Autor Wątek: kwasy tłuszczowe  (Przeczytany 29921 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: kwasy tłuszczowe
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 13, 2018, 10:27:49 »
Dlatego oleje najlepiej kupować w butelkach.
Kapsułki to dla mnie prawie homeopatia, nie ubliżając homeopatii. Jeśli jednorazowa dawka to łyżka oleju, to kapsułek by trzeba było chyba wsunąć cały listek.

A co się stanie z omegami w zupie? Masz rację, że już nie będą takie same, ale w zupie to się i tak jakoś rozpłynie i zwiąże - w końcu olej lniany jest olejem spożywczym, a garnek zupy to całe laboratorium biochemiczne.
Ciekawe, czy ktoś kiedyś przebada zupę jako preparat galenowy ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 13, 2018, 17:07:05 »
Większość tych olejów jest już zjełczała po wytłoczeniu.
Dochodzi tłoczenie z nasion o małej zawartości Omega3- odmiany kanadyjskie, czeskie, słowackie.

Porównanie składu chemicznego oleju z ziarna wysokolinolenowego i niskolinolenowego

Len odmiany "Szafir" - uprawiany na Warmii:   Len importowany ze Słowacji - brak danych o odmianie:
Wielonienasycone kwasy tłuszcz. omega-3   60,4%   4,6% !!!
Wielonienasycone kwasy tłuszcz. omega-6   12,4%   70,7% !!!

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe   17,0%   13,1%
Nasycone kwasy tłuszczowe   10,2%   11,6%

Zastosowanie oleju niskolinolenowego do diety dr Budwig przyniesie efekt przeciwny do zamierzonego - w przypadku chorób nowotworowych może w skrajnym przypadku nawet przyspieszyć rozwój guza i tempo przerzutów! Podobna sytuacja wystąpi przy
stosowaniu niewłaściwego siemienia lnianego. ''
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2018, 17:11:23 wysłana przez grzegorzadam »

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #62 dnia: Marca 14, 2018, 05:22:42 »

Dlaczego olej lniany w butelce ma nieprzyjemny, intensywny, wręcz odpychający zapach, a świeżo zmielone ziarna lnu zawierające 42% tłuszczu mają zapach przyjemny?

Chyba przeprowadzę eksperyment, zmielę ziarna lnu, wsypię do słoika, zakręcę i potrzymam tydzień na słońcu.
Jeśli po tym czasie zapach będzie przypominać zapach butelkowanego oleju lnianego to zagadka się rozwiąże.

A co się stanie z omegami w zupie? Masz rację, że już nie będą takie same

Wysoka temperatura przyśpiesza utlenianie, jednak w gorącej wodzie niewiele tlenu jest bo im wyższa temperatura wody tym mniejsza rozpuszczalność tlenu w niej, więc nie wiadomo co z tego wyjdzie.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 14, 2018, 08:09:02 »
Z jakiej firmy wąchałeś ten olej i gdzie był wcześniej trzymany? Poważnie pytam.
Bo właśnie wyjąłem z lodówki i powąchałem - pachnie rybą (pewnie kwestia omega-3) ale zdecydowanie nie jest to zapach odrzucający.
Generalnie mam na sklepie oleje z OlVity, u mnie akurat sprzedają się po 500ml, przychodzą w styropianowych pojemnikach i trafiają do lodówki. Zamawiamy niewielkie ilości, sprzedajemy na bieżąco.
Stosuję sobie wymiennie z konopnym i z czarnuszki - ten mnie przerasta, śmierdzi mi ropą :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #64 dnia: Marca 14, 2018, 10:43:26 »
Jeśli śmierdzi jak przypalony olej silnikowy, to znaczy, że jest bardzo dobry :-)

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #65 dnia: Marca 14, 2018, 11:04:53 »
Ja się zaopatruję w olej lniany zimnotłoczony, i faktycznie ma bardzo mocny zapach rybny, nie czuć jakby był spalony, albo coś. Natomiast czarnuszkowy ma bardzo mocny tymolowy zapach i ostry smak, świetny. Oba mają jasny kolor. Oleje tłoczone w wysokich temperaturach też mogą ulec utlenieniu i być może stąd ten ciemniejszy kolor.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 14, 2018, 12:32:14 »
Jeśli śmierdzi jak przypalony olej silnikowy, to znaczy, że jest bardzo dobry :-)

A to ja wiem, tylko ten smak ropy mi potem gdzieś zostaje. :)

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #67 dnia: Marca 14, 2018, 16:39:06 »
Przemyślałem sprawę z dolewaniem oleju lnianego do zupy i jednak nie byłoby to zbyt mądre bo tłuszcz jest lżejszy niż woda i wypłynie na powierzchnię, a tam tlen + wysoka temperatura sprawi, że ten olej szybko się utleni i stanie się szkodliwy zamiast być prozdrowotnym.

Z jakiej firmy wąchałeś ten olej i gdzie był wcześniej trzymany? Poważnie pytam.
Bo właśnie wyjąłem z lodówki i powąchałem - pachnie rybą (pewnie kwestia omega-3) ale zdecydowanie nie jest to zapach odrzucający.

Jeśli uważasz, że rybi zapach nie jest odrzucający to wysmaruj się śledziem lub tym olejem, wsiądź do zatłoczonego tramwaju i obserwuj reakcję ludzi :D
Kiedyś oglądałem program kulinarny Roberta Makłowicza, w którym powiedział:
"Rybi zapach oznacza, że ryba jest już nieświeża. Świeża ryba praktycznie nie ma zapachu"
A on na jedzeniu chyba się zna.

Ryby są bogate w Omega 3 więc olej z butelki i nieświeże ryby łączy chyba jedno - utlenione Omega 3.

Powtarzam:
Czy to nie dziwne, że świeżo mielone ziarna lnu zawierające ponad 40% tłuszczu nie mają zapachu takiego jak butelkowany olej lniany?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #68 dnia: Marca 14, 2018, 17:48:07 »
Przemyślałem sprawę z dolewaniem oleju lnianego do zupy i jednak nie byłoby to zbyt mądre bo tłuszcz jest lżejszy niż woda i wypłynie na powierzchnię, a tam tlen + wysoka temperatura sprawi, że ten olej szybko się utleni i stanie się szkodliwy zamiast być prozdrowotnym.

A najbardziej szkodliwy przy tym będzie stres ;-)
Przecież olej lniany to tradycyjny olej spożywczy, zanim u nas pojawiły się różne egzoty typu oliwa czy orzechy ziemne.

Jeśli uważasz, że rybi zapach nie jest odrzucający to wysmaruj się śledziem lub tym olejem, wsiądź do zatłoczonego tramwaju i obserwuj reakcję ludzi :D

Chyba nie lubisz ryb ;-) One są różne i pachną różnie, a to, że niektórzy różnie reagują na zapachy - takie bywa życie w luksusach.

Kiedyś oglądałem program kulinarny Roberta Makłowicza, w którym powiedział:
"Rybi zapach oznacza, że ryba jest już nieświeża. Świeża ryba praktycznie nie ma zapachu"
A on na jedzeniu chyba się zna.

Może się zna na jedzeniu, ale nie na rybach świeżo wyciąganych z wody.

Ryby są bogate w Omega 3 więc olej z butelki i nieświeże ryby łączy chyba jedno - utlenione Omega 3.

Nie, ponieważ nie wszystkie ryby są bogate w tłuszcze, a omegi 3 z ryb nie są identycze jak te roślinne. To są inne kwasy tłuszczowe. Formalnie, dla nas wartościowsze są te z ryb lub skorupiaków, bo one są aktywniejsze biologicznie.

Czy to nie dziwne, że świeżo mielone ziarna lnu zawierające ponad 40% tłuszczu nie mają zapachu takiego jak butelkowany olej lniany?

Bo olej jest związany wewnątrz komórek.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #69 dnia: Marca 14, 2018, 20:14:13 »

A najbardziej szkodliwy przy tym będzie stres ;-)

No tak, bo najłatwiej swoje błędy zasłonić niby większą szkodliwością myślenia o substancji szkodliwej.
Nie po to ktoś kupuje taki olej żeby być może mało mu zaszkodził, lecz żeby poprawił stan jego zdrowia.
A jak Basiu zmierzyłaś, że myślenie o utlenionych omega 3 będzie bardziej szkodliwe niż spożycie utlenionych omega 3? :)
Przy takich zależnościach, aż strach myśleć o tych lekach co zawierały strychninę :D

Jeśli będziesz Basiu reprezentować tak niski poziom to chyba będę musiał ignorować to co piszesz bo dyskusja nie miałaby sensu.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #70 dnia: Marca 14, 2018, 20:32:39 »
Trudno, latamy na innych poziomach, dla mnie to nie problem. Możesz spokojnie latać sobie wysoko, jeśli tam jest Tobie dobrze ;-)

Jak pachnie / śmierdzi utleniony olej lniany, to wiem, bo wiem, co to jest pokost, i jak pachniały dawniej farby olejne.
Olej lniany wlany do zupy się nie utleni tak szybko, jak Ty straszysz - kiedyś to było typowe zastosowanie oleju lnianego lub konopnego: kraszenie postnych posiłków.

Proponuję czytać więcej literatury historycznej lub więcej rozmawiać z najastarszą częścią rodziny.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 14, 2018, 20:57:29 »
Optimus, sorry ale dziwaczysz.
Zapach ryby, nie jest naturalnym zapachem człowieka. Co więc ma smarowanie się rybą do jej zapachu? Jak się wysmarujesz bigosem albo leczo, to ludzie nie będą dziwnie reagować na zapach?
A to, że komuś zapach ryby nie odpowiada (moja Mama np. ma odruch wymiotny) to już inna sprawa.

A Makłowicz opowiada głupoty. Jadłem na kutrze tuńczyka, świeżo po złowieniu . Zapach ryby był. To sorry ale jaka ma być ta ryba, żeby ją uznać za świeżą? Żywa pod woda mam wpierdzielać, czy co? :)

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #72 dnia: Marca 14, 2018, 23:53:48 »
A Makłowicz opowiada głupoty. Jadłem na kutrze tuńczyka, świeżo po złowieniu . Zapach ryby był. To sorry ale jaka ma być ta ryba, żeby ją uznać za świeżą? Żywa pod woda mam wpierdzielać, czy co? :)

Jemu pewnie chodziło o rybie mięso przed obróbką termiczną, a Ty spożywałeś ją po, więc zgodnie z prawami chemii jadłeś już utlenione Omega 3.

Nie, ponieważ nie wszystkie ryby są bogate w tłuszcze, a omegi 3 z ryb nie są identycze jak te roślinne. To są inne kwasy tłuszczowe. Formalnie, dla nas wartościowsze są te z ryb lub skorupiaków, bo one są aktywniejsze biologicznie.

Mam prośbę Basiu, nie podawaj swoich przypuszczeń jako fakty.
W oleju lnianym jest kwas tłuszczowy Omega 3 o symbolu C18:3 i dokładnie ten sam Omega 3 znajduje się też w rybach (ale to nie jedyny O3 w rybach).
Poza tym skąd masz pewność, że wszystkie rodzaje Omega 3 nie mają identycznego lub podobnego zapachu po utlenieniu?

Olej lniany wlany do zupy się nie utleni tak szybko, jak Ty straszysz

Skąd ta wiedza i jakie jest więc tempo tej reakcji chemicznej?

Proponuję czytać więcej literatury historycznej lub więcej rozmawiać z najastarszą częścią rodziny.

To nie zastąpi mi współczesnych badań naukowych.
Twój błąd powyżej jest tego dowodem.
Nauka ciągle idzie do przodu więc dlaczego miałbym się uwsteczniać?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #73 dnia: Marca 15, 2018, 07:46:20 »
Nie no, ja tę rybę sam oprawiałem, patroszyłem i parowałem z ziołami. Tu się zgodzę, że utlenienie jest jak najbardziej.
Ale od samego początku zapach był, delikatny ale wyraźnie wyczuwalny.

Jadłem też - taka wymiana kulinarna :) - jeden Koreańczyk robił sałatkę z surowego tuńczyka (tego samego, duży skubaniec jak na ten okres połowu - kwiecień, prawie 15 kilo) i miała genialny smak - również wyraźny rybny.

Więc może Makłowiczowi chodziło o jakąś konkretną odmianę ryby, ubogą w kwasy tłuszczowe.

« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2018, 07:55:37 wysłana przez zielarz polski »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #74 dnia: Marca 15, 2018, 11:38:06 »
Mam prośbę Basiu, nie podawaj swoich przypuszczeń jako fakty.
W oleju lnianym jest kwas tłuszczowy Omega 3 o symbolu C18:3 i dokładnie ten sam Omega 3 znajduje się też w rybach (ale to nie jedyny O3 w rybach).
A co ja się będę wywnętrzać...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_t%C5%82uszczowe_omega-3
https://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid

ALA znajduje się w rybach zwykle wtedy, jeśli są karmione śrutą sojową lub rzepakową. Ryby, tak samo, jak i my, w zasadzie nie syntetyzują EPA i DHA, muszą je pobrać z łańcucha pokarmowego.

Poza tym skąd masz pewność, że wszystkie rodzaje Omega 3 nie mają identycznego lub podobnego zapachu po utlenieniu?

Wczoraj otworzyłam butelkę z olejem lnianym z apteki - pachniał olejem, stał w lodówce od 3 miesięcy, ale nie był otwierany
olej rzepakowy z mikroolejarni, ale stał od listopada w szafie na balkonie - pachniał olejem

Skąd jest możliwy zapach rybi w oleju? Możliwe, że niewymyta instalacja po poprzednim procesie produkcyjnym.
Jeszcze inna możliwość: nawozem był szlam ze stawów rybnych lub odpady z przetwórni rybnej.

Olej lniany wlany do zupy się nie utleni tak szybko, jak Ty straszysz

Skąd ta wiedza i jakie jest więc tempo tej reakcji chemicznej?

Bo moje wspomnienia rodzinne określają olej lniany i konopny jako smaczny olej na czas postu. Zapach pokostu i farby olejnej każdy znał.
Nikt tempa reakcji nie badał, a ludzie jakoś żyli (o ile się nie zabijali wzajemnie).

To nie zastąpi mi współczesnych badań naukowych.
Twój błąd powyżej jest tego dowodem.
Nauka ciągle idzie do przodu więc dlaczego miałbym się uwsteczniać?

Dzięki badaniom naukowym dowiedzieliśmy się o trujących własnościach żywokostu, a nawet ogórecznika, który zawsze był uważany za warzywo, o tym, że jaskółcze ziele jest śmiertelnie niebezpieczne, ale za to badania naukowe wskazują, że RoundUp za wyjątkiem działania drażniącego jest zupełnie nieszkodliwy po zastosowaniu i wejściu dalej do środowiska. Tak samo żywność genetycznie modyfikowana jest zupełnie bezpieczna.

Wybór należy do Ciebie: masz prawo nie wlewać oleju lnianego do zupy.