Autor Wątek: zioła pomocne przy rzucaniu palenia  (Przeczytany 27797 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
zioła pomocne przy rzucaniu palenia
« dnia: Marca 30, 2011, 08:54:51 »
Dzień dobry. Miód miętowy okazał się być idealnym substytutem mentolowych papierosów dla leczonej przeze mnie osoby. (do 3 łyżek miodu dodałam 30 kropelek olejku miętowego - 1 liźniecie = paczka papierosów). Uporaliśmy się z czyszczeniem płuc - babka lancetowata, anyż , pączki sosny. Teraz przyszła kolej na suchość w gardle .Jak pobudzić wydzielanie śluzu?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: zioła pomocne przy rzucaniu palenia
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 30, 2011, 09:35:09 »
Witam

Os siebie dodam ze bardzo skutecznym srodkiem usuwania skutków nikotynizmu jest owies (ziarno ,słoma-napary). Jesli chodzi rzucanie nałogu to w miejscu gdzie pracuje dwie osoby rzuciły w bardzo prosty sposób: pijąc napar z zielonej herbaty (zaporzanoej uprzednio w termosie) , kazdorazową chętke na dymka 'zagłuszali' filizanka herbaty. jedny minus był taki ze herbata była dosc mocna ale to chyba było spowodowane tym ze nałogowy palacz ma słabsze wyczucie smaku... fak jest ze udało im sie , ale uzaleznili sie od zielonej  :)
Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 30, 2011, 12:58:34 »
nałogowy palacz ma słabsze wyczucie smaku...

Jako "zawodowy" palacz nie zgadzam się z tą opinią.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2011, 20:39:24 »
Rozumiem  ( sam kiedys paliłem "zawodowo" ) . Kiedy przebywałem z samymi palaczami(pracowałem wtedy w wojsku) to szanse na rzucenie równały sie praktycznie zeru.. Ale potem nieoczekiwanie spotkałem w swoim zyciu osobe która tak mocno wpłynęła na mnie ze po jakims czasie było mi wstyd palic przy nim ... To on zaraził mnie lata temu zdrowym trybem i gdyby nie on to kto wie.... Nałog dla każdej osoby to sprawa wysoce indywidualna i jest ciagnieta z róznych czynników...
i będę uparcie twierdził że jesli masz przy sobie której naprawdę (!) zalezy abys zerwała (ł) z nałogiem tym szansa jest naprawdę duża.... I wiem ze nie dla każdego ona jest zarezerwowana dla tych którzy naprawdę tego chcą... Reszta oszukuje samyc siebie licząc że ujdzie im to płazem...

Bez dymu- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 30, 2011, 20:46:45 »
Hej Fresh ! Kudzu.  ;)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 30, 2011, 20:48:05 »
to co byś poradził na to gardło ?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 30, 2011, 20:51:57 »
Zdecydowanie Tymianek . Składniki ziela tymianku pobudzają wydzielanie śluzu, zmniejszają jego lepkość i tym samym ułatwiają jego transport. Tymianek wykazuje działanie rozkurczające oskrzela, wykrztuśne i przeciwbakteryjne+Prawoślaż lekarski- o którym nie musze chyba sie rozpisywać :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 30, 2011, 21:09:59 »
Dziękuję. Trochę się zmartwiłam, że to mięta nadmiernie przesuszyła drogi oddechowe. Wiadomo - z umiarem.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 08, 2011, 21:31:37 »
Dla zainteresowanych tematem - zioła pomocne ABY rzucić palenie to kwestia gustu. GÓRKA zaczyna się przy walce ze skutkami rzucenia palenia. Każdy układ zaczyna na nowo uczyć się swoich funkcji , wszystko przysparza kłopotów.
Nie zaczynajcie palić , nie będziecie mieć takich kłopotów.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 09, 2011, 19:03:25 »
Mam pytanie do alelen - bo jednak jesteś ekspertem w interesującej mnie dziedzinie.
Chodzi o problem tycia po rzuceniu palenia. W Twoim przypadku - jak zrozumiałam , rzucenie palenia było jednym z elementów walki z candidą. Oprócz tego pilnowałaś diety , spożywałaś stosowne substancje.
Czy przytyłaś po rzuceniu palenia?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 05, 2015, 12:59:05 »
Wprawdzie wątek nie był ruszany od blisko 4 lat, ale pasuje idealnie do tematu który chcę poruszyć, także nie mnożąc bytów piszę tutaj  ;).

Mianowicie bliska mi osoba (już co najmniej(?) 35 lat) pali papierosy. Liczne były próby rzucenia nałogu, z lepszym lub gorszym skutkiem zawsze kończyły się tym gorszym czyt. powrotem do kopciuchów  :(.

Podejmowaliśmy też 2 próby działań ziołowych w tym kierunku:
1. Pierwszą gdy nie byłem jeszcze dość światły ziołowo. Zmodyfikowaną metodą polecaną w poradniku o. Sroki poprzez redukcję wypalanych papierosów (punkt wyjścia około paczka dziennie) + ogromną mieszankę wszystkich ziół uspokajających z kozłkiem, melisą, chmielem, męczennicą, serdecznikiem, głogiem i pewnie też  innymi w składzie, przygotowywane jako zwykły napar. Kuracja zakończyła się klęską, redukcja palenia właściwie wcale się nie powiodła.

2. Drugą bardzo złożoną z użyciem Desmoxanu (cytyzyna), ziół i innych. W użyciu były Kudzu, Kwaśny winian potasu, słoma owsa, bardzo liczne zioła uspokajające i powlekające w formie naparów. Odwary (m. in, waleriana dzięgiel, tatarak) popijane w ciągu dnia, Kopytnik. Napary ze świeżej melisy, bazylii. Znaczna suplementacja witamin. Nawet kąpiel w ostrożeniu. Naprawdę dużo rożnych rzeczy.
Efekt taki, że Desmoxan dał łatwe odstawienie papierosów, ale koniec Desmoxanu przyniósł zespół odstawienny i koniec końców załamanie w kuracji... klęska znów ::)

W planie mam trzecie i decyduje podejście do tematu. Wierzę że uzyskam współpracę i chęć drugiej strony. Chciałbym tym razem być przygotowany na 110%.
Zacznę od błędów poprzednich kuracji: trzymałem się paradygmatu ziół w postaci naparów i odwarów, a przecie uspokajające preparaty  w tej formie są cóż... mało skuteczne. Kolejny błąd to zbyt szybkie wejście z całą gamą ziół tak że w momencie końca desmoxanu i zespołu odstawienia nie miałem argumentu ziołowego żeby dopomóc odstawiającemu.

Plan na nową kurację jest ramowo taki:
1. Ponowne wykorzystanie Desmoxanu ale z lepszym wsparciem na wyjściu z kuracji
2. Suplementacja B-complex, Wit C, NNKT.
3. Pomysł wprowadzenia preparatów neuroprotekcyjnych przed i w czasie desmoxanu. Aby przygotować na efekty odstawienne. Czy to ma sens? jakie to zioła?
4. Olej z dziurawca, kiedy zacząć brać aby osiągnąć ,maximum działania w 25 do 40 dniu od rozpoczęcia właściwej terapii? Osoba ta niestety dużo przebywa na słońcu pracując, trochę mnie to w kontekście dziurawca niepokoi...
5. Jako herbata w ciągu dnia ziół powlekające i wzmacniające np. babka
Zaskoczyła mnie bardzo informacja, że herbatka z liści babki sprzyja rzuceniu palenia papierosów, pisze o tym też nasz gospodarz.
6. Na wyjściu preparaty apteczne - ziołowe do łagodzenia nerwów. Coś z chmielem i walerianą? Najlepiej tabletki. Intrakt z melisy, napar lub syrop z męczennicy http://rozanski.li/?p=200. Może mentoval?
7. Preparaty zewnętrzne doraźnie np. na ból głowy np. maść tygrysia.

Ogólnie to + motywacja rzucającego rzecz jasna. Pomóżcie proszę skonstruować stronę fitoterapeutyczną tak aby była jak największym wsparciem, bo sam trochę błądzę, a chciałbym być jak najbardziej rzetelny tym razem ;)

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 07, 2015, 07:06:51 »
Ja nie widzę najważniejszej, teraz bez problemu do osiągnięcia rzeczy - nikotyny.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 07, 2015, 09:10:47 »
Znam dużo osób, które rzuciły palenie po Bicomie. Zabieg nie jest drobi, a dość skuteczny.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 08, 2015, 09:16:38 »
ja paliłem około 12 lat i rzuciłem w 5 dni po tabexie, potem zapaliłem raz po 0,5 roku, jednego bucha i mało cio nie zwymiotowałem, potem po 3 latach znowu bucha i znowu ten sam efekt :-) uratowany

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 08, 2015, 11:39:53 »
Ja nie widzę najważniejszej, teraz bez problemu do osiągnięcia rzeczy - nikotyny.

Janku, tu chodzi żeby się nikotyny pozbyć, do pozbywania się przydatna jest cytyzyna (desmoxan/tabex) bo jest inhibitorem receptorów nikotynowych. Niestety w tym przypadku dział ale wraz z jej odstawieniem nasila się i tak zespól odstwienny. Dlatego poszukuję właściwej suplementacji i sedeacji.

Znam dużo osób, które rzuciły palenie po Bicomie. Zabieg nie jest drobi, a dość skuteczny.
Opcja ongiś przerabiana. Jak dla mnie placebo, a nawet ukierunkowanie ku okultyzmowi. Takie moje zdanie. Nie sprawdziło się, a dziś wiedząc już co to jest nie ma opcji żeby to stosować. Trzymajmy się metod naukowych.

ja paliłem około 12 lat i rzuciłem w 5 dni po tabexie, potem zapaliłem raz po 0,5 roku, jednego bucha i mało cio nie zwymiotowałem, potem po 3 latach znowu bucha i znowu ten sam efekt :-) uratowany
O! a czy na końcówce tabexu tj. przy zmniejszaniu dawek miałeś odstawienne nieprzyjemności? Jak sobie z nimi radziłeś?

Dzięki za zainteresowanie  :)
Pozdrawiam!
:-)