Autor Wątek: problem z oczami  (Przeczytany 6707 razy)

Offline Lutka

• Średnio Pisze
problem z oczami
« dnia: Października 31, 2015, 21:20:03 »
Od ok. roku mam problemy z oczami. Ostatnio nasiliły się.  Czasami „nachodzi” mgiełka, czasami latają „muszki”,  a zmusiło mnie do wizyty okresowe, kilkuminutowe widzenie częścią oka. Przy komputerze od roku nie spędzam dużo czasu, ot godzina dziennie, telewizora brak, dużo czytam, bez względu na pogodę kilkugodzinne prace przyjemnościowe  w ogrodzie . 
Diagnoza: znacznie zwężone naczynia krwionośne w oku, które go nie odżywiają. Plamka żółta w porządku, pole widzenia też ok. ciśnienie 15-16. Lekki, nigdy nie leczony astygmatyzm (i nie będzie już leczony), od przeszło 40 lat okulary w minusie, teraz  -1,25 (najwięcej było -2).  Dla mnie to bardzo pocieszające, ale  zdziwiło mnie końcowe stwierdzenie lekarza:  …..cóż, w pani wieku (61) to i tak dobrze.
Wydrenowałam  portfel na wizytę okulistyczną i  aptekę (przepisano do stosowania przez  4 m-ce Clarinin i tabletki Resvega, no i następną wizytę).
Czy są metody rozszerzenia naczyń krwionośnych w oku. Ziółka, ćwiczenia…...,  cóż, u moim wieku……. 

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: problem z oczami
« Odpowiedź #1 dnia: Października 31, 2015, 21:52:38 »
Na blogu u Doktora przy chabrze bławatku jest adnotacja że poprawia mikrokrążenie oczne. Pytałem Doktora o to osobiście wiosną na gemmoterapii w Krośnie, potwierdził takie działanie.
Ponad to wszelkie zioła zawierające antocyjany, wzmacniające naczynia krwionośne np. kwiat kasztanowca, fiołek trójbarwny + witamina C. Dbać o dostarczanie witaminy A, najlepiej naturalnie np. sok marchwiowy.
Ponad to suplementacja luteiny i zeaksantyny (można w postaci aksamitki rozpierzchłej http://www.herbiness.com/oszczedzac-pieniadze-aksamitka/), ponoć też kwas liponowy służy oczom. Nie zaszkodzi omega3 np. z oleju lnianego dobrej jakości.
Do tego dbanie o higienę pracy przy komputerze i będzie gut :)

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 31, 2015, 21:59:27 »
U mnie lat temu ponad 30 takie objawy właśnie występowały.
Tydzień na klinice leżałem - nic nie stwierdzono.
Teraz wiem, że to było od boreliozy - i nic ponadto.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 31, 2015, 23:27:58 »
O ile sobie przypominam, to Lutka ma boreliozę.
Bierz się Lutka za porządne ziołolecznictwo, pod kątem boreliozy. W tej chorobie można nawet wzrok stracić, musisz ubijać bakterie, wzrok się poprawi.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline quantum

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 01, 2015, 12:05:25 »
mnie wzrok się baardzo pogorszył po Rifampicynie, w ulotce jest, że może uszkadzać wzrok, ale desperacja kazała mi ją łykać.. głupota czy brainfog, oto jest pytanie :) nie bierze się na poważnie tych skutków ubocznych naiwnie myśląc, że nam się to nie przytrafi. brałaś Lutka jakieś leki?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 01, 2015, 20:44:15 »
Lutka, czy te zmiany ukrwienia są natury skurczowej czy to jakaś miażdżyca?

Jeśli to skurcze, to spraw sobie okulary z dziurkami, bo one rozluźniają mięśnie oczu.
Jeśli to zmiany miażdżycowe, to wszystko, co w opisie pachnie przeciwmiażdżycowością i przeciwzapalnością. Oczywiście pozostałe rady nie są sprzeczne z moimi.

Pozdrowienia :-)

Offline Castor

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 21, 2016, 14:52:49 »
Proponuję ekstrakt ze smardzy. Czyni cuda zresztą u Gumppka jest poświęcone sporo informacji na ten temat poparte badaniami lekarskim. O ile wiem teraz testuje go kilka osób a wyniki wprawiają w zdumienie lekarzy. Szczególnie silne działanie ma przy schorzeniach zaćma, i problemach z siatkówką

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 21, 2016, 16:36:42 »
Są grzyby trujące często mylone ze smardzem (szczególnie przez osoby ze słabym wzrokiem) więc warto po zbiorach iść do sanepidu na kontrolę, za darmo sprawdzają.

Offline Apuela1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 09, 2016, 12:43:57 »
Na blogu u Doktora przy chabrze bławatku jest adnotacja że poprawia mikrokrążenie oczne. Pytałem Doktora o to osobiście wiosną na gemmoterapii w Krośnie, potwierdził takie działanie.
Ponad to wszelkie zioła zawierające antocyjany, wzmacniające naczynia krwionośne np. kwiat kasztanowca, fiołek trójbarwny + witamina C. Dbać o dostarczanie witaminy A, najlepiej naturalnie np. sok marchwiowy.
Ponad to suplementacja luteiny i zeaksantyny (można w postaci aksamitki rozpierzchłej http://www.herbiness.com/oszczedzac-pieniadze-aksamitka/), ponoć też kwas liponowy służy oczom. Nie zaszkodzi omega3 np. z oleju lnianego dobrej jakości.
Do tego dbanie o higienę pracy przy komputerze i będzie gut :)

Pozdrawiam,
A.

Dziękuję, skorzystam ;Q
Mam wysoką wadę wzroku mimo młodego wieku, dlatego chwytam się każdej informacji, w jaki sposób wzmocnić oczy i je chronić.

Offline rajka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 23, 2017, 22:52:00 »
jak bedziesz miał w tym roku   ,poprosze