Autor Wątek: Wypiekanie własnego chleba  (Przeczytany 4549 razy)

Wesoły Sen

  • Gość
Wypiekanie własnego chleba
« dnia: Październik 06, 2015, 01:28:52 »
Robienie chleba nigdy nie była tak zautomatyzowane i proste jak dzisiaj.

700g mąki wybranego typu
400ml wody
2 łyżki drożdży w proszku
1 łyżka soli
4 łyżki wybranego oleju lub oliwy
(istnieje opcja mleka zamiast wody i dodatku jajek)

(oczywiście pisząc łyżki mam na myśli stołowe)

dodatki typu mak, ziarna sezamu, ziarna lnu, pestki dyni, suszone owoce itd.

Chleb w automacie sam sie wyrabia, sam ogrzewa i rośnie ciasto, sam się piecze, całkowicie zautomatyzowany proces. Przyznam że chleba o takiej jakości jaki sam sobie robię w sklepie sie kupić nie da.

https://www.youtube.com/watch?v=iJavVQSHchQ

Offline kuneg

  • Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1163
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2015, 13:08:31 »
Do zrobienia chleba wystarczy duża miska i drewniana łyżka. Zamieszać wszystko dokładnie (wcale wyrabiać nie trzeba), odstawić w ciepłe miejsce i też sam się robi. Potem zamieszać i przełożyć do formy, po 15-30 minutach (jak podrośnie) wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30-35 min. w 220 st.C na rumiany kolor. :)

Do wkładania do i wyjmowania z piekarnika automat mi nie jest potrzebny - wystarczy gruba ścierka, żeby się nie oparzyć ;)

IMO te wypiekacze do chleba, to wyciąganie forsy i zagracanie kuchni. Zrobienie chleba jest baaardzo łatwe - to nie fizyka kwantowa, a chleb pieczony wg własnego gustu jest rzeczywiście nie do przecenienia. W piekarni takiego nie mają :)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2015, 21:03:23 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Wesoły Sen

  • Gość
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2015, 16:47:39 »
Są takie modele co spełniają kilka funkcji granka wolnogotującego, frytkownicy, automatu do chleba, garnka na parę itd. też poniekąd oszczędność miejsca no a jeśli nie lubi się wogóle "gratów' w kuchni to można samemu przepis jest banalny.

Offline kuneg

  • Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1163
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2015, 18:06:41 »
W sumie taki wielofunkcyjny sprzęt, to nie głupi pomysł. Dodatkowym plusem jest timer. Jak się piecze chleb na zakwasie, to on wymaga więcej czasu i na rano byłby ciepły bochenek na śniadanie :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Wesoły Sen

  • Gość
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2015, 22:23:22 »

Kenwood food processor

Przygotuje ciasto na chleb, pizzę, naleśniki wystarczy wrzucic składniki i wcisnąć guzik, ubije pianę, pokroji cebulę i duże warzywa wrzucone w całości, pokroji długie i cienkie warzywa w paski, plastry, talarki na drobno, posieka itd.
+

Russell Hobbs Creations Multi Cooker - Neutral
ugotuje, usmaży, upiecze, uparuje

Mając te dwa urzadzenia zrobi się w kuchni wszystko i to z uśmiechem

Offline Arni

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 104
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 02, 2015, 21:52:49 »
Wypiek chleba gdzie głównym składnikiem jest mąka drobnego przemiału, szczególnie pszeniczna i na drożdżach nie ma całkowicie sensu. Taki chleb jest bardziej szkodliwy niż prozdrowotny.

 

Offline jolkaj

  • Moderator
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1270
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 02, 2015, 22:34:36 »
Nie wszystkim gluten szkodzi. Jeśli ktoś nie lubi np żytnich itp to i tak wygrywa piekąc swój chleb. Będzie miał w nim tylko to co sam włoży a nie co patent na super puchatość chleba zaordynuje piekarz w piekarni. Jak dla mnie nadal na +.

Piekłam wczoraj ten http://kuchniabezalergii.blogspot.com/2012/10/bezglutenowy-chleb-gryczany.html tyle że dałam pół na pół gryczaną z ryżową. Dodałam też z 50gr ugotowanej gryki. Nie dość że wyrósł i nie opadł  :D to jeszcze nie ma obawy że sobie człowiek zęby połamie. Dla mnie genialny ale ja jestem amatorem gryki  :D
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline robin

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 520
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 21, 2015, 10:58:58 »
Jolkaj to spróbuj zmikować banana, do tego trochę wody, drożdży [daję suche z torebki ] i mąka gryczana na konsystencję takiej hmmm soso-pasty, to na blachę, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe i upiec;) Amatorko gryki, polecam;)

Offline jolkaj

  • Moderator
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1270
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 21, 2015, 11:04:35 »
Banan jako zamiennik jajka? Ogólnie grykę uwielbiam. Zainwestowałam w blaszkę na 6 małych chlebków i mam święta już załatwione. W sumie bałam sie, że chleb z gryki zacznie mi pleśnieć czy się skiśnie ale nic takiego się nie stało. Jem go chyba 5 dzień.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline robin

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 520
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 21, 2015, 11:34:10 »
Z tym jajkiem to jakiś mit. Naczytałam się bloga Pinkcake ona tam ma full ciast bez jajek bo dzieciaki uczulone, i robiłam eksperymenty;) jajko spaja i usztywnia owszem, ale da się bez. Banan jest dla smaku;) Robiłam też z przecierem jabłkowym.. Gryka dużo wilgoci wciąga. A i dodaję jeszcze ze 2 łyżki płynnego tłuszczu, albo jakiś olej albo masło, z masłem lepsze ale mi wszystko z masłem lepsze;) U mnie 5 dni by nie wytrzymał.. jak się okazało że dobry to nie jestem do niego sama w kolejce ;< Inna sprawa że często to robię tak żeby miało z 1cm wysokości na blaszce to mam od razu "pokrojone";) Zaczęło się od kombinacji z czego zrobić spód do pizzy, gryka + konopie dały radę.

Offline Kari

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 51
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 21, 2015, 20:56:38 »
A ja robię ręcznie. Bez maszyn. W szklanej formie, z której wyjmuję po upieczeniu. Zakwas żytni z mąki pełnoziarnistej. Potem dodaję mąkę żytnią typ 720, sól, wodę, namoczone 12h ziarna słonecznika i pestki dyni oraz zmielone siemię lniane. Żadnych jaj, formę smaruję masłem a wierzch wyrównuję wodą i tyle.

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2337
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 22, 2015, 08:44:45 »
Myślę, że osoby które nabyły książkę:

http://ptzif.pl/home/?p=240

być może zwróciły uwagę na ciekawą pracę pt." Potencjał prozdrowotny pieczywa żytniego z udziałem różnych frakcji przemiału orzeszków gryki"

Z wniosków wynika, że korzystnie jest dodawać do chleba otrąb gryczanych z uwagi znacznie wyższych niż wielu innych produktach zawartości białka i popiołu. Również więcej w nich jest błonnika a także polifenoli, przez co miał większą zdolność gaszenia rodników DPPH ( nie wiem szto eta ) ;)

Jakby nie było warto się osobom piekącym własny chleb bliżej się przyjrzeć gryce :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline kuneg

  • Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1163
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 22, 2015, 19:21:38 »
Wytłumaczcie mi, proszę, po co komu tłuszcz w chlebie i smarowanie formy tłuszczem? Nie rozumiem :(

Jak kiedyś posmarowałam tłuszczem formę, to mi chleb przywarł do blaszki i nie chciał wyleźć. W tak wysokiej temperaturze, jakiej wymaga chleb (220 st.C), nie zdały mi egzaminu żadne tłuszcze, ani papiery do pieczenia. Niższa temperatura dawała mi gliniasty chleb. Ciasto robię na tyle gęste, że po obsypaniu grubo mąką wrzucam do suchej, nigdy nie mytej blachy i po upieczeniu wyłazi bez problemu.

Po co ten tłuszcz? Ktoś ma niedobór kalorii?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Wesoły Sen

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 350
  • будь спокоен и избегай расстройства микробиома
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 28, 2015, 13:29:22 »
Mąka żytnia to wymaga dwa razy tyle wody co pszenna bo inaczej się ciasto nie miesza a ja tylko z żytniej robię.
E.Coli Nissle bakteria która naprawia jelita

Offline Wesoły Sen

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 350
  • будь спокоен и избегай расстройства микробиома
Odp: Wypiekanie własnego chleba
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 24, 2016, 08:11:16 »
Wstawiłem chleb wieczorem w maszynie a rano zamiast bochenka zastałem przyjaraną maszynę i murzynka   Dobrze że były wrapy. Ale po tygodniu już mi chleba brakowało. Miałem tylko okrągłą formę rozpinaną jak na sernik na zimno dałem proporcje jak do maszyny, zagniotłem, ale nie wyszedł za dobry. Drugi raz zagniotłem porządnie ciasto w całe 3 minuty!!! i dałem do blaszki płaskiej z dziurkami na pizzę, formując rękami kształt prostokątnego bochenka a z zewnątrz ładnie uklepałem ziarna aby ładnie wygladał. Strzał w dziesiątkę. Na formie od pizzy nic się nie przykleiło   wystarczyło po ostygnięciu od dołu podważyć taką łopatką plastikową jak do kotletów na patelni i bez problemu odszedł od blaszki.A najważniejsze chrupiący z każdej strony. Wpierw ustawiam pokrętło gazu na S (najmniejszy) na 25 minut w ramach wyrastaniam, a później na 60 minut na 2 w ramach wypieku. Chrupiący najlepszy chleb jaki do tej pory wypiekłem. Z prostokątnego kształtu wypiekł się taki bochenek jak białego chleba w sklepie. Super się kroi nie kruszy.
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2016, 08:17:16 wysłana przez Wesoły Sen »
E.Coli Nissle bakteria która naprawia jelita