"Witamina C, lizyna i inne mikroskładniki odżywcze są ważne dla
stabilnej tkanki łącznej
Osnową tkanki łącznej są włókna kolagenu. Zdrowa (stabilna) tkanka
łączna jest w związku z tym zależna, od jakości kolagenu produkowanego
przez komórki tkanki łącznej. Kierowanie produkcją kolagenu odbywa
się poprzez „software” jądra komórkowego, a do wypełnienia tego zadania
niezbędna jest duża ilość witaminy C.
Witamina C jest niezbędna dla produkcji kolagenu jak i zapewnienia jego optymalnej struktury i funkcji.
Włókna kolagenu zbudowane są z aminokwasów, spośród których najwięcej
(ok. 30%) to lizyna i prolina.
Lizyna odgrywa również ważną funkcję ochronną dla kolagenu: jest w stanie zablokować tzw. kolagenazy
– czyli enzymy trawiące kolagen. Dla optymalnej struktury kolagenu,
które przyrównać można do ścisłej robótki na drutach, konieczna jest
właśnie witamina C.
Pomaga tworzyć ‘mostki‘ wiążące poszczególne
włókna kolagenu- mechanizm nazywany fachowo hydroksylacją. Nieustanne
wzmacnianie i usieciowane włókien kolagenowych odbywa się w
obecności miedzi, która zapewnia prawidłową strukturę podobną do
sznura żeglarskiego. N-acetyloglukozamina, siarczan chondroityny,
witamina E, witamina C i aktywna substancja pochodzenia roślinnego
piknogenol – z jednej strony budują optymalną tkankę łączną, z drugiej
zaś chronią ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
W jaki sposób można naturalnie wzmocnić tkankę łączną
Aby komórki tkanki łącznej były w stanie zsyntetyzować wystarczającą
ilość kolagenu, niezbędna im jest biologiczna energia. Warunkiem jej
wytworzenia jest optymalne zaopatrzenie w niezbędne mikroskładniki
odżywcze. Witamina C odgrywa tu rolę jako przenośnik bioenergii, jak i
bezpośrednio reguluje ilość syntetyzowanego kolagenu. Dla zapewnienia
stabilności struktury kolagenu duże znaczenie ma optymalne dostarczanie
aminokwasów: lizyny i proliny, jak również witaminy C i miedzi. Dla
poprawy funkcji chrząstek stawowych szczególne znaczenie ma suplementacja
N-acetyloglukozaminą i siarczanem chondroityny przez dłuższy
okres czasu. Zarówno Witamina C jak i aminokwas lizyna muszą być
dostarczane z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie produkuje tych
ważnych dla zdrowia związków. Większość populacji w krajach uprzemysłowionych
niestety cierpi na ich niedobór. Bogate źródła lizyny to groch,
orzechy włoskie, również dobrym jej źródłem jest mięso łososia, czy drób.
Należy zwrócić jednak uwagę na to, iż ogrzewanie(przegotowywanie
mleka, gotowanie, podgrzewanie w mikrofalówce) powoduje zniszczenie
lizyny jak i witaminy C. Aminokwas ten pozytywnie wpływa na przyswajanie
wapnia niezbędnego dla zdrowych zębów i kości, dlatego pożywienie
bogate w lizynę jest korzystne dla pacjentów z osteoporozą.
W stanach patologicznych kolagen atakowany jest przez własne enzymy
trawiące kolagen, jak również zwiększającą się ilość wolnych rodników.
Ten proces skutecznie hamuje lizyna i też roślinne przeciwutleniacze, jak
piknogenol, EGCG, bioflawonoidy, kwercetyna i in. .....
c.d.
http://www.dr-rath-koalicja.pl/pdf-files/zdrowie-naturalnie_sierpnia-2013.pdf