Autor Wątek: Gluten  (Przeczytany 8398 razy)

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: Gluten
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 02, 2016, 08:27:09 »
Mnie się jednak wydaje, że "zadymka" wokół glutenu jest uzasadniona.
Program radiowy - radio Katowice:
http://slowfoodlife.com/gluten-plaga-xxi-wieku-polskie-radio-katowice/

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: Gluten
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 15, 2016, 08:49:04 »

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: Gluten
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 24, 2016, 08:14:55 »
Artykuł potwierdza niejako to co mówi się w czwartej części "debaty o zdrowiu", którą Paweł już zamieścił w odpowiednim wątku:
"Przeciw zbożu":
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/artykuly-gluten.htm

Offline maszka

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 5
    • Strona o czakrach i ezoteryce
Odp: Gluten
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 05, 2016, 15:15:35 »
Fajnie, że znalazły się tutaj linki, z chęcią zasiądę zaraz do lektury. Ja w ostatnim czasie całkowicie ograniczyłam gluten i czuję się naprawdę bardzo dobrze.

zielarka

  • Gość
Odp: Gluten
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 07, 2016, 21:11:41 »
Od mniej więcej pół roku nie jem i zauważyłam znaczącą poprawę - zmniejszyły się wzdęcia i problemy żołądkowe, i bynajmniej nie był to efekt "odstawienia fast foodu", jak wiele osób tłumaczy lepsze samopoczucie i osób na diecie bezglutenowej. Śmieci nie jem już od paru dobrych lat. Aczkolwiek pierogi raz na jakiś czas żadnej szkody mi nie czynią, jedynie nadmiar czytaj - regularne spożywanie.

A czy znacie może jakieś sensowne książki z przepisami na dania bezglutenowe? Sensowne, czyli w miarę mało skomplikowane, stosunkowo niedrogie i bez trudno dostępnych składników.

Offline Dorunia

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 669
Odp: Gluten
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 09, 2016, 09:25:00 »
Może się przyda - dużo przepisów bezglutenowych jest na stronie http://www.olgasmile.com/przepisy/diety/dieta-bezglutenowa
Książki darmowe z bezglutenowymi przepisami (dla posiadaczy czytników) są dostępne na Kindle Store https://www.amazon.co.uk/s/ref=sr_st_price-asc-rank?fst=as%3Aoff&rh=n%3A341677031%2Cn%3A!341678031%2Cn%3A341689031%2Cn%3A362296031%2Cn%3A362332031&qid=1462778616&bbn=362296031&sort=price-asc-rank

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: Gluten
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 09, 2016, 09:32:03 »
Też zmusiło mnie życie do rezygnacji z glutenu. Początkowo korzystałam z przepisów z internetu.
Początkowo, bo pewnego dnia kupiłam dwie książki...
są świetne, a ile przepisów na zdrowe słodkości i do tego receptury dopracowane są tak dobrze, że wszystko wychodzi :)
Książki te to:
Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska:"Kuchnia polska bez pszenicy"
i tych samych autorek:
"Święta bez pszenicy".
POLECAM z czystym sumieniem :)

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Odp: Gluten
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 01, 2016, 21:02:46 »
Co z tą pszenicą?:
Warte przeczytania, szczególnie przez tych, którzy zadymkę wokół glutenu uważają za nieuzasadnioną. W tekście streszczenie nowego filmu dokumentalnego:„What’s With Wheat?” ("Co z tą pszenicą" ). Jest dostępny tylko w wersji angielskiej:
http://www.akademiawitalnosci.pl/co-z-ta-pszenica/#more-7254