Autor Wątek: jak podać psu wodę?  (Przeczytany 3023 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
jak podać psu wodę?
« dnia: Stycznia 18, 2016, 10:14:56 »
Cześć,
chodzi o moją owczarkę lat blisko 11.
Prawie nie pije wody. Gotuję psom jedzenie i to praktycznie jedyna woda jaka jej się dostaje.
Zrobiłam badania: mocznik podskoczył powyżej górnej granicy. Weterynarz stwierdził, że z powodu niskiej podaży wody.
Wygląda na to, że czuje się dobrze, ma apetyt.
Dzisiaj rano-po nocy- ilość moczu bardzo niewielka.
Kiedyś moim bokserom mogłam wszystko podać strzykawką. Owczarka twardo zaciska szczęki.
Czy macie jakiś pomysł jak psa zachęcić do picia?
Pozdrawiam
Ewa

Offline Kari

• Mało Pisze
  • **
Odp: jak podać psu wodę?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 18, 2016, 10:32:48 »
a woda ok? może coś w niej wyczuwa?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 18, 2016, 11:05:28 »
Kari,
próbowałam wlewać do miski źródlaną - nic z tego.
Wlewałam kranówkę (sprawdziłam PH ponad siedem), potem filtrowałam kranówkę dzbankiem do filtrowania- nic z tego.
Zawsze mało piła, ale teraz to już przesadza.
Czasami jak dostanie suchego śmierdziucha, to trochę poliże wodę.
Jak jest śnieg uwielbia biegać za kulkami, które jej rzucam i te kulki zjada- wtedy dobrze sika.
Wykorzystuję nieco ten sposób, na szczęście jak do tej pory zapalenia gardła nie miała.
Ale śnieg dzisiaj jest, a jutro może go nie być.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 18, 2016, 14:18:50 »
A rozwodniony rosół - czy wypije?

Pozdrowienia :-)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 18, 2016, 14:48:29 »
A rozwodniony rosół - czy wypije?

kurcze, jak bym roboty nie miała, to jeszcze zgryz bo pieski nie chcą pić :)
A było to tak:
kilka godzin po śniadaniu, Joy prawie nic nie wysikała. Trochę wrzuciłam jej śnieżek. Wróciłyśmy do domu i przypomniało mi się, że kiedyś Basiu pisałaś, że swojej psicy do ziół wrzuciłaś skwarki i zaciągnęła zioła.
Skwarek nie miałam, ale mam śmierdziuchy (moje psy nie zdają sobie sprawy, że zawdzięczają je Tobie Basiu, dla nich to rarytas nadzwyczajny :) ). Do miski z wodą nadrobiłam śmierdziucha. Zainteresowała się wyławianiem kawałków. Wodę próbowała wypuszczać z japy. Ale chyba coś połknęła, bo po godzinie wreszcie normalnie się wysikała.
To chyba Basiu telepatia z Twojej strony, bo Twojego wpisu nie było, a ja zaczełam gotowac dla nich (mam dwa niepijące psy) rosół na szyjce indyczej (plus marchew, seler, pietruszka, trochę soli himalajskiej).
CUD: obie wypiły :) A pani się cieszy jak małe dziecko :)
Basiu, dlaczego napisałaś ROZWODNIONY rosół. Jeżeli tak napisałaś, to pewnie coś miałaś na myśli. Nie rozwodniłam, bo dopiero teraz to co napisałaś -przeczytałam.
Dziekuję :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 18, 2016, 14:55:22 »
Basiu, dlaczego napisałaś ROZWODNIONY rosół. Jeżeli tak napisałaś, to pewnie coś miałaś na myśli. Nie rozwodniłam, bo dopiero teraz to co napisałaś -przeczytałam.

Mi tylko chodziło o to, by rosół był okrasą wody, jeśli inaczej się nie da. Ale zwierzaki wypiły, wszyscy się cieszą i jest super :-)))

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 18, 2016, 18:26:13 »
Moja duża sunia piła wodę tylko z prysznica.
Podejrzewam, że z lenistwa, komu by się chciało stać pół godziny nad miską i nabierać wodę językiem.
Kiedy chciała pić wchodziła do łazienki, stawała przy wannie - przystawiałam jej słuchawkę od prysznica bokiem do paszczy, niezbyt mocno odkręcając wodę.
Kot znajomych nie chce pić wody ze swojej miski, ale chętnie pije tę samą wodę z konewki na parapecie.
Mój aktualny kot lubi wchodzić do kabiny prysznicowej i zlizywać krople wody.
Śmieszne są zwierzaki :)

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 29, 2016, 11:12:53 »
Lej do jedzenia jeśli podajesz namoczone, puszkę też można rozpuścić w sporej ilości wody i jest rosół "instant";) Urosept też daje radę, ten w pigułach od czasu do czasu 1 dziennie profilaktycznie;)

Offline LolaKarola

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 19, 2016, 17:27:19 »
ewula K, co słychać u suni? Czy znalazłaś sposób na dopajanie? Czytając to co napisałaś o swoim psie, pierwsze co mi przyszło do głowy to NERKI. Czy upewniłaś się, że tutaj wszystko gra? Owczarki są predysponowane genetycznie do niewydolności nerek niestety.