Autor Wątek: Zelazo  (Przeczytany 2625 razy)

Offline buba

• Nowy
  • *
Zelazo
« dnia: Czerwca 05, 2015, 18:06:26 »
Witam.
 Mam pytanie.
Czy ziola moga wyplukiwac zelazo?

Offline werbena

• Dużo Pisze
Odp: Zelazo
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 05, 2015, 19:59:11 »
Teoretycznie zioła bogate w niektóre polifenole  mogą   blokować wchłanianie żelaza:

" Najliczniejszą grupą wśród naturalnych bardzo silnych przeciwutleniaczy są polifenole.
Związki są tzw. wtórnymi metabolitami roślinnymi - niezbędnymi do prawidłowego wzrostu tkanek i reprodukcji roślin. Występują powszechnie pod różnymi nazwami w owocach (szczególnie obficie w czerwonych winogronach, porzeczkach, jagodach, itp.), w warzywach, zbożach, a także w roślinach strączkowych. Ich silne własności przeciwutleniające (antyoksydacyjne) są w dobrze udokumentowane.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że silne własności przeciwutleniające są ściśle skorelowane z wiązaniem metali (chelatacją), co w przypadku pokarmowego żelaza oznacza „wymiatanie” metalu z jelit.
Dotyczy to szczególnie polifenoli zawartych w nasionach soi, fasoli i bobiku, czerwonych winogron, zielonej herbaty, itp.
 W Polsce niedawno udokumentowano silne działanie przeciwutleniające polifenoli występujących w krajowych nasionach roślin strączkowych, a szczególnie w nasionach bobu. Niestety przy okazji udokumentowano ich zdolność silnego wiązania (chelatowania) żelaza. Polifenole te wykazują zdolność do wiązania jonów żelaza w ok. 91%!. Czołową frakcją tych polifenoli są taniny..........

Udokumentowany jest  związek pomiędzy aktywnością antyoksydacyjną tanin z herbaty, czy czerwonego wina a zdolnością tych związków do wiązania i neutralizacji przyswajania żelaza. Wspomniane już taniny – są specyficznymi polifenolami obficie występującymi w kawie i herbacie. Wchodzą  one w silną i trwałą reakcję chemiczną z organicznym żelazem i tym samym hamują jego wchłanianie z przewodu pokarmowego..........

c.d.:

http://www.pfm.pl/baza_chorob/mineraly-w-ustroju/blokery-pokarmowe-hamujace-wchlaniania-zelaza/971

http://www.blog.viva.org.pl/wp-content/uploads/2014/02/raport_zelazo.pdf

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 06, 2015, 02:21:28 »
Witam.
 Mam pytanie.
Czy ziola moga wyplukiwac zelazo?
Jak są problemy z żelazem to znaczy że jest grzybica oraz jakiś jeszcze patogen który wykorzystuje żelazo. Grzybica by przetrwać musi hamować odpowiedź komórkową. Czyni to stymulując wytwarzanie silnie immunosupresyjnej cytokiny Il 10. Ta cytokin poza działanie immunosupresyjnych hamuje tworzenie dużej liczby cytokin w tym Il 3 i GM-CSF mające wpływ na krwiotworzenie. Tak, że jedzenie nawet ton żelaza przy grzybicy niewiele da dopóki się jej co najmniej nie ograniczy.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Mała Mi23

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 19, 2019, 22:11:10 »
czy probiotyki mogą pomóc w wydalaniu żelaza?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 19, 2019, 22:40:31 »
Jak już pisałam Tobie w innym miejscu: musisz z lekarzem ustalić przyczynę problemu, a nie po prostu leczyć wyniki.

Chyba, że masz zażelazioną wodę i jesteś pewna, że to od niej, lub z innych żródeł zewnętrznych

Pozdrowienia :-)