Autor Wątek: PCO,niedoczynność tarczycy i nadwaga z tym związana  (Przeczytany 11512 razy)

Offline bernatka199

• Nowy
  • *
PCO,niedoczynność tarczycy i nadwaga z tym związana
« dnia: Lipca 31, 2012, 17:07:49 »
Witam wszystkich serdecznie,mam nadzieję,że przyjmiecie mnie na forum,a przede wszystkim pomożecie mi.Jestem naprawdę w psychicznym dołku-nie dość,że jestem osobą bardzo nerwową i mam zespół policystycznych jajników to jeszcze doczepiła mi się niedoczynność tarczycy(2 miesiące temu),TSH w górę idzie mimo brania Euthyroxu 35mg(dawka zwiększona z 25mg). Poza tym biorę Metformax 500mg.Poprawy żadnej nie ma-waga w górę idzie w zastraszającym tempie-teraz ważę 96kg/173cm wzrostu. Boję się,że niedługo dojdzie do 100kg,tym bardziej,że apetyt mam duży.Do tego dochodzi łojotok i tym podobne niespodzianki związane z PCO.Ostatnio także codziennie odczuwam "zgagę".Ja już naprawdę nie mam pojęcia jak sobie pomóc-nie muszę dodawać,że odwiedziłam już kilku specjalistów-niestety jak do tej pory żaden mi nie pomógł.Może ktoś z Was potrafi mnie naprowadzić na jakąś ziołową terapię,która okazała by się skuteczna?Ja ze swojej strony zastanawiałam się nad kuracją ALVEO-nie wiem jednak czy ma to sens w przypadku moich dolegliwości,a kuracja tania nie jest-podobno przy mojej wadze co 3 tygodnie trzeba by kupować nowe opakowanie.Jednak gdyby miało pomóc to bym się zdecydowała.Może ktoś z Państwa stosował ten preparat a ma takie choroby jak ja?Jeśli ktoś z Państwa potrafi dobrać dla mnie zioła czy jakieś inne naturalne środki to bardzo proszę o pomoc.Źle się czuję psychicznie z tym wszystkim-mam 32 lata i chciałabym wyglądać przyzwoicie.Oczywiście nie zamierzam osiągnąć rozmiaru 36,ale nie ukrywam,że chcę schudnąć no i uregulować te hormony.Przepraszam za ten wywód,ale musiałam opisać co i jak.Pozdrawiam wszystkich i raz jeszcze proszę o pomoc.

Adrian Budek

• Gość
Odp: PCO,niedoczynność tarczycy i nadwaga z tym związana
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 01, 2012, 15:01:16 »
No choroba bardzo uciążliwa.

Zacznę może od witamin.
U kobiet z PCO bardzo pomaga grupa witamin B i witamina D.
Warto wspomnieć, że z przeprowadzonych badań wynika, że kobiety z PCO cierpią na niedobór witaminy D.
Wspomnę także, że za regulację wydzielania hormonów odpowiedzialna jest witamina C.
Na początek proponuję kurację witaminową.
Dostępny w aptece B-Complex (b compositium) - 2 tabletki 3 razy dziennie
Witamina D 1000IU (tysiąc jednostek) - minimum 5 kapsułek dziennie
Witamina C - minimum 2 gramy na dobę

Rozumiem, że przy PCO masz dużą ilość męskich hormonów?

Offline bernatka199

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 01, 2012, 15:05:52 »
dokładnie tak-nadmiar testosteronu i androstendionu,a niedobór estrogenu  :( i bardzo dziękuję za odpowiedź i wskazówki.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 01, 2012, 19:22:39 »
To może spróbuj dostarczyć trochę fitoestrogenów.

Siemię lniane, soja, soczewica, czosnek, cebula, wiśnie, jabłka.
Z tego co się orientuje to chmiel ma dwa rodzaje fitoestrogenów - izoflawony i lignany.

Mam nadzieję, że w temacie fitoestrogenów większe stanowisko zajmie żeńska część forum.
Zapraszam więc koleżanki  8)

Offline bernatka199

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 02, 2012, 16:41:19 »
znalazłam takie mieszanki ziołowe w "Przepis na zdrowie" jak uważacie-można je łączyć tzn drugą pić pół godziny po pierwszej?
1.NAPAR POPRAWIAJĄCY TRAWIENIE:

2 łyżki morszczynu ( to i na tarczycę by było ;D)
1 łyżka skrzypu
1 łyżka dziurawca
1 łyżka krwawnika
1 łyżka rumianku
1 łyżka korzenia mniszka
1 łyżka kłącza perzu
1 łyżka liścia melisy
stosować 1 łyżkę mieszanki na szklankę wody zaraz po jedzeniu.Stosować przez tydzień potem tydzień przerwy.

2.Mikstura zmniejszająca apetyt:

wziąć w równych proporcjach:

sproszkowane łupiny fasoli
liście malin
liście czarnej porzeczki
liście pokrzywy

Zaparzyć,odcedzić i dodać 2 łyżeczki octu jabłkowego.Pić pół godziny po posiłku 3 razy dziennie.

Jak uważacie czy takie mikstury mogą pomóc? i czy można je łączyć czy zioła w nich zawarte nie kolidują ze sobą?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 02, 2012, 22:17:14 »
na obniżenie testosteronu również korzeń lukrecji, kwiat czeremchy.

pokrzywa raczej podnosi testosteron,

dziurawca nie należy spożywać latem, bo fotouczula

jak niby ta druga mieszanka ma zmniejszać apetyt, chyba dzięki temu że łupiny fasoli coś robią z poziomem cukru(?) Muszyński poleca je na cukrzycę.

Mam znajomą z podobnym kłopotem, tylko że ona ma niedoczynność tarczycy z powodu hasimoto. Podawane ma hormony i mimo tego tyje. Wesoło opowiada, że słoik nutelli to u niej na 2 razy...

To prosimy przed ziołami na trawienie o spowiedź, na ile razy wystarcza Ci słoik nutelli.

Offline bernatka199

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 02, 2012, 22:19:36 »
dzięki za odpowiedź,ale nutelli nie jem a d.. rośnie :(

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 02, 2012, 22:21:17 »
a jak u ciebie z gospodarką cukrami ?  

mogłabyś jutro szczerze napisać, co zjadłaś w ciągu dnia, ze szczegółami dot. przypraw i piciem?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2012, 22:24:26 wysłana przez ineslik »

Offline bernatka199

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 02, 2012, 22:25:32 »
jak miałam badania robione na cukier-różne tzn z krwi zwykłe i krzywą cukrową było ok.Szczegółowe badania miałam 2 lata temu w szpitalu,a tak to zwykłe-cukier we krwi.W rodzinie babcia miała cukrzycę :(

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 02, 2012, 22:29:18 »
pyłek podjadasz?
http://rozanski.li/?p=464

to czeremcha
Wyciągi z kwiatów i pędów czeremchy – działają estrogennie i antyandrogennie, regulują miesiączkowanie. Cenne w leczeniu hiperandrogenizmu, hirsutyzmu i policystycznych jajników. Surowiec pozyskiwany ze stanu naturalnego, niedostępny w sklepach zielarskich. Do zdobycia we własnym zakresie.
http://rozanski.li/?p=275
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2012, 22:31:40 wysłana przez ineslik »

Offline bernatka199

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 02, 2012, 22:32:02 »
od jutra zacznę-nawet nie wiedziałam,że mam takie dobro w domu! A jak z ziołami-warto się wspomóc jakąś mieszanką? To Alveo można odpuścić?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 02, 2012, 22:39:51 »
koniecznie sobie odpuść. jeśli już chcesz Alveo to sobie sama zrób - za 1/50 ceny pewnie.

jeśli już chcesz wydać kasę to na niedobór estrogenów Aletris
http://rozanski.li/?p=2066
do kupienia
http://www.doz.pl/leki/p8192-Pascoe_Pascofemin

a oto link do forumowych stron w Twojej sprawie
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=711.0

Offline bernatka199

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 02, 2012, 22:43:28 »
raz jeszcze bardzo dziękuję :)

Offline Bacia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 05, 2015, 22:17:07 »
witam
wszystkich
To Alveo można odpuścić? koniecznie sobie odpuść. jeśli już chcesz Alveo to sobie sama zrób - za 1/50 ceny pewnie.

Mam pytanie czy ktoś z Was robił  nalewke typu Alveo czy robi sie ją  podobnie jak krople Toda prosze o odpowiedz. pozdrawiam Beata