Autor Wątek: Ułatwić zrost kości po złamaniu ?  (Przeczytany 3455 razy)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
Ułatwić zrost kości po złamaniu ?
« dnia: Stycznia 07, 2016, 20:38:04 »
Znajomy pies miał paskudny wypadek, wpadł pod samochód, co skończyło się skomplikowanym złamaniem łapy. Był operowany, umieszczono mu tam dwie śruby, łapa w gips. Minęło 8 tygodni i okazało się, że kość ani myśli się zrosnąć. Jedna ze śrub nawet pękła, bo pies jest ruchliwy i nie umie oszczędzać łapki. Wet opatrunek zmienił, kazał cierpliwie czekać następne 2 miesiące, a ja się zastanawiam czy nie można wspomóc jakoś kości żeby się szybciej zrosły? Żelatyna? Wapń? Skrzyp? Co radzicie ? Właściciel piesa ziółek parzył nie będzie, znam go, ale do suplementów powinien dać się namówić...

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Ułatwić zrost kości po złamaniu ?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 07, 2016, 21:03:42 »
Okłady poziewnik szorstki, kora lub gałązki wiązu i jesionu /jakiegokolwiek/ i dobrze by dodać korę klonu jawora. Pospolity w ostateczności. Najwięcej jednak wiązu. Kiedyś czytałem u jakiegoś Rosjanina że stosował lnicę ale to muszę sprawdzić.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 07, 2016, 21:22:25 »
A czemu by nie zastosować tego samego co u ludzi - 7palecznik i żywokost?

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 07, 2016, 21:46:18 »
Dzięki! Ale złamana łapa jest w sztywnym opatrunku... Nie da rady robić okładów. Co by można podać mu do środka ?

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 07, 2016, 21:59:24 »
Nie wiem czy aż taki duży problem, być może nie - wstrzyknąć nalewkę pod opatrunek.

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 07, 2016, 22:06:53 »
Eh, dla mnie pewnie nie byłby to problem, ale nie sądzę by było to wykonalne dla właściciela psa. Dlatego raczej chcę mu podsunąć pomysł na suplementację doustną.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 07, 2016, 22:27:47 »
Ja tam nie wiem czy nie prościej wstrzyknąć za gips niż karmić psa czymś co mu nie smakuje.

Chociaż przemycenie suszu z 7pal w jakieś karmie wydaje się wykonalne.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 07, 2016, 23:11:04 »
Zimne nóżki i inne galarety jako główny składnik paszy, dodatkowo można gotować razem z kozieradką, skrzypem lub ogórecznikiem lub miodunką i żywokostem nawet z zielarni. Pogotować zioła razem z materiałem paszowym chyba jest wykonalne nawet dla leniwego opiekuna.
Z suplementów witaminy A,D,E i probiotyki lub łyżka kwaśnej śmietany lub w miarę żywego twarogu do paszy. Witaminę C psy wytawarzają sobie same.

Czy gips wolno moczyć? Jeśli tak, to można rzeczywiście kombinować podgipsowe okłady za pomocą jakiejs szprycy pod gips.

Pozdrowienia :-)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 07, 2016, 23:36:35 »
O właśnie o to co do karmy wkładać mo chodziło, dzięki Basiu. Tu chodzi o to , że właściciel jest lekkim niedowiarkiem zielarskim, nie będzie robił okładów psu, mogę go namówić na galarety czy dodawanie gotowanej kozieradki czy skrzypu do paszy. mam nadzieję, że da się namówić. Żywokostu korzeń ?
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 09, 2016, 16:10:22 »
żywokostu korzeń, ale mogą być i liście i całe ziele
oprócz żywokostu i skrzypu dobre na złamania jest mumio
można kupić np. na allegro, najwygodniej podawać psu w tabletkach
na przykład takie
http://allegro.pl/mumio-60-tab-oryg-altej-shilajt-super-cena-swieze-i5671248144.html

jest też w saszetkach, podobno lepsze
http://allegro.pl/mumio-5g-balsam-mineralno-organiczny-tel-510170767-i5489389604.html

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 09, 2016, 16:25:30 »
O, mumio, nie pomyślałam o tym, dzięki. :)

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 29, 2016, 11:14:36 »
Do tego jajko z rozgniecioną skorupką [tylko drobno bo powybiera;)] do jedzenia bym dała.

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 29, 2016, 11:23:32 »
Tez dobry pomysl, podpowiem. A moje psy zjadaja jajo na twardo po całości, wcale im skorupka nie wadzi ...