Autor Wątek: Zielarska Konferencja Bonifraterska Katowice.  (Przeczytany 9535 razy)

Offline zulu

• Dużo Pisze
Zielarska Konferencja Bonifraterska Katowice.
« dnia: Października 19, 2015, 07:12:41 »
Dopiero dziś doczytałem, że w Katowicach będziemy mogli uczestniczyć w Konferencji Zielarskiej organizowanej przez o. Bonifratrów. Jedyną informację o tym wydarzeniu znalazłem tu:

http://katowice.gosc.pl/doc/2745373.Konferencja-ziololecznictwa-Katowice-24-pazdziernika

Mam nadzieję, że dzięki tej informacji przybędzie nieco uczestników :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
Odp: Zielarska Konferencja Bonifraterska Katowice.
« Odpowiedź #1 dnia: Października 19, 2015, 08:55:32 »
Dzięki zulu za info, w Instytucie akurat wykłady w tym czasie. Udostępniłam na fb
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 19, 2015, 09:06:08 »
Reklamuj, bo warto. W końcu kto jak kto ale Bonifratrzy zielarstwem zajmują się z 500 lat :)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 19, 2015, 09:30:14 »
Zulu.
Więcej info?
Czy jest odpłatność.

Na kursie zielkarskim w Krośnie jest jeden ojciec z tego zakonu.
Wyjątkowo miły, skromny i mądry gościu a jeszcze chce się uczyć.

Sorry, nie powinienem chyba pisać o osobie duchownej - gościu.
W każdym razie sympatyczna osoba duchowna płci męskiej pasjonująca się zielarstwem.

Ludzie z tego właśnie zakonu jak mówił kończą przeprowadzać procedurę wprowadzenia jakiegoś leku ziołowego.
Wydaje mi się, że w geriatrii, prawie na pewno wybiorę się.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 19, 2015, 10:18:07 »
Niestety to jedyna informacja, którą dostrzegłem tylko dzięki mojej wyjątkowej wrażliwości na słowo  zielarskie w rozmaitych odmianach ;)
Zrobiłem mały wywiad telefoniczny. Dom Kultury tylko wynajmuje salę. Brat z katowickiego klasztoru przekazał, że konferencję organizują osoby związane z zakonem. Ponoć wstęp ma być bezpłatny.
Prywatnie myślę, że będą tam w sprzedarzy jakieś bonifraterskie medykamenty, co być może będzie źródłem finansowania.

Offline Lutka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 19, 2015, 22:16:47 »
Zulu, „zaraziłam” się Twoją fascynacją Hildegardą z Bingen, nawet zaprenumerowałam „Porady na zdrowie” gdzie w odcinkach czytam Jej porady. I bardzo bym chciała posłuchać o problemach i poradach wieku starszego (za kilka dni będę miała u siebie Mamusię (92), więc informacje na czasie. Może się uda pojechać.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 23, 2015, 18:41:27 »
Wybiera się ktoś z ROW-u?

Offline delf3

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 26, 2015, 21:48:27 »
Byłam, ale to była konferencja zamknięta, jedynie na zaproszenia.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 26, 2015, 22:54:23 »
Może nie chcieli pytań na temat podobieństwa pewnych książek?
Życie...

Pozdrowienia :-)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Października 27, 2015, 08:07:18 »
Szkoda, że takiej informacji nigdzie nie zamieszczono wcześniej, ani też nie przekazano jej przy rozmowach telefonicznych jakie wykonałem dla przybliżenia szczegółów konferencji. Wygląda tylko, że ktoś coś zrobił pod płaszczykiem o. Bonifratrów. Jednak to chyba sami Bonifratrzy musieli udzielić na to zgody.
Zawsze można do nich zadzwonić, pomailować, by lepiej informowali w przyszłości o takich imprezach, które okazują się zamknięte i nieświadom tego człowiek musi całować klamkę :(

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #10 dnia: Października 27, 2015, 09:39:31 »
Był ktoś z forum, miał takie zaproszenie, moze opowie
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Października 27, 2015, 22:25:20 »
Ponieważ byłem to sprostuję parę rzeczy- zupełnie nie nieprawdziwych wypowiedzi przedmówców.
Niektórych powiem szczerze nie rozumiem.
Nie napisałem od razu bo po konferencji wyjechałem w góry.

Jest bosko, zachęcam do chodzenia i podziwiania, te kolory teraz są powalające.

Zacznę od tego, że konferencja wcale nie była zamknięta.
Większość uczestników owszem miała jakieś identyfikatory czy też zaproszenia.
Ja niczego takiego nie miałem, zaproszony też nie byłem, przy drzwiach czy na sali nikt nigdzie niczego nie sprawdzał, nikt mnie też o nic nie pytał.
Wszedłem bez problemu czy pytania kogokolwiek o zgodę, Beata pisząca na forum też.
Program konferencji też chyba nie wspominał o tym, że jest to impreza zamknięta.
Zdaje się, że ta większość uczestników to były osoby współpracujące z zakonem Bonifratrów.

Jeśli chodzi o Bonifratrów to było przynajmniej kilku ojców w habitach zakonnych.
Jeden z ojców - lekarz medycyny - miał wykład o historii zakonu i jego wkładzie w rozwój lecznictwa.
Przy okazji dowiedziałem się skąd pochodzi słowo "czubek"
Poza tym teraz wiem,że całość dochodów z działalności komercyjnej zakonu idzie na pomoc dla chorych.

Zulu
Piszesz "człowiek musi całować klamkę" napisz więcej o okolicznościach bo aż wierzyć mi się  nie chce.
Sam parokrotnie wychodziłem w różnych porach na zewnątrz i bez problemów wracałem.

Jeśli chodzi o samą konferencję - było ok.70-80 osób plus paru wystawców.
Tematyka - po paru dniach już nie pamiętam wszystkiego ale byłó o:
jeden wykład już wspomiałem, drugi był wykład prof.Wawer - ciekawy ale chyba to był wykład który już słyszałem.
Koleżanka z  kursu z Krosna -agnieszka mówiła, że był to wykład inauguracyjny z Krosna.
Mnie się wydaję, że było parę innych czy nowych elementów.
Później był wykład prof. Janeczka z UJ o interakcjach leków i ziół.
Był też bardzo ciekawy wykład lek.med. K.Błecha - zapomniałem tematu ale zapisałem akurat najwięcej notatek.
Ten pan ma zdaje się wykłady w Katowicach.
Potem doc.dr.hab miał b.ciekawy wykład o fatalnych efektach używania NSLPZ.
Nie wiem czy wszystko spamiętałem.

Powiem szczerze każdy z wykładów mi się podobał i to nawet bardzo.
Merytorycznie - nie było takiej wpadki jak ta u Franciszkanów o wyższości elektrod kulistych nad podłużnymi.
Poza tym wykłady trwały po 40 czy 50 min i to też mi się podobało.

Były przerwy na bufet.
I o tym muszę napisać więcej.
Nie było tylko termosów z wrzątkiem i torebkami jakiś najtańszych produktów.
Była porządna kawa i herbata - Lipton.
Było parę rodzajów różnych soków.
Poza tym było parę rodzajów różnych ciast, były owoce i mnóstwo pięknych, smacznych i nawet można powiedzieć wymyślatych kanapek. I tego wszystkiego było naprawdę b.dużo.
Wszystkiego przypuszczam nie wymieniłem, w każdym razie ta strona też była super.

Na marginesie doradzam każdemu aby zastanawiał się co pisze na forum.
Ja wcześniej napisałem " sympatyczna osoba duchowna płci męskiej pasjonująca się zielarstwem."
Okazało się, że ta osoba (wcześniej już wiedziałem, że skończył farmację) to ojciec Jan z Dukli - jeden z organizatorów plus prowadzący całą konferencję.

Podsumowując - staż i doświadczenie mam niewielkie ale to była najlepsza konferencja na jakiej byłem. Jedynie co mi brakowało to jakiegoś wykładu naszego Gospodarza. No ale wszystkiego mieć nie można.

Offline delf3

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Października 27, 2015, 23:08:23 »
Dostałam zaproszenie z racji wykonywanego zawodu i poinformowano mnie,że była to konferencja zamknięta. Ale najważniejsze,że mogli w niej uczestniczyć osoby interesujące się zielarstwem.Rzeczywiście bufet zaopatrzony super. A teraz merytorycznie:
Była to już  II Konferencja Ziołolecznictwa Zakonu Bonifratrów: Fitoterapia w służbie geriatrii.

Pierwszy wykład poprowadził lek.med. brat Łukasz Dmowski OH. Temat wykładu: 400 lat bonifraterskiej medycyny w Polsce - ze szczególnym uwzględnieniem zasług brata Ludwika Perzyny (ur. 1742 w Krakowie, zm. w 1800), który był polskim lekarzem / choć brak dokumentów, które mogłyby potwierdzić formalnie Jego wykształcenie /,był też zakonnikiem, a przede wszystkim popularyzatorem wiedzy medycznej.Niesamowicie ciekawa postać i bardzo światła jak na owe czasy.Trzeba będzie sobie o niej poczytać - przynajmniej ja.

Drugi wykład dot. niesterydowych leków przeciwzapalnych i bezpieczeństwa ich stosowania w terapii pacjentów w podeszłym wieku.Wykład poprowadził dr hab.n.med. Andrzej Madej.

Prof. dr hab. Zbigniew Janeczko poprowadził wykład pt. Interakcje leków roślinnych i wybranych leków syntetycznych.Profesor zwrócił też uwagę na fakt,iż wzajemne oddziaływanie leków może występować w wyniku różnych reakcji , np. farmaceutycznej, farmakokinetycznej, związanej z pożywieniem,mieszanej.

O ziołach rodzimych i tych z " daleka" miała wykład Pani prof.dr hab. Iwona Wawer.

Ostatni wykład poprowadził lek.med. Krzysztof Błecha.Omówił On mechanizmy starzenia się organizmu.Ponadto Pan Krzysztof Błecha / dyr. Bonimedu /poinformował zebranych o powstaniu TV DLA ZDROWIA.To program ze świata medycyny naturalnej.

Oto link to tej TV: https://www.youtube.com/channel/UClrRvleVB9cFzmjQrvBM3qg

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Października 28, 2015, 07:15:04 »
Jako wywołany do tablicy właściciel niewyparzonej gęby, kajam się i przepraszam za niesprawdzone i krzywdzące wypowiedzi.
Niestety, nad czym ubolewam, Konferencja którą wypatrzyłem i zareklamowałem była wyjątkowo słabo nagłośniona. Powiem tak, wczoraj w Radiu eM sporo było o ziołach, był wywiad z lekarzem od Bonifratrów z Łodzi i ani słowa wspomnienia o ich Konferencji.
To co napisała delf3, brzmiało jednoznacznie, dałem więc upust swej konsternacji, mimo że nie mogłem tam być z przyczyn osobistych.
Nie wiem też, dlaczego niektóre środowiska związane z zielarstwem nie chcą czy też nie potrafią odpowiednio zareklamować swojej działalności oświatowej. Jednak od tego mamy internet, maile, telefony, portale społecznościowe, żeby własną aktywnością wspomóc innych, podsuwając im pewne pomysły. Nie zawsze to wychodzi, o czym Janku wiesz ( spotkanie po Konferencji Franciszkańskiej przed dwoma laty), jednak kropla drąży skałę. Drążmy zatem, może nie jedna skała skruszeje ;)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Października 28, 2015, 08:38:58 »
Zulu.
No to kamień z serca bo już myślałem, że byłeś i Cię nie wpuszczono.
Czyli tylko klawiatura okazała się nie wyparzona. ;) Zdarza się.

Delf3
Napisz coś więcej o okolicznościach otrzymania zaproszęnia - czy chodzi o zawód czy wykonywaną działalność?
Od razu widać, że pisała osoba z zaproszeniem, ja pisałem z głowy.
Dobrze, że przypomniałaś o tej nowej telewizji.

Jeśli chodzi o informacje o konferencji- to całkowicie się zgadzam z Zulu - była zerowa.
Zupełnie nie wiem z czego to wynika.
W każdym razie było trochę wolnych miejsc na sali a Katowice to region wyjątkowo bogaty jeśli chodzi o ludzi z zamiłowaniem do zielarstwa czego dowodzą sukcesy frekwencyjne u Franciszkanów czy na targach organizowanych przez "Szamana"
Być może to był zamysł organizatorów, nie wiem, może o.Jan kiedyś się wypowie.

W każdym razie poziom był taki, że nie było się czego wstydzić więc nie rozumiem tej konspiracji.