ALA znajduje się w rybach zwykle wtedy, jeśli są karmione śrutą sojową lub rzepakową. Ryby, tak samo, jak i my, w zasadzie nie syntetyzują EPA i DHA, muszą je pobrać z łańcucha pokarmowego.
Dziki pstrąg tęczowy chyba nie był karmiony śrutą, a C18:3 zawiera.
http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4141/2Fajnie gdybyś też podawała jakieś wiarygodne źródła, a nie tylko własne przypuszczenia.
Kiedyś wspomniałem o dowodach naukowych, że kurkuma w dużych dawkach działa immunosupresyjnie, a Ty odparłaś coś w stylu, że to nie prawda bo w to nie wierzysz.
Normalnie ręce mi opadły i już nie kontynuowałem tematu.
Poza tym skąd masz pewność, że wszystkie rodzaje Omega 3 nie mają identycznego lub podobnego zapachu po utlenieniu?
Wczoraj otworzyłam butelkę z olejem lnianym z apteki - pachniał olejem, stał w lodówce od 3 miesięcy, ale nie był otwierany
olej rzepakowy z mikroolejarni, ale stał od listopada w szafie na balkonie - pachniał olejem
Skąd jest możliwy zapach rybi w oleju? Możliwe, że niewymyta instalacja po poprzednim procesie produkcyjnym.
Jeszcze inna możliwość: nawozem był szlam ze stawów rybnych lub odpady z przetwórni rybnej.
Ja określiłem zapach oleju lnianego jako nieprzyjemny.
Nie pamiętam dokładnie do czego można go porównać bo od bardzo dawna nie kupuję.
Zielarz Polski porównał ten zapach do rybiego więc jego pytaj, ja nie zaprzeczałem.
Bo moje wspomnienia rodzinne określają olej lniany i konopny jako smaczny olej na czas postu. Zapach pokostu i farby olejnej każdy znał.
Smażona ryba pokostem nie śmierdzi, a chyba nie trzeba nikogo przekopnywać, że będą w niej utlenione omega 3.
Dzięki badaniom naukowym dowiedzieliśmy się o trujących własnościach żywokostu, a nawet ogórecznika, który zawsze był uważany za warzywo, o tym, że jaskółcze ziele jest śmiertelnie niebezpieczne, ale za to badania naukowe wskazują, że RoundUp za wyjątkiem działania drażniącego jest zupełnie nieszkodliwy po zastosowaniu i wejściu dalej do środowiska. Tak samo żywność genetycznie modyfikowana jest zupełnie bezpieczna.
Podajesz skrajne biznesowe sytuacje.
Nie każdy naukowiec sprzedał duszę.
Zawsze trzeba sobie zadać pytanie czy i jak można zarobić na wyniku jakiegoś badania naukowego.