Autor Wątek: Straszny ból żołądka po antybiotyku. Nadzerki. Wymioty żółcią  (Przeczytany 2698 razy)

Offline damian8

• Nowy
  • *
Witam,
Od dwóch dni jestem załamany. Mam okropny bol żołądka spowodowany 4dniowa kuracja antybiotykiem Zinoxx 500mg. Wzięcie antybiotyku było najgorsza decyzja Ale czasu nie cofne..
4lata temu miałem robiona gastroskopie. Wyszły nadzerki w zoladku i dwunastnicy. Od tamtego czasu nie miałem problemów.  Do teraz.
Wylądowałem wczoraj na SORze. Podano mi kroplowki i przepisano leki na zmiekszenie wydzielenia kwasu zoladkowego.. i wpisano do domu. W nocy nie spałem. Wszystko co zjem, od razu zarzucam.

Błagam o pomoc.. Ból jest nie do wytrzymania

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Straszny ból żołądka po antybiotyku. Nadzerki. Wymioty żółcią
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 03, 2020, 20:31:31 »
Ze mnie żaden fitoterapeuta, ale praktyk, któremu już się pewien dochtor zdecydował wyciąć 3/4 żołądka. Osłonowo pogotuj łyżkę siemienia lnianego w szklance wody, ostudź i popijaj ten "kisiel" - na pewno nie zaszkodzi szklanka dziennie.

edit: a żołądek mam do dziś zdrowy i w całości :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 03, 2020, 20:44:11 »
A to cytat ze stron naszego Gospodarza: "Komisja E zaleca następujące dawkowanie: wewnętrznie stosować 2-3 razy dziennie 1 łyżkę stołową nierozdrobnionego lub gniecionego (nie śrutowanego) nasienia lnu, zawsze z około 150 ml płynu."
Oczywiście pogotować!

Offline damian8

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 03, 2020, 21:38:23 »
Dziękuję Pragmatyk. Zastosowałem siemie oraz sok aloesowy rozcienczony z woda. Znów jestem na SORze Ale dostałem tylko kroplowke ipp która chyba jeszcze bardziej podraznia żołądek...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 03, 2020, 22:17:03 »
To jeszcze do kompletu: z apteki Balsam Szostakowskiego i zmieszaj go 1:1 z olejem z rokitnika z zielarni i łykaj takiego miksu po łyżeczce ze 3-4 x dziennie, możesz popić dla lepszego poślizgu.

Jak już będziesz w zielarni, to kup płucnicę islandzką, jeśli mieszkasz w jakimś czystym miejscu, to nazbieraj sobie jakichkolwiek porostów.
1 łyżkę porostów zalej na noc szklanką zimnej wody, rano zlej wode do kubka, a do fusów wlej nową wodę i pogotuj 5-10 minut. Zostaw na pół godziny pod przykryciem, fusy odciśnij, płyni połącz i wypij wszystko łykami w ciągu dnia.

Zastrzeżenie: jeśli Twojemu żołądkowi to się nie spodoba, to nie katuj się, napisz o tym na forum i będziemy dalej myśleć.

Powodzenia :-)

Offline damian8

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 04, 2020, 08:05:02 »
Dziękuję Basiu. Dziś zakupie Balsam Szostakowskiego oraz olejek z Rokitnica.

Z porostami będzie duży problem, ale chociaż sprobuje.

Bol po wizycie na SORze zmniejszył się, ale to dlatego że działają jeszcze leki,które dostałem. Czuje że niedługo wróci.

NIGDY WIECEJ ANTYBIOTYKOW!

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 04, 2020, 10:32:48 »
Czasem antybiotyk trzeba wziąć, ale nigdy bez osłony i probiotyków.
Lekarz powinien uprzedzić.

Wiem, że to głupio brzmi, ale dzięki, że opisałeś sytuację dla potomności:
zaleczone wrzody i nadżerki zawsze się mogą odnowić w takiej sytuacji, jak Twoja.

Pozdrowienia :-)

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 04, 2020, 11:27:39 »
Witam , znam objawy i stosowana procedura 1. Bierzesz contorolok 20 *2 lub 1*40, tak jak przepisami. 2 siemię lniane parę razy dziennie ja biorę granulat odtłuszczony by było znaczniej łyżeczka do wrzątku plus kisiel błyskawiczny , wiem że to niezbyt zdrowe ale doraźnie żelatum aluminium fosforici
3 mieszanka ziół mięta,dziurawiec,srebrnik  po paczce i 3,4 x dziennie pijemy
4. Przy tak takich problemach zaczynasz od chińskiego rosołu (1\4 kury warzywa gotowane min 4-5h) zaczynasz od 1 małej filiżanki potem do rosołu kleik ryżowy, następnie suchary,pieczywo z dmuchanego ryżu, paluszki  i powoli gotowane warzywa,ziemniaki, mięso kurczak. Po ustaniu ostrych objawów pijesz cały czas zioła i siemię lniane po paru miesiącach powinno się wygoić. Czy masz helicobakter? Jeśli tak powinieneś to przeleczyć jest szybciej a zioła działają jednak bardzo powoli.

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 04, 2020, 11:31:17 »
Zioła 2 łyżki na szklankę zaparzyć 15 min pić chłodne.

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 04, 2020, 11:46:07 »
1. Siemię lniane, doraźnie żelatum aluminium fosforici
2, zioła mięta,dziurawiec srebrnik 2 łyżki 3,4*dziennie ,
3, zaczynamy wznawiane od chińskiego rosołu 1\4 kury warzywa gotowane min 4,5 h pijemy ciepłe, potem do tego kleik ryżowy, potem paluszki , krakersy ,i gotowane warzywa ,ziemniaki,ryż i gotowane mięso.  Ciekawe czy przejdzie ten post

Offline damian8

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 04, 2020, 21:55:21 »
Dziękuję Wam wszystkim.

Bol minął.. Mam nadzieję że bezpowrotnie.

Zastosowałem się do wszystkich sugestii (oprócz porostow).
Basiu, to prawda. Ja z tej lekcji wyciągnę wiele, ale może i inni naucza się na moim błędzie.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 05, 2020, 10:27:02 »
Avilin gastro, uszczelni, załata nadżerki. Póki farmacja jeszcze go nie wycofała. Bardzo polecam :)
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 09, 2020, 17:58:31 »
Jako dziecko miałem potworne bóle brzucha, jak myślę, na tle nerwowym:)

Pomagały pospolite mięta i rumianek, przynajmniej bardzo łagodziły, szczególnie skurcze. Może komuś się przyda, a siemię lniane, też kiedyś słyszałem, że pomagało innym.

Krzysztof

Offline renatarey

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 10, 2020, 09:16:12 »
Bardzo pomaga siemię lniane pij codziennie rano przed jedzeniem ;)
Pozdrawiam!

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 02, 2020, 23:35:51 »
Przy podrażnieniach żołądka i dwunastnicy lekami, genialnie działa wywar z żywokostu.
Korzeń żywokostu zmielony i ugotowany  w wodzie 1:5 pić 3-4 razy dziennie po ok. 50 ml. Po ok 3-5 dniach żołądek  jest jak nowy.  Działa przeciwbólowo niemal natychmiast, a dodatkowo goi stany zapalne i nadżerki.

Ja .mam zawsze zapas papki żywokostowej zamrożonej  w woreczkach na kostki lodu - zawsze gotowe do użycia w razie potrzeby.

Na wrzody, stany zapalne i inne tego typu przypadłości dobrze działają ziółka uspokajające (dla nerwusów, co im na żołądku stres siada) w połączeniu z ziółkami przeciwzapalnymi i osłonowymi. Wg mnie niezastąpiony jest krwawnik, siemię lniane, melisa, ślaz i prawoślaz, babka (liść i nasiona), sok z kapusty, kosłek, chmiel, lukrecja (chociaż osobiście jej nie znoszę) i jeszcze parę się znajdzie.

Zastosowanie IPP (ranitydyna, polprazol, czy inny omniprazol) powinno być wyłącznie doraźne. Kwas solny w żołądku musi być, bo tam jest jego miejsce i niezbędny jest do trawienia pokarmu. Brak kwasu w żołądku generuje inny zestaw problemów.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.