Autor Wątek: Apiterapia  (Przeczytany 3213 razy)

Offline janek

• Dużo Pisze
Apiterapia
« dnia: Lipiec 05, 2015, 13:45:50 »
Emilio.
Sorry,że nie w prawidłowym wątku.
Jesteś już po apiterapii?

Offline Emilia

• Nowy
  • *
Odp: Apiterapia
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 05, 2015, 18:17:43 »
Jestem w trakcie :)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 05, 2015, 18:19:44 »
Napisz coś więcej, załóż nowy wątek na ten temat.
To jest naprawdę bardzo ciekawe.

Offline Emilia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 05, 2015, 19:37:01 »
Chyba, że wątek startowy, bo ja jestem samozwańczym apiterapeutą i pacjentem w jednym :)

W leczeniu jadem pszczelim trzeba być bardzo uważnym, bo choć silne uczulenia są dość rzadkie, to jednak bardzo niebezpieczne. Dlatego nikogo nie zachęcam do takiej terapii. No i zawsze bardzo szkoda mi pszczół.

U mnie w rodzinie są spore tradycje pszczelarskie, właściwie z pokolenia na pokolenie.
Stąd nigdy nie bałam się pszczół i byłam w dzieciństwie czasem żądlona (przy wybieraniu miodu, etc).
Czasem słyszało się, że stryj czy dziadek z powodu jakiś dolegliwości "przykłada" sobie pszczoły.
Potem widziałam, jak moja mama zdecydowała się serię użądleń przez 2 miesiące - z powodu bólów z rodzaju reumatycznych. Według niej była zauważalna poprawa. 
Jesienią porządnie dokuczały mi bóle stawowo-mięśniowe (zdiagnozowana borelioza). Przyłożyłam 40 pszczół: dwa razy w tygodniu po 1-2 jednorazowo, w boczne części uda (czyli jednorazowo 2-4 pszczół). U mnie z pewnością była znaczna poprawa. Teraz robię drugą -dłuższą serię. U mnie w ogóle jest znaczna poprawa stanu zdrowia, nie wiem, czy tylko z powodu leczenia jadem. Pewnie zioła, choć brane nieregularnie też mają swoje zasługi:)
Dla zainteresowanych polecam artykuł Buhnera o leczeniu jadem. No i na koniec jeszcze tylko ponowne ostrzeżenie, jeśli ktoś chciałby się w ten sposób leczyć, niech robi to u specjalistów, gdzie ewentualna terapia rozpoczyna się porządnym wywiadem i badaniem IgE na jad pszczeli.

Pozdrawiam serdecznie,
Emilia

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 31, 2017, 18:33:48 »
Bardzo ciekawy wykład na temat produktów pszczelich. Wypowiada się prof. Ryszard Czarnecki. Jest prof. medycyny, jednak wiele lat swojego życia poświęcił badaniu wpływu produktów pszczelich na zdrowie człowieka. Są też jego książki:
https://www.youtube.com/watch?v=pGD7z8BJ75g
Może długie, ale mnie się dobrze słuchało.

Offline Krzysztof B

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2017, 18:17:20 »
i  się skończył temat? a fe .