Wprawdzie wątek nie był ruszany od blisko 4 lat, ale pasuje idealnie do tematu który chcę poruszyć, także nie mnożąc bytów piszę tutaj

.
Mianowicie bliska mi osoba (już co najmniej(?) 35 lat) pali papierosy. Liczne były próby rzucenia nałogu, z lepszym lub gorszym skutkiem zawsze kończyły się tym gorszym czyt. powrotem do kopciuchów

.
Podejmowaliśmy też 2 próby działań ziołowych w tym kierunku:
1. Pierwszą gdy nie byłem jeszcze dość światły ziołowo. Zmodyfikowaną metodą polecaną w poradniku o. Sroki poprzez redukcję wypalanych papierosów (punkt wyjścia około paczka dziennie) + ogromną mieszankę wszystkich ziół uspokajających z kozłkiem, melisą, chmielem, męczennicą, serdecznikiem, głogiem i pewnie też innymi w składzie, przygotowywane jako zwykły napar. Kuracja zakończyła się klęską, redukcja palenia właściwie wcale się nie powiodła.
2. Drugą bardzo złożoną z użyciem Desmoxanu (cytyzyna), ziół i innych. W użyciu były Kudzu, Kwaśny winian potasu, słoma owsa, bardzo liczne zioła uspokajające i powlekające w formie naparów. Odwary (m. in, waleriana dzięgiel, tatarak) popijane w ciągu dnia, Kopytnik. Napary ze świeżej melisy, bazylii. Znaczna suplementacja witamin. Nawet kąpiel w ostrożeniu. Naprawdę dużo rożnych rzeczy.
Efekt taki, że Desmoxan dał łatwe odstawienie papierosów, ale koniec Desmoxanu przyniósł zespół odstawienny i koniec końców załamanie w kuracji... klęska znów

W planie mam trzecie i decyduje podejście do tematu. Wierzę że uzyskam współpracę i chęć drugiej strony. Chciałbym tym razem być przygotowany na 110%.
Zacznę od błędów poprzednich kuracji: trzymałem się paradygmatu ziół w postaci naparów i odwarów, a przecie uspokajające preparaty w tej formie są cóż... mało skuteczne. Kolejny błąd to zbyt szybkie wejście z całą gamą ziół tak że w momencie końca desmoxanu i zespołu odstawienia nie miałem argumentu ziołowego żeby dopomóc odstawiającemu.
Plan na nową kurację jest ramowo taki:
1. Ponowne wykorzystanie Desmoxanu ale z lepszym wsparciem na wyjściu z kuracji
2. Suplementacja B-complex, Wit C, NNKT.
3. Pomysł wprowadzenia preparatów neuroprotekcyjnych przed i w czasie desmoxanu. Aby przygotować na efekty odstawienne. Czy to ma sens? jakie to zioła?
4. Olej z dziurawca, kiedy zacząć brać aby osiągnąć ,maximum działania w 25 do 40 dniu od rozpoczęcia właściwej terapii? Osoba ta niestety dużo przebywa na słońcu pracując, trochę mnie to w kontekście dziurawca niepokoi...
5. Jako herbata w ciągu dnia ziół powlekające i wzmacniające np. babka
Zaskoczyła mnie bardzo informacja, że herbatka z liści babki sprzyja rzuceniu palenia papierosów, pisze o tym też nasz gospodarz.
6. Na wyjściu preparaty apteczne - ziołowe do łagodzenia nerwów. Coś z chmielem i walerianą? Najlepiej tabletki. Intrakt z melisy, napar lub syrop z męczennicy
http://rozanski.li/?p=200. Może mentoval?
7. Preparaty zewnętrzne doraźnie np. na ból głowy np. maść tygrysia.
Ogólnie to + motywacja rzucającego rzecz jasna. Pomóżcie proszę skonstruować stronę fitoterapeutyczną tak aby była jak największym wsparciem, bo sam trochę błądzę, a chciałbym być jak najbardziej rzetelny tym razem

Pozdrawiam,
A.