Autor Wątek: Czarcie żebro - efekty stosowania a ostrożeń polny.  (Przeczytany 14514 razy)

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
Czarcie żebro - efekty stosowania a ostrożeń polny.
« dnia: Października 08, 2015, 17:23:17 »
Witajcie,

czy ostrożeń polny tak bardzo się różni od ostrożnia warzywnego, czy oba można nazwać chwastami?
Z tej definicji wynika że oba mają dużo wspólnego http://portalwiedzy.onet.pl/92663,,,,ostrozen_warzywny,haslo.html?drukuj=1

Zakupiłem czarcie żebro jak na zdjęciu 200g ziele całe.
http://www.bild.me/bild.php?file=3564998czart2.jpg
Pisało że ze zbioru 2015, bo ziele cięte było z tamtego roku. A teraz nie wiem na ile kąpieli mi to starczy, po ilu to konkretne zioło zmieni w samopoczuciu.

Proszę o radę, bo w domu mnie skrytykowano, że owszem zioła ale stosować ze skutkiem po roku na przykład.

U nas jest głównie oset w centralnej Polsce, ale nie wiem czy on tutaj w maju jest dostępny, bo nie pytałem.

Pozdrawiam!

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Czarcie żebro - efekty stosowania a ostrożeń polny.
« Odpowiedź #1 dnia: Października 08, 2015, 20:19:01 »
To raczej nie jest ostrożeń warzywny, ani polny. Dużo łodyg, mało liści. Liście i kwiaty nie przypominają ani ostrożnia warzywnego, ani polnego. Tutaj warzywny: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostro%C5%BCe%C5%84_warzywny, Tutaj polny: http://survival.strefa.pl/r/index_rja_let_ostrozen-p.htm
Te 200g może na raz by starczyło, ale skąpo. Jeżeli by to było prawdziwe czarcie żebro, to skutek widoczny byłby po pierwszej kąpieli.

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Października 08, 2015, 20:24:15 »
Firma dary-podlasia.pl
No to teraz zgaduj zgadula co to?

Wygłupiłem się i wziąłem jako "ziele całe" bez cięcia stąd te łodyżki. A ludzie brali zwykłe, skąpstwo moje  ???
Może to jednak warzywny, bo jest cięte takie wziąłem i coś tam jeszcze fruwa???

Ja będę wlewał wywar po przecedzeniu, w domu się boją czy nowa wanna akrylowa się nie zniszczy takim kąpielami....

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 08, 2015, 20:44:18 »
Na stronie firmy jest dobre zdjęcie - susz warzywnego tak wygląda. Na Twoim zdjęciu trudno się dopatrzyć kawałka suszu z ostrożnia na pewno to nie te brązowe patyki z białym w środku, na pewno nie te kłoskowate kwiatostany.  Za tą cenę powinieneś dostać porządny towar.
Jak chodzisz w plener - można jeszcze znaleźć zielony ostrożeń polny. Warzywny już zasechł.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 08, 2015, 21:13:10 »
Dla mnie to jakiś rdest ptasi czy coś w tym stylu.

Jak potrzebujesz czarciego żebra, to się rozejrzyj na wilgotniejszych łąkach. Jeszcze dokwita, przynajmniej u mnie. Jest to jedyny oset w Polsce, który ma żółtozielone kwiaty, a nie różowo-fioletowe, jak inne osty.
Czarcie żebro prawie nie ma kolców.

Pozdrowienia :-)

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Października 08, 2015, 21:15:57 »
Sam się dziwię że przedmówca poleca popularny oset jako ekwiwalent dla ostrożnia warzywnego.

Albo ten towar to jakiś odrzut, bo oni twierdzą że część tną a inna część jest nieobrobiona....(symboliczna różnica w cenie).

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 08, 2015, 21:33:49 »
Sam się dziwię że przedmówca poleca popularny oset jako ekwiwalent dla ostrożnia warzywnego.

Albo ten towar to jakiś odrzut, bo oni twierdzą że część tną a inna część jest nieobrobiona....(symboliczna różnica w cenie).

Wprawdzie nie tutaj, ale pisałem o podobnym działaniu ostrożnia polnego i warzywnego - to wyczytałem u Ożarowskiego, a sprawdziłem na sobie i potwierdzam :-)
W Polsce centralnej warzywny już zbrązowiał. A ten towar to nie towar, bo nie wiadomo co to jest.

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Października 08, 2015, 21:54:39 »
Dwie kolejne fotki produktu:
http://www.bild.me/bild.php?file=3042350P1010951.JPG
http://www.bild.me/bild.php?file=1552180P1010952.JPG

Piszesz o podobnym działąniu, w jakim sensie, bo warzywny ma lepsza reputację a tamten jako chwast bardziej hmm....

Sprzedawca stara się coś zrobić, http://www.bild.me/bild.php?file=9671075P1010953.JPG

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Października 08, 2015, 22:21:17 »
Jest zmiana sytuacji :)
Chyba zaszłą pomyłka w magazynie, i dostanę na ich koszt nowy towar. Ona twierdzi, że jutro sprawdzi.
Ja was poinformuję, ale sprzedawczyni wstępnie wróży że może to była nawłoć?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Października 08, 2015, 22:57:19 »
Rdest ptasi, coraz bardziej mi to tak wygląda.
Z ostożeniem warzywnym jest tak, że przede wszystkim mniej kłuje niż polny i ma miększe liście. Tak samo więcej masy roślinnej jest z jednej rośliny. Jednak, jak już jest zmielony, to działa podobnie.

W niedzielę byłam na łące z ostrożeniem warzywnym. Ona była latem skoszona, teraz jest dużo świeżych odrostów, niektóre nawet kwitną.

Taraz nawet się przyjemniej zbiera, bo jest mniej robactwa w kwiatach - mnie akurat interesowały kwiaty.

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Października 10, 2015, 07:50:49 »
Pomylono i wsypano RDEST OTROGORZKI, czy to w ogóle jest do czegoś przydatne, sprzedaje się to, jak można to traktowac jako zioło?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Października 10, 2015, 09:35:39 »
Rdest ostrogorzki jest pożyteczną rośliną
Zobacz:
http://rozanski.li/?p=441

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Października 10, 2015, 10:09:29 »
Proszę o jedno wytłumaczenie: rdesty i ostrożnie (osty) są pospolite. W domu mnie ganią po co to kupować jak trzeba było wcześniej działać. Bo ja sądziłem, że jakieś subtelne różnice są między nimi, ale jeszcze większe w działaniu.
To skąd się bierze ta reputacja o. warzywnego kosztem o. polnego. No i te rdesty - ten gorzki tez taki chwast? :/

Na ich stronie pisze o różnych zastosowaniach: "ZASTOSOWANIE: Nadmierne krwawienia miesiączkowe, krwotoki maciczne, krwiomocz, choroba wrzodowa, krwawienia z przewodu pokarmowego, hemoroidy połączone z zaparciami (wyciąg glicerynowy!), biegunka (w tym także krwawa), krwotoki z nosa, krwawiące rany (okłady i jednoczesne picie soku lub maceratu), pękanie i przepuszczalność naczyń krwionośnych - plamice, żylaki, upławy, zapalenie przydatków, stany zapalne pochwy, krwawiączka, grypa, gruźlica, ostry kaszel, stany zapalne naczyniówki, spojówek l gałki ocznej, wybroczyny na siatkówce, nadciśnienie. " - na co najlepsze z tej listy?

No ale ludzie raz to nie pomoże! Jedna kąpiel w ostrożniu warzywnym również!

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Października 10, 2015, 22:43:59 »
Proszę o jedno wytłumaczenie: rdesty i ostrożnie (osty) są pospolite. W domu mnie ganią po co to kupować jak trzeba było wcześniej działać.

Prawda ;-)

To skąd się bierze ta reputacja o. warzywnego kosztem o. polnego.

Nazbieraj, rozdrobnij - to zrozumiesz ;-)
Mało kto z własnej woli zajmuje się ostami.

No i te rdesty - ten gorzki tez taki chwast? :/

Rdestów jest mnóstwo gatunków. Jak się za mocno rozlezie po polach, to jest chwastem, jeśli rośnie na łące, to jest składnikiem siana, jeśli ktoś potrzebuje, to będzie ziołem lub przyprawą - to tylko punkt widzenia

- na co najlepsze z tej listy?

Nie ma cudów i gwarancji - najczęściej próbuje się różne możliwości w różnych mieszankach, w końcu się zwykle jakoś trafi. Medycyna w sumie też tak pracuje, tylko oni mają za sobą 6 lat studiów + obowiązkowe praktyki
To trzeba przetłumaczyć na stwierdzenie, że jest prawdopodobne, że pomoże, ale ludzie są różni i ich choroby są różne.

No ale ludzie raz to nie pomoże! Jedna kąpiel w ostrożniu warzywnym również!

Ale po 2-3 kąpielach zwykle widać różnicę.

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Października 11, 2015, 08:16:48 »
Co do ostrożnia jeszcze bo tu są dylematy.....

Po kąpieli obmywać się - jeśli kąpiel zwykła, czekać aż wyschnie ciało bez obmywania - jeśli lecznicza.
Lecz:
- z ilu g dokładnie zielska zrobić wywar, ile tego wywaru wlać do jakiej ilości wody w wannie?
No i czy przed wlaniem do wanny dodatkowo odcedzać. W domu się boją bo wanna nowa akrylowa, jak zareaguje? A te zielsko pływające chyba nie jest potrzebne żeby widzieć te słynne farfocle (???) w kąpieli, gdy ciało będzie w złej kondycji?