Autor Wątek: Czarcie żebro  (Przeczytany 13433 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Czarcie żebro
« dnia: Czerwiec 30, 2010, 05:20:41 »
Witam

Czy ktoś ma doswiadczenie z tym ziółkiem. Bardzo prosze o info.

Pozdrawiam
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Czarcie żebro
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 21, 2010, 12:28:40 »
W tej chwili jest chyba najlepszy czas na zbiory - u nas jest tego trochę na wilgotnych łąkach.
Smak tego jest nieinwazyjny. Troche mi chodzi po głowie surówka, lub dodatek do surówki z tego, ale sie nie chce. Lenistwo...
Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 22, 2010, 22:44:31 »
Hello Barrbarro

Czy dysponujesz informacjami typu : zastosowanie , skład chemiczny , z czym mozna mieszać.... Medycyna ludowa informuje wręcz o niewyobrażalnych siłach tego zioła. Do tej pory są ludzie z wiosek w moim wojewodztwie którzy kapia niemowlęta tuz po urodzeniu w naparze z tego zioła...hmmmm
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Global

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 23, 2010, 06:02:07 »
Hodowcy koni dają ostrożeń swoim pupilom, aby ładną sierść miały. Może więc czarcie żebro jest dobrym środkiem na nasze, ludzkie włosy?
Z całą pewnością jest smacznym papu. Szczególnie młode szczyty. Surwiwalowcy zachwalają. I ja też tam byłem, i jadłem.  :D Trochę sucho jest i mało "czarta". Ale w mojej okolicy zawsze sucho. Półpustynia wręcz.
A oto i ono poniżej. I "moja" półpustynia - 50 metrów od chałupy... W upały lepiej tam nie chodzić, chyba, że jest się rodem z Otwocka lub z Egiptu.  :o A ostrożeń został nazwany "czarcim" chyba przez "drapieżny" wygląd.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2010, 06:28:49 wysłana przez Global »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 23, 2010, 09:33:07 »
Po prostu sprawdź według oficjalnej nazwy: ostrożeń warzywny
Nawet na blogu naszego Gospodarza trochę o tym jest.

Pozdrowienia :-)

Offline Global

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 23, 2010, 09:42:34 »
Może nie wszyscy wiedzą, gdzie jest blog Dobrodzieja:

http://rozanski.li/?p=806
http://rozanski.li/?p=803

Od siebie dodam, że ostrożeń jest chętnie zjadany przez krówki. Wcinają, aż miło.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 24, 2010, 07:57:52 »
Dziękuję bardzo

Bloga Gospodarza znam tylko byłem jakby to ująć mało precyzyjny.....

Pozdrawiam

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 28, 2011, 10:18:26 »
Hello Barrbarro

Czy dysponujesz informacjami typu : zastosowanie , skład chemiczny , z czym mozna mieszać.... Medycyna ludowa informuje wręcz o niewyobrażalnych siłach tego zioła. Do tej pory są ludzie z wiosek w moim wojewodztwie którzy kapia niemowlęta tuz po urodzeniu w naparze z tego zioła...hmmmm

Nie tylko niemowlaki.
Sama się przekonałam o sile tego ziela. Ma wlaściwoiści silnie oczyszczajace.
Nie wiem jak się zapatrujecie na pewne sprawy z pogranicza magii i medycyny ale jeśli chodzi o ostrożeń widziałam działanie.

Zioło ma zastosowanie do zdejmowania klątw i uroków.
Kapiel robi się z 2-4 lyżki ziela zalać wrzątkiem i parzyć 20 min pod przykryciem. Przecedzony wlac do wanny i dosypac garsc soli.
W kapieli moczymy się 15-20 minut. Potem wode zostawiamy na okolo godzinę i obserwujemy. Jeśli woda zmętnieje, pojawią się w niej kłaczki, zmieni smak to znak, że coś na nas wisi, urok, lub inne badziejstwo. Duchy chorób też tego nie lubią.

Może to i pogranicze magii ale sama widzialam różnice w wygladzie wody u osób na ktorych był urok.

W dawnych tradycjach wodę po kąpieli wylewało się na rozstaju dróg, to tak przy okazji :)
Napar z ostrożenia też dziala oczyszczajco na organizm.

Czarcie ziele polecam każdemu.

A tu już bardziej naukowe podejście o Ostrożeniu:
http://rozanski.li/?p=803
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia. Nazwę ją kosmosem.
I założę własny.
www.ezodar.pl
http://szept.poganko.pl/

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 28, 2011, 10:55:01 »
Witam.Czy moze ktoś czytając o ostrożeniu warzywnym znalazł zdjęcie młodej rośliny(takiej do zjedzenia,podobno młoda jest jadalna i smaczna)myslę ,że dorosłe rośliny może bym zlokalizowala,lecz obawiam się czy dobrze rozpoznam młode pędy.Pozdrawiam i miłego poniedziałku,kaśka

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 28, 2011, 11:25:29 »
wiesz, to jest oset i nie wiem czy nawet pedow nie trzeba by nieco obrobić :)

Przy okazji to dym z przekwitniętych kwiatów czarciego żebra jak się pali i okadza to w domu oczyszcza z negatywnych energii i odpędza co paskudne :)

więcej o ostrożeniu także tutaj: http://ezodar.pl/index.php?/topic/1687-ostrozen-warzywny-zwany-czarcim-zielem/
I tam jest fotka może więc coś się uda poznać.
Można też oznaczyć stanowisko gdzie rośnie i polowac wiosną jak się zacznie przebijać.

Czosnek niedźwiedzi tak oznaczają :)
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia. Nazwę ją kosmosem.
I założę własny.
www.ezodar.pl

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2011, 07:28:58 »
Witam
Czy ma ktos jeszcze zapasy ostrożnia(czarciego żebra)? ( potrzebny na wczoraj )

Pozdrawiam - Fresh

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 05, 2011, 06:38:33 »
Ostatecznie można kupć w zielarskim lub w aptece
I założę własny.
www.ezodar.pl

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 07, 2011, 23:26:07 »
Juz mi miłe osóbki podesłały... Apteka lub sklep to naprawdę ostatecznoś i wiadomym jest dlaczego ( znalazłem miejsce gdzie zaczyna juz rosnąc więc muszę cierpliwie czekać :-))

Pozdrawiam - Fresh

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 08, 2011, 07:11:56 »
a moze to gdzieś na Dolnym Śląsku? Jak tak, daj znać i zdradź sekret.
Przy okazji na zboczach Radunii i w lasach kolo Sieniawki, na poludnie od Wrocławia rośnie ruta. Jak ktoś by chciał :)
I założę własny.
www.ezodar.pl

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 08, 2011, 12:25:06 »
Nie , nie na Dolnym Śląsku konkretnie w woj. lubuskim więc blisko... A z Dolnego Sląska pochodzę (Lubin) i też buszuje tam po lasach...

Pozdrawiam- Fresh