Autor Wątek: Koński suplement dla psa  (Przeczytany 4831 razy)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
Koński suplement dla psa
« dnia: Stycznia 27, 2016, 14:22:44 »
Od dłuższego czasu podaję swemu starszemu już nowofundlandowi końską wersję leku o nazwie Cortavet HA, zawierającą głównie kwas hialuronowy. Lek ten jest sprzedawany też w wersji "psiej", ale o wiele droższy, co przy długoterminowej kuracji ma niemałe znaczenie. Dodam, że nie była to z mej strony "samowolka", oparłam się na opiniach innych właścicieli dużych psiaków, borykających się z problemen stawów. Teraz chciałabym włączyć do diety mojego psiaka chondroitynę z glukozaminą, przeszukałam trochę netu i wynalazłam takie coś
http://www.mksklep.pl/nutri-horse-chondro-plus-1000-g-p-5948.html
wygląda bardzo ciekawie, ale ponieważ nie znalazłam nikogo ktoby to psom dawał, trochę się boję, żeby czymś nie zaszkodzić.
Wkleję tu skład tego preparatu i bardzo bym prosiła mądre głowy, co i o psach trochę wiedzy mają, żeby rzuciły okiem i powiedziały co o tym myślą.

Skład:
Witamina E (w postaci α–tokoferolu) 18 000 mg
kwas nikotynowy 4 000 mg
biotyna 70 mg
witamina C 25 000 mg

Pierwiastki śladowe:
Chelat manganu i białczan n-wodny Mn(x)1-3.n H2O,  2 500 mg
tlenek manganu jako mangan,
chelat miedzi i białczan miedziowy n-wodny Cu (x).n H2O (jako miedź),  650 mg
chelat cynku i białczan n-wodny Zn(x)1-3.n.H2O jako cynk,  2 000 mg
tlenek cynku,
selenit sodu Na2SeO3 jako selen.16 mg

Aminokwasy:
DL-metionina 40 g

Pozostałe:
glucozamina 17%
MSM 16,5 %
chondroityna 10 %
drożdże piwowarskie
hydrolizat kolagenu 7 %
wyciągi roślinne pochodzenia naturalnego zawierające α–tokoferol,
naturalne dodatki smakowe.

Użyte surowce pokarmowe:
Substancje mineralne,
węglowodany.

Offline robin

• Dużo Pisze
Odp: Koński suplement dla psa
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 29, 2016, 11:09:23 »
Myślę że jak mu dasz gram dziennie to powinno być ok..

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 29, 2016, 11:21:09 »
Dzięki za odpowiedź. Zapomniałam dodać, że piesek waży 70 kg. Tam najmniejsza dawka dla źrebiąt jest podana 3g, myslałam że może 2g dla piesa. Ale może faktycznie 1 żeby nie przesadzić...

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 29, 2016, 19:49:11 »
W składzie specyfiku substancje aktywne działające na tkankę łączną to MSM, chondroityna, glukozamina, mangan. Tego ostatniego stosunkowo najwięcej wg zapotrzebowania. Żeby go nie przedawkować dawka proszku powinna być ~5g/dzień. Wtedy w tej dawce jest po ~0,8g glukozaminy i MSM oraz 0,5g chondroityny - proporcje w miarę dobre, chociaż może trochę za mało. Dołożyłbym więcej MSM - zwłaszcza w okresie linienia - wtedy zapotrzebowanie na siarkę jest dużo większe i w ogóle MSM ma b. dobre działanie na stawy, nie jest drogi i warto spróbować nawet sam.
Tutaj: http://podkowalinypl.shoper.pl/pl/p/Tabletki-na-stawy-dla-psow-120szt./1517 masz tabletki o podobnym składzie - droższe od proszku, ale wygodniejsze do podania.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 29, 2016, 20:03:49 »
Powiem szczerze trochę walczę ze stawami i jak przyjrzałem się składowi - są to oczywiście składniki polecane i stosowane u ludzi. Opinie o tych składnikach są przeróżne, teoretycznie są bdb, praktycznie też się je stosuje czy i w jakim stopniu działają tu zdania są podzielone. Lekarze i prace naukowe w większości wypowiadają się negatywnie, nie zmienia to faktu, że wiele osób to stosuje i chwali sobie.

Powstaje podstawowe pytanie - czy stosować u ludzi coś co z etykiety jest przeznaczone dla psów?
Ja jestem za, jak inni?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2016, 20:11:15 wysłana przez janek »

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 29, 2016, 20:39:34 »
Ja stosuję betainę dla koni. Już blisko miesiąc :) Jak do tej pory mam się dobrze.

Offline leo

• Dużo Pisze

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 29, 2016, 20:51:11 »
http://podkowalinypl.shoper.pl/pl/p/Acerola-bioflawonoidy-dzika-roza-naturalna-witamina-C-tabletki-1250mg-x-100szt./1570  - to też jest w dziale dla psów
To własnie tam kupiłam betainę.
Leo, ta acerola w tym psim suplemencie wygląda na tańszą , niż acerola dla ludzi :)
Może przejdę nie tylko na końskie, ale i psie suplementy :) Skład zachęcajacy.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 29, 2016, 21:35:40 »
Ewo - bierzesz betainę przeciwko homocysteinie. Też tam można kupić luzem B6, B12 i kwas foliowy - też przeciwko homocysteinie i też w dobrej cenie.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 29, 2016, 21:43:55 »
Ewo - bierzesz betainę przeciwko homocysteinie. Też tam można kupić luzem B6, B12 i kwas foliowy - też przeciwko homocysteinie i też w dobrej cenie.
Ja tam najpierw zadzwoniłam. Rozmawiałam z właścicielem sklepu.
Rozmowa wyglądała tak:
- Czy betaina, która jest w ofercie jest z buraka?
pan: innej możliwości nie ma.
-ja: czy zawiera jakieś inne dodatki?
-pan: nie, to czysta betaina
-ja: właściwie to chcę ją dla siebie, jak pan sądzi czy to dobry wybór?
-pan: już kiedyś tak doradziłem, namierzyli mój wpis i kosztowało mnie to 12 tyś. kary, a więc nie mogę pani odpowiedzieć na to pytanie
- ja: (z góry przepraszam że to teraz napiszę): pan Zieba mówi, ze suplementy dla koni są świetne dla ludzi
-pan: pan Zieba moze tak mówic, mnie nie wolno :)
Tak Leo, wiem że to tam jest. Na ta chwilę mam suplement zmetylowanej B12 i czasami biorę B6 apteczną.
Bardzo liczę na tą betainę, że obniży mi homocysteinę. Wspieram się dodatkowo żółtkami od szczęśliwych kur.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 31, 2016, 20:27:22 »
Ewo, bardzo dziękuję za tę stronę.
:-)