Spada ilość zjadanych ziemniaków, ale wzrasta ilość zjadanego makaronu (tak myślę). Szczególnie młodzi obywatele, którzy zaczynają usamodzielniać się i sami gotują, zamieniają kartofle na makaron. Makaron z sosami, zapiekankami, w sałatkach, zupkach chińskich. Ponadto wszechobecna pizza, itp.
Poza tym jak mamy być zdrowi skoro tak nas traktują, np. skład taniej kiełbasy (takiej poniżej 15 zł za kg)
,,1. Mięso wieprzowe – 48%
2. MDOM (mięso drobiowe oddzielone mechanicznie), czyli wszystko to co zostaje ze zwierzęcia oprócz mięsa (skóry, chrząstki itp.) – 18%
3. skórki wieprzowe - 10%
4. skrobia ziemniaczana, białko sojowe, ekstrakty przypraw, kasza manna, aromaty, cukry
5. E 120- kwas karminowy, czerwony barwnik uzyskany ze zmielonych owadów, konserwuje mięso i nadaje mu czerwony kolor
6. E 621 - glutaminian sodu – polepszacz smaku, uczeni ostrzegają, że może powodować alergie
7. E 470a – karagen, przetworzony wodorost morski, służy jako zagęstnik i stabilizator, grozi owrzodzeniem jelit
8. E 417 - guma tara, substancja roślinna ze zmielonych nasion strączkowych, służy jako zagęstnik, nie wskazana dla alergików
9. E 300- kwas askorbinowy, konserwuje i utrzymuje dłużej świeżość produktów
10. E 316 - izoaskorbinian sodu, służy do peklowania mięsa, naukowcy mówią, że może wywołać duszności
11. E 250 - azotyn sodu, konserwuje mięso, z badań wynika, że ,może być rakotwórczy, jest też zabroniony niemowlętom do 6 miesiąca życia, a w niektórych krajach wycofywany z użycia."
http://wiadomosci.wp.pl/kat,38126,title,Sklad-taniej-kielbasy-jezy-wlosy-na-glowie,wid,14195646,wiadomosc.html