Autor Wątek: za mało potasu w organiźmie  (Przeczytany 13636 razy)

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
Odp: za mało potasu w organiźmie
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 03, 2017, 12:25:26 »
Gdzieś polecano miód z czosnkiem na czczo, jak brałem to mnie skręćało i bolał bzuch jak diabli.

Nie mam innej alternatywy dla octu j. dwie łyżki z szklanką wody. W ogóle nie orzumiem czy nasze jedzenie w ciągu dnia tak alkalizuje czy żołądek sam się alkalizuje, bo na pewno na starośc owszem to problem u niektóych.
Logiczne jeśli cytryniany alkalizują same w sobie, to musza na starcie mieć co alkalizować. No cytryna niby kwaśna a tez alkaluzuje.
Do zakwaszania zostaje chyba bardzo gorzkie kakao albo czekolada, ale ile jej nie wiem.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 03, 2017, 12:27:29 »
Na czczo to może być bez sensu, zgadzam się. W końcu nie chodzi o leczenie czegokolwiek, tylko uzupełnianie minerałów, a to spokojnie należy robić z posiłkiem.

I tu się zgłosi grupa osób, które nie piją przy posiłkach, bo to rozcieńcza kwasy żołądkowe ;-)

Whiteindian, o co chodzi z ta alkalizacją żołądka u Ciebie? Co się dzieje?
Oczywiście, że czosnek na goły żołądek, to tylko proszenie się o kłopoty.

Pozdrowienia :-)

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 03, 2017, 14:13:34 »
To co mam w suplementacji to cytryniany, i one trzeba zarzucać na zakwaszony żołądek.
Jeśli w ciągu dnia piję dużo wody np. mineralnej z wodorowęglanami to cały czas alkalizuję.
Ja w ogóle piję w ciągu dnia, a do tego robienie samemu napojów izotonicznych to ważne.

Sam potas - podawane są dawki max. 99Mg jonów p. ze wskazaniem że większe trzeba po konsultacji z lekarzem.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 03, 2017, 15:29:34 »
Moim zdaniem zbyt naukowo podchodzisz do sprawy. Jedz i pij na zdrowie i się nie przejmuj

Pozdrowienia :-)

Offline red

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 04, 2017, 09:38:49 »
Czy robiłes badnia elektrolitów ,że tak sam sobie chcesz przyjmowac potas? Ja bym uważał z tym potasem.
Cytryniany wchłaniają się głównie w jelicie cienkim, gdzie pH i tak jest lekko zasadowe, dzięki zawartości soku trzustkowego.
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)