To czym zakwaszać? Używam octu jabłkowego przed podawaniem rano magnezu jako cytrynianu.
Z octem bym uważał, przy naruszonej śluzówce możesz zrobić sobie kuku.
Kwas octowy jest uważany za szkodliwy. W badaniach doświadczalnych wywołuje się ostre zapalenie jelita grubego i żołądka u myszy, podając im rozcieńczony kwas octowy. W przypadku nadżerek lub choroby wrzodowej, albo nadżerkowego zapalenia przełyku, kwas octowy może nasilać dolegliwości i utrudniać gojenie, bez względu na źródło pochodzenia (ocet spirytusowy czy jabłkowy).
Ocet jabłkowy ma przede wszystkim wpływ na rozwój przewlekłego, mikroskopowego zapalenia błony śluzowej żołądka, jako że zawiera kwas octowy o działaniu drażniącym. W większych stężeniach ocet jabłkowy (spożywano na czczo, na pusty żołądek) może przyczynić się do powstania
nadżerkowego zapalenia (gastritis chronica erosiva):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9479636Natomiast ocet jabłkowy rzeczywiście zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku, podobnie jak inne, mniej drażniące produkty: dziurawiec, krople żołądkowe, goryczka, ziele piołunu, chlorek sodu, betaina-HCl.
Ocet jabłkowy, podobnie jak spirytusowy nasila objawy GERD, jako że wykazuje działanie drażniące na przełyk. Ponadto bardzo szkodzi na szkliwo zębów (powoduje abrazje - uszkodzenia niepróchnicze).
Nasz żołądek posiada fizjologiczne mechanizmy zwiększania stężenia jonów wodorowych i nie trzeba mu w tym pomagać - jeżeli wydzielanie żołądkowe jest nieprawidłowe, tak, że potrzebujemy stosować leki lub suplementy, żeby sztucznie je pobudzać, to nie jest już fizjologia. Nie dotyczy to sytuacji sporadycznych, po obfitym posiłku lub na przykład w razie braku apetytu. W takiej sytuacji rzeczywiście korzystna może być woda z cytryną, krople miętowe, nalewka z dziurawca, korzeń goryczki (składniki kropli żołądkowych lub kropli żołądkowych z papaweryną) lub preparaty z olejkami eterycznymi (Amol, Aromatol).
Źródło
Neti Aneti