprawdzić

Możliwe, że należałoby rozważyć wchłanianie tujonu przez skórę przy stosowaniu kosmetyków lub leków na bazie nalewek lub wyciągów olejowych, ale nie będę się wypowiadać.

Możliwe, że lekarz balneolog nie będzie nic wiedział o żywotniku.

Na problemy z przydatkami robi się pólkąpiele - do pasa.
Dodatkowo można pomyśleć o irygacjach.
Przy problemach onkologicznych do irygacji warto posługiwać się świeżym maceratem na soli fizjologicznej, by wydostać białka, które mogą być toksyczne dla komórek nowotworowych.

Pozdrowienia :-)

Edit
Przepraszam czytelników, nie przeczytałam porządnie swojego tekstu przed publikacją i zupełnie nie trzymał się kupy. Teraz już powinien być bardziej zrozumiały
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2016, 20:48:04 wysłana przez Basia »

Offline czarny ptak

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 19, 2016, 10:36:48 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie!