Autor Wątek: czym doprawić potrawy?  (Przeczytany 6606 razy)

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
czym doprawić potrawy?
« dnia: Marzec 22, 2011, 21:34:40 »
Wiedza na temat przypraw zanikła tak , jak wiedza na temat leków. Na ból teraz apap, a do gara vegeta. I to niestety z niewiedzy. Co myślą o nas dzielni zdobywcy, którzy przed wiekami podejmowali trud dalekomorkich wypraw, by poprawić walory smakowe potraw.

 Pewna kobieta (56lat) usłyszała dzisiaj po raz pierwszy słowo "estragon". Podajmy tu jeszcze inne takie egzotyczne słówka. Oto moje ulubione.

1. estragon - naturalna sól, suszone listki można dodać do zupy, sosu, nadaje słony smak, olejem estragonowym polewam ziemniaki , których oczywiście nie solę.

Olej estragonowy robi się w ten sposób, że litrowy słoik napełniamy do połowy suszonym estragonem i zalewamy podgrzaną oliwą. Po 14 dniach oliwa ma smak estragonu, można nią coś polać, do czegoś dodać. Dowolną ilość liści można wyjąć ze słoika łyżką i użyć do peklowania mięsa.


2. czosnek niedźwiedzi - doskonale wzbogaca smak sosu, twarogu,mielonych ,peklowania mięsa. Nadaje się do zrobienia oleju czosnkowego- pycha polać na kromkę, na to pomidor.

3.bazylia - dodaję ją do ugotowanych potraw - ciepłych i zimnych. Olej bazyliowy to rewelacja.

4. jałowiec - czarne kuleczki jagody jałowca , do wszystkich potraw mięsnych, na olej jałowcowy( jagody trzeba rozdrobnić) i jako przekąska (10-15szt) kiedy dokucza nadciśnienie i retencja wody.

5.imbir - dostępny w każdym markecie, trzeba go kupić, ukroić 3-4-  plasterki i do zupy, sosu, bardzo wzbogaca smak  i poprawia trawienie.

6.kurkuma - żółty proszek, doskonale wzbogaca smak, dodaję do zupy, sosu na koniec gotowania ( łyżka na 3 litry płynu ).

7. lubczyk - suszone listki, jak ugotować bez niego bulion?

8.papryka- przede wszystkim słodka - można więcej dodać, mielona lub suszone kawałki.

9.ziele angielskie (bardzo bogaty smak i aromat) i liść laurowy do bulionów, wywarów.

10.nasiona kopru i kminku do tłustych potraw

11.gałka muszkatałowa - ostry, bogaty smak, trzeba kupić całą i zetrzeć potrzebną ilość .

12. majeranek- do tłustych zup to każdy wie, ale najlepszy jest olej majerankowy, pyszny i bez goryczki, do polewania na chleb, kaszę , ziemniaki.

proszę o dopisywanie kolejnych




« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2011, 19:10:43 wysłana przez ineslik »

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: czym doprawić potrawy?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2011, 21:29:26 »
Cynamon i goździki rzucone na rozgrzany olej .

Dobry wstęp , ale może do jakiejś magii, nie pomyślałabym, że do obiadu.
Cynamon mamy w swoich szafkach, dodajemy tradycyjnie wiadomo do czego. Co z nim robią Hindusi?

Rozgrzewamy głęboką patelnię, woka czy inny garnek i na to rzucamy korę cynamonowca i kilka goździków. Chwilę czekamy i puszczamy wodze wyobraźni - podsmażamy mięsko, warzywa. Dodajemy kurkumę , chili lub  cayenne, nasiona koendry, pocięty imbir. Dalej jak chcemy i co mamy w domu - ważny jest aromat i smak nadany na początku . Cynamon i goździki - ten smak może się przyśnić.

Więcej w programie Makłowicza o Indiach

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10476
Odp: czym doprawić potrawy?
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2011, 21:44:45 »
Czosnek, szczególnie teraz, kiedy jest młody, razem z liściami. Z jakiegoś powodu u nas nie je się liści czosnku, mimo, że są bardzo dobre, no i mają masę witamin. Na później czosnek normalnie kroję i mrożę, ale teraz, z powodu zawalonej zamrażarki i braku miejsca na następną będę suszyć.

Do różnych celów mielę kminek razem z kozieradką. Ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom.
Nie unikam ostrej papryki, ale ognistych smaków to ja nie lubię.

Smacznego :-)

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1440
  • zioła i sport
Odp: czym doprawić potrawy?
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 04, 2011, 07:56:17 »
u mnie króluje: kozieradka , kminek , tymianek ,majeranek, pokrzywa. Często też robię wyciągi olejowe na bazie tych przypraw (kurczak palce lizać). Do drobiu polecam tez trawę cytrynową (dodaje  zmysłów smakowych  :))na usprawnienie pracy żołądka polecam fenkuł który mozna zrobic na wiele sposobów.



Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1193
Odp: czym doprawić potrawy?
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 04, 2011, 09:28:44 »
ocet lepiężnikowy wg Gospodarza poprawia smak mięs, jeszcze nie próbowałam.
Na oleju z kwiatów czarnego bzu wychodzą nawet dobre naleśniki.
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2011, 10:04:49 wysłana przez Magdaliena »

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: czym doprawić potrawy?
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 04, 2011, 19:39:33 »
Basiu - czy szczypiorek siedmiolatka też nadaje się do suszenia? Bo ja akurat nie mam lodówki.

Fresh - a tę pokrzywę to dodajesz po prostu jak przyprawę? Nie przyszło mi to dotąd do głowy. Jednak skoro jest bogata w minerały, to pewnie zadziała podobnie jak estragon minus olejki.
To takie proste, a jednak odkrycie. Dziękuję. W kuchni smaku nigdy nie za mało.

Magdaliena - a robisz jakieś inne octy? Bo chwilowo nie znam się na lepiężniku.


A oto kolejne odkrycie autorstwa mojego chłopaczka. Kurczak z wanilią, morelami moczonymi w alkoholu , kiwi, jałowcem , cukrem trzcinowym i nie wiem czym jeszcze. Do tego warzywa. CUDOWNE. To dowodzi, że eksperymentować warto z najróżniejszymi składnikami.

Offline Elured

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 38
Odp: czym doprawić potrawy?
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 04, 2011, 20:02:13 »
Pośród wszystkich dotychczas wymienionych ziół nie można oczywiście zapomnieć o poczciwej lebiodce, nadającej się do prawie każdej potrawy, i melisie.

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1440
  • zioła i sport
Odp: czym doprawić potrawy?
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 04, 2011, 20:25:42 »
Pokrzywa? Stoi sproszkowana w słoju i "szczyptuję" ją  do sałatek , zup ,sosów... Swoja drogą wybornym przysmakiem jest świeża pokrzywa uduszona na masełku i odrobinie soli w wersji prozdrowotnej mozna przyrządzić na jakims oleju roslinnym ale co smak masła to smak masła 8) raz nie zawsze :)


Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: czym doprawić potrawy?
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 04, 2011, 21:43:49 »
Masło robię  sama, w słoiku,  zamiast aerobiku. Trzeba do dużego słoika nalać śmietany           ( kupuję mleko "od krowy" i zbieram tłustą warstwę) , następnie energicznie potrząsać. Kluczowy jest sposób potrząsania - tak, jakby słoik był piłką do kosza, albo żeby ZBIĆ tą śmietanę o dno słoika, nie trzeba tego robić szybko, tylko z siłą. Pycha.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10476
Odp: czym doprawić potrawy?
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 04, 2011, 22:08:48 »
Basiu - czy szczypiorek siedmiolatka też nadaje się do suszenia? Bo ja akurat nie mam lodówki.

Jak dla mnie, to wszystko można wysuszyć, w najgorszym wypadku trochę zapach się osłabi i nieco witamin zniknie, ale jak ma się z własnych zasobów, to po pierwsze grzechem jest zmarnowanie, a po drugie będzie o wiele lepsze od szklarniowych, może jeszcze pędzonych spalinami z silników jako dodatek do nawozów i herbicydów.

Słowo daję, widziałam kilka lat temu reklamy silnika spalinowego stosowanego jako agregat prądotwórczy, dla którego proponowano użycie spalin do podgrzania i wzbogacenia w CO2 atmosfery w szklarniach przemysłowych. Ilustracją były śliczne, czerwone pomidorki (szklarniowe). Dzięki temu zmiejszy się emisja CO2 do atmosfery i właściciel szklarni oszczędzi na zakupie sprężonego CO2 w butlach dla podpędzenia swoich roślinek.

Smacznego :-)

Offline Elured

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 38
Odp: czym doprawić potrawy?
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 04, 2011, 22:15:05 »
Swoją drogą to straszne, jak dużo upraw znajduje się w bliskim sąsiedztwie bardzo uczęszczanych dróg. A roślinki bardzo dobrze chłoną spalinki... :)

Offline stukam kopytkami

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1193
Odp: czym doprawić potrawy?
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 05, 2011, 08:32:14 »
Magdaliena - a robisz jakieś inne octy? Bo chwilowo nie znam się na lepiężniku.

Pokrojony lepiężnik zalewam octem i odstawiam na dwa tygodnie.