Autor Wątek: Bieganie - nowy początek.  (Przeczytany 45892 razy)

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: Bieganie - nowy początek.
« Odpowiedź #75 dnia: Kwiecień 02, 2015, 08:58:51 »

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #76 dnia: Listopad 17, 2015, 22:53:06 »
Zdjęcie dobre :)

Chciałam się dzisiaj po angielsku zmyć z domu ale mnie syneczek zauważył. To było szybkie 5km. Szybkie z masa skipów, zbierania grzybów, łapania gałązek, przebieżek między światłami. Ogólnie Młody kondycję ma superaśną. Jakbym ważyła tyle co on to pewnie bym latała :) no ale do tego dążę.

Ja plan mam taki: "Kurcza bawić się i robić swoje".
Miłe jest to, że mój brzuch przestał biegać swoim tempem. Jakby biegamy teraz razem.
Tak, jesień to ten czas najlepszy. Jak się biegnie to w sumie nawet przyjemnie jak deszcz siąpi  :D
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2015, 22:55:02 wysłana przez jolkaj »
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline otten

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: Kwiecień 22, 2016, 19:21:05 »
Bieganie warto zacząć bez względu na wiek bo jest najbardziej naturalną i najprostszą formą ruchu. Rekreacyjne bieganie dostarcza naszemu zdrowiu wiele korzyści. Systematyczne bieganie ma pozytywny wpływ na wzmocnienie serca i układu krążenia.Objętość serca u osoby niewytrenowanej to średnio od 600 do 700 cm3,  a u wysportowanej od 1000 do 1400 cm3. Dane te przekładają się na skuteczność jego pracy, a jednocześnie ukazują,że u osoby nie wytrenowanej serce musi się więcej napracować, żeby przepompować taką samą ilość krwi. Wytrenowany mięsień sercowy musi wykonać mniejszą pracę z powodu swojej zwiększonej wydolności. Dodatkowo przerwy pomiędzy skurczami są dłuższe a to powoduje,że serce ma czas na pełne dokrwienie, co jest niezmiernie ważne w trakcie wysiłku fizycznego. Wydolne serce potrafi także znacznie lepiej ukrwić cały organizm. Także moi drodzy biegajmy!!