Autor Wątek: Olej z lnianki/lnicznika  (Przeczytany 4595 razy)

Wesoły Sen

• Gość
Olej z lnianki/lnicznika
« dnia: Października 17, 2015, 00:19:53 »
Kupiłem sobie ostatnio taki olej lokalnie wyrabiany i zastanawiam sie nad jego zawartością, trwałościa i przyswajalnością konkretnie omega-3. Według tego co czytałem do tej pory zdaje się być to dobry olej, sa z niego też suplementy dla zwierzat.
http://rozanski.li/?p=3222

" Product purity

Every fish oil supplement contained measurable amounts of mercury, with the category averaging 2.4 PPB (part per billion) of mercury. The worst offenders included Nature Made Cod Liver Oil and Natrol’s Omega-3–both of which recorded mercury levels of 6 PPB/serving–and Spring Valley Triple Strength Fish Oil, which recorded 10 PPM mercury/serving."

Bo jak takie cos czytam to mi sie karabin zamyka a silos otwiera.
« Ostatnia zmiana: Października 17, 2015, 00:25:33 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Olej z lnianki/lnicznika
« Odpowiedź #1 dnia: Października 17, 2015, 00:32:27 »
Ja sobie kupiłem 25kg nasion z lnianki i robię sobie olej na swój użytek. Wydajność: 1l oleju z 3,5kg nasion. Praca dość ekstremalna, ale na swój użytek można się pobawić. Olej wychodzi zielonkawy i oczywiście naturalnie mętny, ma swoisty posmak, ale dość smaczny.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 20, 2015, 18:43:33 »
Jestem bardzo zadowolony z tego oleju miałem zapalenie gardła po infekcji które nie bardzo chciało się wygoić, praktycznie łyżka stołowa niepełna rano i wieczorem i efekt jest cudowny, na inne stany zapalne też rewelacja.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #3 dnia: Października 20, 2015, 20:27:13 »
zielony kolor wychodzi Ci z lnianki ? na pewno masz nasiona lnianki a nie ... np. konopii ?
taki olej inaczej zwany rydzowy zawdziecza są nazwę kolorowi do rydzy podobnemu, czyli pomarańcz a nie zieleń, no chyba że w palecie barw rozpoznawalnych masz te podstawowe jak większość mężczyzn  :P

podobno spektakularne efekty takze w leczeniu hemoroidów i przy pielęgnacji niemowlęcej pupki
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline zieba.polesie

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 04, 2016, 16:19:15 »
Witam
Litr oleju z 3,5kg.to wspaniały wynik według mojej wiedzy trudny do osiągnięcia na maszynach przemysłowych .Czy tłoczenie odbywa się na zimno czy na gorąco.Pytam dla tego że oleje tłoczone na zimno różnią się kolorem i zapachem od pleji tłoczonych na gorąco.
Pozdrawiam

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2016, 22:05:05 »
zielony kolor wychodzi Ci z lnianki ? na pewno masz nasiona lnianki a nie ... np. konopii ?
taki olej inaczej zwany rydzowy zawdziecza są nazwę kolorowi do rydzy podobnemu, czyli pomarańcz a nie zieleń, no chyba że w palecie barw rozpoznawalnych masz te podstawowe jak większość mężczyzn  :P

podobno spektakularne efekty takze w leczeniu hemoroidów i przy pielęgnacji niemowlęcej pupki
tak kolor oleju z lnianki powienien być taki sam jak rydza w końcu inna jego nazwa to olej rydzowy. Ja mam olej ale koloru rydza nie przypomina. Może lniankę też się zmodyfikowało.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 14, 2016, 08:51:12 »
Ja olej rydzowy kupuję w sklepie IWNiRZ. Jest jak i lniany OK ;).
Oczywiście zazdroszczę tym, którzy mają warunki i przede wszystkim chęć do samodzielnego tłoczenia.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline zieba.polesie

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 15, 2016, 06:57:48 »
Witam
Ja posiadam sprzęt do tłoczenia oleju dwiema metodami,na gorąco i na zimno.Sprzed jest przemysłowy ale taką wydajnością jak kolega pisze nie mogę się pochwalić.
Pozdrawiam

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #8 dnia: Października 16, 2022, 12:33:08 »

tak kolor oleju z lnianki powienien być taki sam jak rydza w końcu inna jego nazwa to olej rydzowy. Ja mam olej ale koloru rydza nie przypomina. Może lniankę też się zmodyfikowało.

Można sie pogubić z tymi stereotypami. Znalazłem i owszem wyjaśnienie nazwy "olej rydzowy", ale raczej bierze się ona od koloru nasion i nazwy samej rośliny niż od koloru oleju...

Kolor oleju może być złocisto zielonkawy lub pomarańczowo brunatny - w zależności od tego czy ziarna z którego był tłoczony były z rośliny jarej lub ozimej (ozima ma wyższą wydajność a co za tym zapewne idzie korzystniejszy skład...)

« Ostatnia zmiana: Października 16, 2022, 16:03:21 wysłana przez Pragmatyk »