Autor Wątek: Co powinien studiować przyszły zielarz?  (Przeczytany 2583 razy)

Offline janek

• Dużo Pisze
Co powinien studiować przyszły zielarz?
« dnia: Sierpnia 13, 2015, 10:05:18 »
Dyskutowałem w innym wątku z Emilią na podobny temat.

Kiedyś młody człowiek zadał mi pytanie jak w tytule wątku.

Nie wiedziałem co odpowiedzieć. Znacie odpowiedź?
Możecie coś polecić?

Athoualia

• Gość
Odp: Co powinien studiować przyszły zielarz?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 13, 2015, 12:30:50 »
Śląsk i okolice
a) Farmacja w Sosnowcu dla ambitnych, później specjalność lek roślinny w Lublinie

b) Ogrodnictwo w Krakowie na specjalności Rośliny Lecznicze i Prozdrowotne
Specjalność: Rośliny Lecznicze i Prozdrowotne
Moduł obejmuje następujące przedmioty: biologiczne podstawy zdrowia i racjonalnego żywienia, roślinne substancje modyfikujące barwę, smak i zapach, właściwości dietetyczne i lecznicze owoców i warzyw, związki biologicznie czynne roślin i ich wykorzystanie w terapiach leczniczych, ekologiczne podstawy produkcji ogrodniczej, praktikum z produkcji ogrodniczej, rośliny lecznicze, hortiterapia, metody badania tożsamości surowców zielarskich, prawo rolne i doradztwo, standardy jakości surowców i leków roślinnych, warzywa i zioła w ogrodach.
Ze strony wydziału
Bioinżynieria zajmuje się głównie genetyką co mi nie odpowiada. Po ogrodnictwie można pracować w sklepie ogrodniczym lub w Herbapolu, etc.

c) Dwuletnie studium policealne na kierunku Technik Farmaceutyczny
Dobrze wspominam, kwestia stażu taka trochę średnia, ale można po dwóch latach pracy prowadzić punkt apteczny, gdzie nie ma zabawy z NFZem, czyli leki na receptę odpadają, a od razu można prowadzić zielarsko-medyczny. Są też plusy z bycia technikiem pracującym w aptece - szkolenia, z których wynosi się zawsze jakąś wiedzę. Na stronie np. Labofarmu nawet mają konkursy i szkolenia dla techników i magistrów.

d) Biotechnologia, a później biotechnologia roślin na Uniwersytecie Śląskim
Biotechnologię można studiować na UŚ (Uniwersytet Śląski) lub na ŚUM (Śląski Uniwersytet Medyczny), a później na II stopień można iść tj. biotechnologia roślin
Info o kierunkach na stronie wydziału
Po tym można pracować w laboratorium, firmie farmaceutycznej.

Inne miasta:
a) Zielarstwo i terapie roślinne w Lublinie
Informacje na stronie wydziału

Po studiach otwiera się wachlarz studiów podyplomowych
a) Ziołoznawstwo w Rzeszowie
Informacje na stronie

b) Uprawa i wykorzystanie roślin zielarskich i alternatywnych w Krakowie
Informacje na stronie

c) Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej w Krośnie
info na stronie

d) inne np. z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Klaudyna fajnie opisała na swoim blogu studia zielarskie: http://klaudynahebda.pl/studia-zielarskie-2/

Jeszcze są kursy, a tego jest dużo, więc warto szukać, szukać, szukać w internecie:
a) kursy z dr Różańskim

b) kursy w GWSP w Chorzowie: Apiterapia, Naturoterapia, Zioła, rośliny przyprawowe, dziko rosnące rośliny jadalne, Żywienie wg tradycyjnej medycyny chińskiej

Athoualia

• Gość
Odp: Co powinien studiować przyszły zielarz?
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 13, 2015, 12:36:54 »
W Ziołowym Zakątku w Korycinach była taka pani biolog, która zajmowała się warsztatami. Pewna uczestniczka zadała jej podobne pytanie: Czy są jakieś studia, które pozwalają lepiej zrozumieć świat ziół?. Też nie potrafiła odpowiedzieć, powiedziała, że nie wie, sama skończyła biologię i się doucza z książek, internetu, uczestniczy w kursach (nie wiem czy czasem jakiegoś nie prowadzi u dr Różańskiego).

Przecież jest tyle rozwiązań