Autor Wątek: Sztywnienie kciuka  (Przeczytany 5071 razy)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
Sztywnienie kciuka
« dnia: Lutego 16, 2015, 22:42:51 »
Mam pewien problem i ciekawa jestem czy ktoś z Was miał kiedyś podobnie lub byłby w stanie mi coś doradzić.

Zaczęło się miesiąc temu. Mój lewy kciuk zaczął mi...drętwieć. Niewygodne stawało się zginanie i prostowanie. Myślałam, że to chwilowe. W pracy nie mam w lokalu ciepłej wody tylko zimną...bardzo zimną w której myje się dłonie i naczynia....drętwienie kciuka wiązałam właśnie z tą wodą - nie wiem czy poprawnie.
Kciuk posztywniał, posztywniał, potem przechodziło na kilka dni i sztywnienie znów wracało. Teraz jest masakra. Kciuk nie dość że jest sztywny to okrutnie boli - mięśnie i ta kość pod palcem, nie wiem jak ona się poprawni nazywa - czworoboczna mniejsza (?)  :-\ Nie wiecie co by to mogło być i jakie ewentualnie okłady ziołowe można by robić?

Offline anavilma

• Więcej Pisze
Odp: Sztywnienie kciuka
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 07, 2015, 23:01:14 »
Podbijam temat, mam podobne objawy. Przez kilka miesięcy dokuczał mi jeden kciuk i staw poniżej niego, nawet myślałam, że to może cieśń nadgarstka mi się szykuje, ale chyba jednak nie. Ostatnio, po pracach remontowych zaczęła mi dokuczać druga ręka. No i mam pasztet, bo jak obie dłonie mi drętwieją i oba kciuki bolą, to już nie wiem jak sobie  z nimi radzić. Zaczęłam smarować maścią magnezową, szykuję jakieś smarowidło z żywokostu, okładam się wyciągiem z siedmiopalecznika, ale chciałam prosić Was o jakieś sugestie, w którą stronę spojrzeć, co to może być i co mogło by mi pomóc. Od razu piszę, że wycieczki po lekarzach to dla mnie ostatecznosc, z uwagi na moje małe dla ich wiedzy i zdolności diagnostycznych poważanie. (Parę lat temu odwiedziłam z synem kilkunastu ortopedów w poszukiwaniu przyczyn bólu w stawie skokowym. A co się na diagnozowali i na gdybali. Po trzech latach (!) znalazł się nareszcie lekarz który od ręki stwierdził guzek. Ale to z Warszawy musiałam zawędrować do Piekar Śląskich. Szkoda gadać.) No więc chcę sobie na początek poradzić sama, z Waszą bardzo proszę pomocą.

Offline stokrotka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 08, 2015, 11:48:30 »
Anatomia
Z C5 - T1 odcinek szyjny -piersiowy kręgosłupa - tu odchodzi splot ramienny.
C5-C6 może drętwieć kciuk.
Dermatomy.
Nerwy dłoni- nerw pośrodkowy, łokciowy, promieniowy.
kciuk-nerw pośrodkowy,

Praca, wielogodzinna pozycja siedząca z pochyloną głową-komputer, szwaczka, lub inna czynność która wymusza taką pozycję.
Osłabienie mięśni grzbietu.
W obecnych czasach pracują głównie paluszki, pozostałe mięśnie odpoczywają.

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 08, 2015, 11:57:28 »
To by miało sens. Komputer pewnie też, ale u mnie to przede wszystkim dłubanie w postaci robótek ręcznych wszelkiego rodzaju. Czyli trzeba się zainteresować gimnastyką dla kręgosłupa.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 10, 2015, 21:18:41 »
Jakoś mi sie nie chce wierzyc ze od kregoslupa moze sztywniec kciuk :/ rozumiem dretwienie rak ale kciuk? Ja ide prywatnie na zdjecie RTG zobaczymy czy cos wyjdzie.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 11, 2015, 00:41:21 »
Hekla Lava, Gingko, owoc i kwiatostan głogu, lukrecja, cynamon, imbir, kalina koralowa. Tak na szybko co warto zobaczyć.