Autor Wątek: Na stawy dla konia, psa i ...  (Przeczytany 3811 razy)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
Na stawy dla konia, psa i ...
« dnia: Sierpnia 30, 2015, 17:57:42 »
Pytanie mam troszkę off topic, a moze nie tak bardzo:  podaję od kilku miesięcy  mojemu psu "koński" preparat z kwasem hialuronowym
( http://www.mksklep.pl/cortaflex-corta-vet-ha-solution-1000-ml-p-3087.html ) i efekty są naprawdę dobre, pies to już starszy pan, nowofundland, ze zwyrodnieniem stawów biodrowych, miał olbrzymie problemy z chodzeniem, teraz nie powiem że śmiga, ale jednak czasem nawet i śmiga po lesie...
Zaczęłam się zastanawiać, czy sama nie mogłabym wspomóc swoich stawów tym samym ?

Skład tego specyfiku jest jednak dla mnie czarną magią, może ktoś mądrzejszy ode mnie rzuciłby okiem i powiedział słówko?
Może wkleję ten skład:
Skład:
Woda,
glukoza,
hydrolizat białka sojowego,
awokado
soja ASU
mukopolisacharydy,
kwas hialuronowy,
glicyna,
L-glutamina,
L-prolina,
kwas glukuronowy,
kwas glutaminowy,
L-alanina,
L-arginina,
L-seryna,
L-walina,
L-histydyna,
L-tyrozyna,
L-izoleucyna,
pirydoksyna (witamina B6),
kwas asparaginowy,
siarczan manganu,
kwas askorbinowy,
siarka,
siarczan miedzi,
guma ksantynowa,
propionian amonu,
naturalne i syntetyczne substancje poprawiające smak.

ot i tyle.
niedawno po rozmowie z panią ze skepu oraz wcześniejszym wypróbowaniu, zakupiłam sobie rozgrzewającą wcierkę dla koni z arniką, rumiankiem i mydlnicą i jestem nią zachwycona, bo żadna ludzka maść tak dobrze nie wygrzała moich bolących kończyn.
No i dlatego się zachęciłam do następnych eksperymentów.

Próbować ?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Na stawy dla konia, psa i ...
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 30, 2015, 19:28:23 »
Próbować :-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 30, 2015, 21:47:31 »
Jest parę ważnych kwasów, parę rzeczy dla mnie niezrozumiałych jak cuso4.
Ja podobnie jak każdy inaczej bym ułożył.
Opinie o chyba kluczowym składniku - kwasie hialuronowym w badaniach klinicznych u ludzi nie są aż tak zachwycające ale większość zaleca brać.
Nie ma co się wymądrzać tylko zastosować się do rad Basi i zobaczyć jakie będzie działanie.

Ale chcąc pomóc pieskowi możesz spokojnie dodawać susz 7palecznika, jest nawet dość neutralny smakowo, pomieszany z karmą psy jedzą (wypróbowane tylko na dwóch). Myślę, że równie dobrze da się zastosować jakąś maść czy naleweczkę z żywokostu do smarowania.
Poprawa jest prawie natychmiastowa.

A końskiej maści próbowałaś?

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 07, 2015, 00:23:41 »
No właśnie zaczynam próbować na sobie. Zobaczymy co z tego wyniknie.
O podawaniu psu siedmiopalecznika myślałam, ale póki co nieźle daje sobie radę na tym cortavecie oraz drugim preparacie który polecam właścicielom dużych psiaków: inflamex.
Też koński.  Tu głównym składnikiem jest czarci pazur.
A smarować go za bardzo nie mam jak, bo facet jest bardzo kudłaty, więc raczej suplementy do środka.
A o końskiej maści to masz na myśli czy ja próbowałam? Owszem, ostatnio nabyłam końską "wcierkę" rozgrzewającą, z arniką i mydlnicą, grzeje niesamowicie, bardzo duża ulga przy bolesnych epizodach kostno-mięśniowych. W ogóle to chyba stanę się wielką  fanką końskich leków.

Offline jaro0106

• Średnio Pisze
    • Fitoterapia w weterynarii
« Odpowiedź #4 dnia: Września 25, 2015, 09:44:56 »
Wszystkie preparaty na stawy składają się z dwóch rodzajów substancji:
-substancje które mają prowadzić do jego regeneracji i odbudowy
- środki przeciwzapalne które zmniejszają stan zapalny

O ile te pierwsze mają bardzo ograniczone zastosowanie to stawy regenerują się bardzo powoli i w bardzo ograniczonym zakresie o tyle te drugie wykonują prawie całą robotę które postrzegamy jako wizualną poprawę zdrowotną.

Dlatego skuteczne preparaty na stawy mają bardzo rozbudowany skład środków przeciwzapalnych a reszta to trochę pic na wodę .