Autor Wątek: Uprawa rzadkich roślin  (Przeczytany 77392 razy)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Uprawa rzadkich roślin
« Odpowiedź #120 dnia: Marca 13, 2021, 20:46:50 »
Wacek nie przejmuj się - też bym chętnie kupił trochę nasion z Chin, gdyby była taka możliwość :-)

Hmm, Tomisław111 sprawiasz wrażenie rozgarniętego...
Potrafisz posługiwać się cytatami, a nie potrafisz datami?
Sprzedawca o którym mówisz (nie, nie kolega z naszego forum) jest na popularnym portalu od 8... miesięcy i nie ma za wysokich notowań... Ty raczysz dziwić się faktom sprzed kilku lat.

Są dwie opcje:
- świeżość, przy której trzeba wiele wybaczyć, ale wymaga się przy niej nieco szacunku dla tych, którzy mają ją już lata za sobą;

- druga opcja to wyjątkowo inteligentna, acz niedozwolona reklama...

Offline Taxus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: Kwietnia 25, 2021, 20:09:47 »
Witam

Czy ktoś ma w swoim ogródku Lepiężnik różowy ?
W starszych publikacjach dr Różańskiego wyczytałem " wydziela do gleby silne fitoncydy hamujące kiełkowanie i rozwój innych roślin". Mam przede wszystkim  na uwadze jego inwazyjność i dlatego chciałbym mu ograniczyć rozrost i wytyczyć kawałek terenu. Deski w ziemi będą miały ograniczoną żywotność, krawężniki betonowe ? Obawiam się, że taka zapora może być trochę za płytka. Może  ktoś ma praktyczne doświadczenie w uprawie ?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #122 dnia: Kwietnia 25, 2021, 21:09:04 »
W ogrodzie to nie mam, ale on sam dobrze rośnie nad brzegami rzek lub w wilgotniejszych miejscach. Jeśli chcesz sadzonkę, to daj znać na priv. Inna nazwa to łopuchy (nie łopian z rzepami)

Pozdrowienia :-)

Offline Taxus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: Kwietnia 25, 2021, 21:34:57 »
Dziękuje ale już właśnie mam :) Przekopałem 3 sadzonki z gruzowiska na swój dziki teren.
Muszę je zabezpieczyć zanim się "rozejdą".

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #124 dnia: Marca 07, 2022, 12:32:57 »
Czy w bieżącym roku będzie modna artemisia annua  - pytam bo od lat w ogrodzie wyrastają mi samosiejki po tym jak przed laty posadziłem ją z myślą o raku prostaty . Jesienią zebrałem garść kwiatostanów i okazało się że są w nich nasiona - w lutym wysiałem je do skrzynki i właśnie wypuszczają już piołunowe listki . ;)
https://zapodaj.net/2706bb27c548e.jpg.html

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #125 dnia: Marca 21, 2022, 10:44:48 »
W tym roku typuję belamcandę, choć prawie nic nie ma w sieci na jej temat, to jednak szykują się kolejne "pandemie" z o wiele groźniejszymi patogenami...
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2022, 10:47:22 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #126 dnia: Marca 21, 2022, 16:06:58 »
W tym roku typuję belamcandę, choć prawie nic nie ma w sieci na jej temat, to jednak szykują się kolejne "pandemie" z o wiele groźniejszymi patogenami...

Czy wiesz coś o czym my nie wiemy... oprócz niejasnych wypowiedzi Gates'a?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #127 dnia: Marca 21, 2022, 21:19:43 »
Hmm - wydaje mi się, że to informacja publiczna: wytypowano już kolejnego sprawcę pandemii. Znowu nietoperze owocożerne roznoszą, niestety tymczasem zabija w kilka dni, a atakuje układ oddechowy (podobnie jak Covid19) i jednocześnie ośrodkowy układ nerwowy. Jest, z tego co pamiętam, w Indiach i kilku innych krajach. Nazwy nie pomnę, ale to raczej mało istotne - mamy wojnę, więc jest chwila oddechu. Pytanie - jak długo pozwolimy aktualnym władcom manipulować Światem...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #128 dnia: Marca 21, 2022, 22:21:42 »
Luu, w obecnej sytuacji zajmowanie się Gatesem i jego niby "proroctwami" jest chyba nie do końca na miejscu.

No, chyba, że się zastanawiasz, jak przejść na Linuksa, to zupełnie inna sprawa. Ogółem - polecam, ale trzeba mieć zaparcie, by wszystko pouruchamiać, ale z drugiej strony człowiek nie zajmuje się wirusami (komputerowymi) i podobnymi głupotami.

Obecnie na Ukrainie mamy możliwość oglądania gwałtownej depopulacji w praktyce i to nie za pomocą różnych zaawansowanych czipów, 5g i szczepionek.
Obecnie są ważniejsze problemy, czyli jak pomóc uchodźcom i samemu przetrwać proces pomagania, bo na szczęście władze raczej nie przeszkadzają.

Pozdrowienia :-)

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #129 dnia: Marca 28, 2022, 08:30:01 »
Geniusz to ten, który nie wie, że czegoś nie można :) a pytać i myśleć chyba można...jeszcze.
Wojna to dobry czas na zwiększenie kontroli nad światem, przepchnięcie prywatnych polityczno-finasowo-terytorialnych zakusów. Nie wiem jak możemy to powstrzymać, wszyscy jesteśmy w strachu, a to nie pomaga. W sumie to nikt nas nie pyta o zdanie...mimo, że mówi w naszym imieniu.
Basiu - trzeba słuchać między wierszami, nie tylko przyjmować co chcą, żebyśmy przyswoili. Gwałtowna depopulacja trwa od dawien dawna na całym świecie, również w Ukrainie, tylko teraz po 2 latach pandemii jest dobry czas na następny krok, możliwe, że globalny, bo pandemia pokazała że świat jest grzeczny, że się przestraszył i że można działać jak się chce. 3,5 mln uchodźców, którym szczerze współczuję, tak jak i moim rodakom i innym w trudnej sytuacji, to poważna sprawa dla państwa, my powinniśmy zadbać o siebie, bo obawiam się, że nikt nie będzie dla nas taki dobry jak my dla innych, nawet nasi włodarze. Nie wierzę politykom, mediom i bohaterom z afisza, bo tam nie ma przypadków, co wielokrotnie pokazała przeszłość. No i ludzie mają też swoje "wojny domowe" i nie sugeruj proszę mi, że coś jest nie na miejscu, każdy ma swoje miejsca..."Należenie do mniejszości, nawet jednoosobowej, nie czyni nikogo szaleńcem. Istnieje prawda i istnieje fałsz, lecz dopóki ktoś upiera się przy prawdzie, nawet wbrew całemu światu, pozostaje normalny. Normalność nie jest kwestią statystyki." Orwell

Ale to nie ten wątek :)

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2022, 08:54:46 wysłana przez Luu »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #130 dnia: Marca 28, 2022, 11:11:40 »
No, chyba, że się zastanawiasz, jak przejść na Linuksa, to zupełnie inna sprawa. Ogółem - polecam, ale trzeba mieć zaparcie, by wszystko pouruchamiać, ale z drugiej strony człowiek nie zajmuje się wirusami (komputerowymi) i podobnymi głupotami.

Heh, zastanawiałem się kiedyś nad takim właśnie posunięciem, lub zbliżonym... ale w zasadzie tyle samo energii pochłania minimum uwagi :-)
Nie pamiętam kiedy złapałem jakiegoś wirusa, a pamięć w zasadzie mi dopisuje. Mam nadzieję, że ten wpis tego nie zmieni - i w zakresie pamięci i wirusów ;-)

Obecnie na Ukrainie mamy możliwość oglądania gwałtownej depopulacji w praktyce i to nie za pomocą różnych zaawansowanych czipów, 5g i szczepionek.

Hmm, Basiu ale ja nie pisałem o informacji z "Gwiazdy mówią" czy "Koniec Świata już blisko", tylko informacji jaką upubliczniła Światowa Organizacja Zdrowia - WHO... choć w zasadzie masz rację - źródło tak samo zmanipulowane jak te wyżej :-)

Obecnie są ważniejsze problemy, czyli jak pomóc uchodźcom i samemu przetrwać proces pomagania, bo na szczęście władze raczej nie przeszkadzają.

A to, to chyba jedna z funkcjonujących dziś narracji - dodam subiektywna.
Nie dzielmy się sami, bo rządzący już całkiem zidiocieją z braku wysiłku ...

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #131 dnia: Grudnia 08, 2022, 23:39:07 »
Właśnie posiałem do stratyfikacji w inspekcie Lomatium Dissectum - ciekawa roślina, bo chyba jako jedna z niewielu baldaszkowych dojrzałość osiąga w 3-4 roku od wysiania.
Nie wiem jak zniesie nadmorskie klimaty, ale znalazłem wzmiankę, że zdarza jej się w naturze porastać brzegi klifów...

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #132 dnia: Marca 11, 2023, 12:57:02 »
Pełne powodzenie - Lomatium dissectum właśnie zaczęło puszczać pierwsze kiełki!
Uff, zależało mi na odmianie o ciemno bordowym zabarwieniu i już po kiełkach widać, że udało się :-)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #133 dnia: Maja 21, 2023, 11:08:33 »
Wszewłoga górska - w końcu dobrałem jej pasujące stanowisko więc bujnie wyrosła .
https://zapodaj.net/ea0d7047ab38a.jpg.html