- Dania lekkostrawne, czyli gotowane lub duszone.
- Posiłki zróżnicowane, dobrze zbilansowane, smaczne.
- Unikać kurczaków i produktów przetworzonych /mleko UHT, zupy z torebki, konserwy/, nadmiaru wędlin.
- Docenić: wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę, indyka, jaja, warzywa, ziemniaki, płatki owsiane, kasze, nabiał pełnotłusty.
- W naszym klimacie, poza pora letnią, posiłki zdecydowanie ciepłe, przynajmniej dwa dziennie.
- Napoje też raczej ciepłe, gotowana kawa prawdziwa lub zbożowa. Herbatki ziołowe i owocowe słodzone miodem.
To tak najogólniej, a najlepiej poczytać książki o gotowaniu wg. pięciu smaków, tam są przepisy jak komponować i doprawiać posiłki, by się dobrze trawiło, wchłaniało i działało wzmacniająco.