Autor Wątek: kwasy tłuszczowe  (Przeczytany 29924 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: kwasy tłuszczowe
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 17, 2016, 19:40:07 »
A po co kapsułki? A nie lepiej na talerz? To rzeczywiście wzbogaci pożywienie.

Ja mogę zrozumieć, że różnym ludziom pasują różne rzeczy, rozśmieszają mnie "ewangeliści", którzy głoszą swoje jedynie słuszne teorie, a ja widzę, że to dla mnie nie ma sensu.

Pozdrowienia :-)

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 17, 2016, 19:51:38 »
A dlaczego nie mają być jedynie słuszne, jak za nie NIE biorą pieniędzy?

Do kapsułek wsypują wszystko i wmawiają ludziom, że jest na odchudzanie, i nie są ewangelistami.
Bo mówią nie wprost.
Ewangelia byłą wcześniej niż telewizja. Ja po studiach na temat kwasów tłuszczowych doszedłem do całkiem jasnych wniosków, i nie za bardzo miałbym ochotę nikogo nimi ewnagelizować, skoro nawet firma któej zadałem kilka pytań najpierw odpisałą że muszą mieć na to kilka dni. A potem nie dostałęm żadnej odpowiedzi.
Bo kłąmią, a zamiast ewangelizować opierają się na autorytecie naukowym.

Moje przemyślenia o brakach biorą się z kilka miesięcy katowania organizmu, w celach testów, nie doszedłem do etapu męczeńśtwa, ale swoje wiem. Stąd zaintereowanie kwasami tł. jak też antyoksydantami czy adaptogenami w ostatnim czasie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 17, 2016, 21:58:42 »
A dlaczego nie mają być jedynie słuszne, jak za nie NIE biorą pieniędzy?

Bo ludzie są różni, chociażby dlatego nie może być jednej teorii, jeśli ona nie uwzględnia różnic między ludźmi, na przykład środowiskowych, historycznych, kulturowych, osobniczych.

Pieniądze tu są bez znaczenia - wystarczy popatrzeć, ile dietetycznych wariactw wylewa się przez internet kopiowanych i rozsiewanych zupełnie w czynie społecznym.

Paweł w innym wątku zacytował świetne podsumowanie, że między innymi dietomanie prowadzą do niedoborów i dalej chorób:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4740.msg66677#msg66677

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 17, 2016, 22:08:05 »
Jeśli samemu przechodzi się przez pewien proces, nie trzeba tłumaczyć ludziom, że to moja sprawa, a nie wytyczna dla jednej z 7 miliardów populacji ludzkiej.

No to trzeba być geniuszem, żeby znajdować czas na znajdowanie uwarunkowań takich lub innych w każdej sytuacji życiowej w odniesieniu do obcych ludzi.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 18, 2016, 20:23:54 »
whiteindian,
przeczytaj to:
http://slawomirambroziak.pl/w-zdrowym-ciele/diety_wysokotluszczowe_ksenoestrogeny/
pasuje do wątku , bo i o raku prostaty w nim mowa.
Ciekawe jak do tych treści ustosunkowali by się zwolennicy diety Kwaśniewskiego :)

Powiedzieliby, że nie ma większego znaczenia czy je się zanieczyszczoną żywność pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego.
Najważniejsze, żeby była ekologiczna.
A Jerzy Zięba mówił, że rośliny są zdecydowanie gorsze bo nie potrafią pozbyć się toksyn, a zwierzęta mają wątrobę, która znaczną ich część usuwa.

Z artykułu wiemy, że:
Jednak najsilniejsze i najgroźniejsze ksenohormony, to związki należące do tzw. trwałych zanieczyszczeń organicznych.
Na pierwszym miejscu są pestycydy, a gdzie one będą częściej używane?
Na łące gdzie pasą się krowy czy przy produkcji roślin?

Ważną kwestią jest to, że Sławomir Ambroziak współpracuje z firmami sprzedającymi anaboliczne ekstrakty roślinne, zaś przy dietach low carb przyrost mas mięśniowej najczęściej jest znacznie niższy niż przy dietach high carb, ponieważ są dużo niższe skoki insuliny działającej silnie anabolicznie (z tego też powodu Dieta Optymalna hamuje rozrost nowotworów).
Drugą istotną sprawą jest fakt, że te anaboliczne ekstrakty roślinne rozpuszczalne są w tłuszczach, a nierzadko osobom na low carb zdarza się przesadzić z ilością tłuszczu. Wtedy nadmiar tłuszczu jest wydalany razem z rozpuszczonymi w nim substancjami.
Jeśli ktoś reklamuje jakiś produkt to zależy mu żeby był skuteczny bo wtedy konsumenci sami będą go polecać.
A jak widać, osoby na diecie low carb mogą mieć mizerne efekty anaboliczne dlatego warto wyolbrzymić możliwe niepożądane skutki takiej diety.
Przykładem takich działań jest podawanie naciąganej prawdy:
Przypomnijmy, że to właśnie ksenoestrogeny sprzyjają nieestetycznemu wyglądowi męskiego torsu – lipo- czy ginekomastii. A niedawno dowiedziono również istnienia dodatniej korelacji, pomiędzy wartością pobrania ksenoestrogenów, a poziomem tkanki tłuszczowej (więcej ksenoestrogenów, więcej tłuszczu), co może wskazywać na ich udział w rozwoju otyłości. Widzimy, że aktywni panowie, dbający o estetykę sylwetki, powinni starać się unikać ksenoestrogenów. A tu, tym czasem, pojawiają się głosy ‘objawionych guru’, nawołujące do zwiększenia spożycia tłuszczów zwierzęcych, naszpikowanych ksenoestrogenami.
W powyższym cytacie opisany jest sposób odżywiania w stylu amerykańskim gdzie dużo tłuszczu łączy się z dużą ilością węglowodanów, a Dieta Optymalna jest dietą LCHF.
Nie znam lepszej metody pozbycia się tkanki tłuszczowej niż ta dieta (oczywiście nie wliczając głodzenia się, ale przy głodówkach masa mięśniowa spada szybciej niż tłuszczowa), więc te informacje można śmiało nawet nazwać kłamstwem.

Rada na przyszłość:
Miej otwarty umysł, patrz na problem całościowo i zwracaj uwagę na to kto gdzie może mieć jakiś interes :)

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 18, 2016, 21:42:09 »
Nieeee, w jaki sposób masa mięśniowa spada szybciej od tkanki tłuszczowej?
No chyba że masz ręce w gipsie, ale to oczywisty mit.
Co do diet low-carb, według moich analiz (znowu Basia uzna że generalizuję) jedzeni w mojej rodzinie od lat opiera się na 50% węglowodanów, natomiast gdy zmieniłem tą proporcję na 50% tłuszczy radykalnie i regularnie zacząłem chudnąć. Czyli jak dla mnie nie wiem, czy przeciętne polskie jedzenie ma cechy takiego mojego "mid-carb".
Nie wiem jak na low-carb, ale ja po świętach robię miesięczną głodówkę IF, i nadal się upieram że słowo "dieta" jest nadużywane przez marketing No chyba że jako "dieta oczuszczająca" albo jako dieta, któa wprowadza nas do innego stylu jedzenia.

Co do moich propozycji, ja nie sugerowałem co jeść, ale czego nie jeśc na podstawie moich obserwacji i kontaktami z 2 osobami z 30 stażem w śłużbie zdrowia (w tym jednej która jest członkiem mojej rodziny).
Jesli zalecam aby ktoś unikał produktów z Omega-6 to dlatego, że w PRZCIĘTNEJ polskiej kichni jest jej aż nadto, a PRZECIĘTNEGO Polaka nie stać na kupowanie suplementów albo ryb atlantyckich w celu uzupełnienia Omega-3. Nie wypowiadam się na temat zdrowia ogółu populacji, bo nie znam się na genetyce.

Tytułowy temat studiowałem przykładowo przez prawie tydzień, po kilka godzin dziennie i konsultowałem.
No i jeszcze nie wiem dużo, a dobre rybki mam w Auchan 40km stąd niestety.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 18, 2016, 22:13:08 »
Nieeee, w jaki sposób masa mięśniowa spada szybciej od tkanki tłuszczowej?
No chyba że masz ręce w gipsie, ale to oczywisty mit.

Nie wiem jak na low-carb, ale ja po świętach robię miesięczną głodówkę IF
Problem w tym, że mylisz pojęcie "głodówka".
IF nie jest głodówką.
Mózg potrzebuje glukozy i jeśli przez kilka dni człowiek nie będzie spożywać kompletnie niczego, to organizm zacznie "pożerać" własne mięśnie aby z białka wytworzyć glukozę.

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 19, 2016, 08:25:39 »
Jest to głodówka w takim sensie że masz tylko 6 godzin okna na jedzenie.
Co do reszty się mylisz, bo przechodząc na zwiększoną podaż tłuszczu, a tym bardziej na olej kokosowy, zwiększasz prawdopodobieństwo wytworzenia ciał ketonowych. U dzieci chorych z autyzmem udowodniono, jakie skutki ma dostarczanie oleju kokosowego dla procesów poznawczych.
W dodatku to o czym piszesz, to bardziej DEGRADACJA a ni "znikanie" mięsni.
Gdy ćwiczysz zawsze mięśnie są lekko "zniszczone" bo muszą się z czegoś regenerować.
A to że się niszczą, to już trzeba by całkowicie wypróżnić glikogen z wątroby, i wtedy masz rację.
Ale to sytuacje bardzo skrajne, któym pomagają niestety pewne niedobory.

IF nazywam głodówką, bo przez większą częśc podczas doby będę pił płyny, a nie wiem skąd dostarczyć wtedy skłądniki odżywcze. Podczas IF nie jest wskazane ćwiczenia,

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 19, 2016, 21:25:17 »
Nazywając IF głodówką pewnie nie raz Cię ktoś wyśmieje bo do głodówki jej daleko.
Jelit nie opróżniasz całkowicie kilka godzin po posiłku.
Pokarm cały czas tam jest, podlega procesom trawienia i składniki odżywcze są dostarczane organizmowi więc jaka to głodówka?
Inna nazwa IF to dieta "Jem/Nie jem"
Tutaj ją testują:
http://www.sfd.pl/Dieta_JEM%2FNIE_JEM__testowa%C5%82_Mawashi,_opracowa%C5%82_Biniu-t657352.html

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 19, 2016, 21:56:27 »
Tylko ostrożnie z olejem kokosowym. To żaden cud miód. Nasz Gospodarz pisze o nim szczegółowo na swoim blogu.

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 19, 2016, 22:03:48 »
A niech wyśmiewają, tylko prosze nie podawaj źródeł z wnioskami od kulturystów.
Jesli jesteś na redukcji, na ujemnym bilansie kalorycznym, a w dodatku nie jesz przez 2/3 doby....... to że nie nazywa się to głodówką, to nie oznacza żę w PEWNYM SENSIE jest nią bardziej niż dieta. Podobnie z dietą ketogeniczną, nazywanie tego dietą też jest na wyrost. Ale to moje zdanie, kulturyści zawsze mają wszystkiego mało, a np. biorą 3 razy więcej białka niż zwykli ludzie.

Offline Bożena49

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Marca 12, 2018, 20:28:11 »
Polecam koniecznie objerzeć! https://www.youtube.com/watch?v=qA_-iAenRtY

Dowiedziałam się jakiś czas temu, co się znajduje i jak się produkuje kapsułki omega 3 i od tamtej pory zalewam sobie 2 szklanki z siemieniem lnianym, które równiez zawierają dużo omega3

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #57 dnia: Marca 12, 2018, 22:56:57 »
A co dostaniesz po zalaniu siemienia lnianego? Śluz, a nie kwasy tłuszczowe. Musiałabyś ziarna zmielić i wrzucić do zupy, by olej się wytopił.
Olej lniany kupuje się w butelkach, a kapsułki to już wyrób wyższego przetworzenia - szkoda na nie zdrowia.

Offline huan yuan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #58 dnia: Marca 13, 2018, 10:16:36 »
Polecam koniecznie objerzeć! https://www.youtube.com/watch?v=qA_-iAenRtY

Dowiedziałam się jakiś czas temu, co się znajduje i jak się produkuje kapsułki omega 3 i od tamtej pory zalewam sobie 2 szklanki z siemieniem lnianym, które równiez zawierają dużo omega3

a jak sądzicie, czy można ufać preparatom mającym status leku, opartym na tłuszczach rybnych, tj.

Ecomer

http://www.krotex.pl/dla-pacjentow/ecomer-lek.htm

Tran Hasco

http://www.hasco-lek.pl/pl/produkty/nasze-produkty/tran-hasco-500-mg-kapsulki-miekkie?start=252

ten tran po wyciśnięciu z kapsułki owszem posiada smak i zapach rybi, ale czy jest on "silny" jak opisuje to Dr Różański, to nie wiem (z jednej kapsułki wychodzi też mała ilość, by dobrze ocenić smak)

http://rozanski.li/195/tran-oleum-jecoris-aselli/

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #59 dnia: Marca 13, 2018, 10:18:13 »
A co dostaniesz po zalaniu siemienia lnianego? Śluz, a nie kwasy tłuszczowe. Musiałabyś ziarna zmielić i wrzucić do zupy, by olej się wytopił.

wysoka temperatura niszczy kwasy omega3