Autor Wątek: Zespół Oka Suchego???  (Przeczytany 13717 razy)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
Odp: Zespół Oka Suchego???
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 23, 2015, 16:28:38 »
Super Zaleszczotku  :)
W obrocie jest masa suplementów z tą substancją. Może polecasz któryś konkretny?
Może też orientujesz się jak to jest z antocyjanami Bławatka i ich kondycją po zalaniu wrzątkiem  ::)

Pozdrawiam!
A.
Na polskim rynku są dietetyczne odpowiedniki leków bez recepty z kwasem liponowym, witaminami i selenem - Liponexin i Alaprolipon. Z suplementów jest np. kwas liponowy az-medica czy kwas liponowy olimpu.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 24, 2015, 11:18:13 »
A co z tym tamaryndowcem gumppku  ??? W Krośnie Doktor tylko mi powiedział że jest on w fitoterapii suchego oka przydatny w formie kropel, ale jak zrobić rzeczone krople? Zakraplać odwarem? jak konserwować taki preparat żeby nie zaszkodzić oku konserwantem?
to preparat polischarydowy więc najbezpieczniejszy będzie macerat. Wtedy na pewno polisacharydy przejdą do wody. A żeby nie szkodzić konserwantem to kwas galusowy. W końcu nim też się oczy przemywa
http://rozanski.li/?p=80
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 28, 2015, 11:37:09 »
A żeby nie szkodzić konserwantem to kwas galusowy. W końcu nim też się oczy przemywa

To chyba nie najlepszy pomysł gumppku  ::) Przecie kwas galusowy jako sam doktor pisze wysusza oko :

leczą stany zapalne powiek i spojówek, zmniejszają objawy nadmiernego łzawienia

a nam chodzi o pobudzenie łzawienia! Gdy napomknąłem doktorowi o pomyśle okładów z typowego ziółka ocznego czyli świetlika na takie suche oko, stwierdził że działanie będzie odwrotne bo to specyfik osuszający i zadziałają odwrotnie od zamierzonego efektu  :( z kwasem galusowym wydaje się być podobnie  :(
:-)

Offline stokrotka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 28, 2015, 12:06:24 »
Moja córka ma suche oko (porażenie n VII po operacji guza mózgu).
Dr zalecił:
tamaryndowiec-pić jak kompot, kupiłam w sklepie z artykułami azjatyckimi.
Niecierpek-Gruczołki na szypułkach- zaczatki pączków. macerat z nich stosować do zwilżania oczu-sztuczne łzy-suchość, piasek w oczach-działanie nawilżające, p/zapalne.

Warto sprawdzić anatomie-budowa oka- gdzie są gruczoły łzowe-masować wokół oka- łzy się pojawią.

Od Arte: okłady na oczy z :zagorzałka,szelężnika, nostrzyka.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2015, 12:44:29 wysłana przez stokrotka »

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 28, 2015, 12:26:11 »
I jak wygląda picie tego tamaryndowca? Przejdzie? I czy są jaieś efektu rzędu leczenia a nie tylko poprawy komfortu życia?

Offline stokrotka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 28, 2015, 12:49:59 »
Tamaryndowiec- kwaskowy, dobry, ja cedzę bo ma włókna.  U mojej córki jest porażenie nerwu. Ale... sa dni kiedy oko nie trzeba tak często zakraplać . Ja również stosuję apteczne krople nawilżające. Z niecierpkiem mi nie wyszło- pojawia się wydzielina w oku. Ale okłady są super.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 28, 2015, 21:24:31 »
A żeby nie szkodzić konserwantem to kwas galusowy. W końcu nim też się oczy przemywa

To chyba nie najlepszy pomysł gumppku  ::) Przecie kwas galusowy jako sam doktor pisze wysusza oko :

Prawdą jest, że kwas galusowy jest przede wszystkim neuroprotektorem, a roztwór robi się słabiutki, ok 1%. To może jest jak sól - fizjologiczna jest 0,89%, ale więcej wysusza.

Jednak niewykluczone, że masz rację - zostaje spróbować i najwyżej odfajkować kolejny punkt, który się nie sprawdził.

Pozdrowienia :-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 14, 2015, 21:03:26 »
Hej!

Ułożyłem już plan leczenia tego suchego oka i chciałbym zasięgnąć waszej opinii  :)

I Preparaty zewnętrzne:

1. Krople z Tamaryndowca robione jako macerat mielonego tamaryndowca w zimnym naparze z bławatka. Jakie proporcje do kropli ile jednych i drugich ziół na ile wody  ??? Wpadłem na pomysł że można to zakonserwować metodą woreczka od lodu :)

2. Płukanie zatok http://www.doz.pl/apteka/p67780-Fixsin_zestaw_do_plukania_nosa_i_zatok_podstawowy_1_butelka_240ml__10_saszetek

3. Maść tygrysia na okolice zatok zewnętrznie.

II Suplementacja wewnętrzna.

1. Czy to doby kwas liponowy? Zaleszczotku? http://aptekaslonik.pl/prod_info.php?c=32&products_id=16537&n=alfalipogamma-kapsulki-na-poziom-cukru-alfa-lipogamma-30kaps.html

2. Luteina zeaksantyna itp. http://www.doz.pl/apteka/p110733-Maxiluten_tabletki_30_szt

3. 2x dziennie napar z mieszanki -> tamaryndowiec 50g, bławatek 100g, kwiat kasztanowca 50g, mielona aronia 50g napar z łyżki ziół. Czy jest tu dość antocyjanów?

Dodatkowo jako sugerował Gumppek, musi być jakaś przyczyna, faktycznie przyczyną jest prawdopodobnie kompilacja problemów z zatokami i alergia. Na pierwszy rzut wspominany ongiś przez Mamę http://www.doz.pl/apteka/p48700-Allerin_tabletki_15_szt a dalej zobaczymy  ;)

Co Wy na to wszystko?

Pozdrawiam,
A.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2015, 13:09:46 wysłana przez adampupka »

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 15, 2015, 23:35:27 »
I dodatkowe pytanie, czy jest sens spróbowania FIBSu przy takim a nie innym stanie rzeczy?

Offline Lukas

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 16, 2015, 00:36:56 »
Dodam, że profesor chemii nieorganicznej polecał przemywanie oczu kwasem borowym z apteki - ponoć jak się gra w tenisa na pustyni to świetnie oczyszcza oko i je nawilża. Być może się przyda.
Pozdrawiam.

Offline Annael

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 02, 2015, 08:05:44 »
Cierpię również na tę dolegliwość, a że mieszkam pod lasem trudno mi kupować rożne leki. Nawet o chabry nie tak łatwo gdy wokół wiele pryskania. Ale zainteresowała mnie notatka u doktora Różańskiego odnośnie liścia winorośli
 http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2625.msg35374#msg35374 

Czy ktoś to stosował? Już chyba można zbierać liście. Spróbuję, a luteina doczytałam się iż jest w pokrzywie oraz kwiatach aksamitki nie pamiętam czy liliowca też? Aksamitak jeszcze u mnie nie kwitnie ale pokrzywy dość.

Offline Dzika72`

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 02, 2015, 11:59:05 »
adampupka tego kwasu nie polecam. Za duzo tam innych badziewi jest w srodku. Lepiej kupic czysty kwas alfaliponowy firmy A-Z Medica albo z Olimpu. Sa tez Swansona albo Now Foods. Z Solgaru tez jest.
 I prosze uwazac jak ktos ma plomby amalgamatowe bo moze bardziej zaszkodzic lub pomoc. Nie zazywac jak ktos ma swieza ekspozycje na rtec. Rozbila mu sie swietlówka np lub termometr niedawno. Wtedy dopiero po 3 miesiacach mozna brac kwas ALA i to najlepiej wg protokolu Cutlera.

pozdrawiam

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 06, 2017, 08:37:25 »
Stosuję od kilku dni napar z akacji. Pierwotnie był przeznaczony dla burka z racji dużych ilości wyciekającej wydzieliny. W sumie wydzieliny nadal jest sporo ale to też predyspozycja i rasy, i jej chaszczakowego stylu życia.
Suche oczy mi się nie zdarzają ale już przemęczone od pracy przy komputerze i owszem. Robię okłady i zakraplam akację. Czuję ulgę. Bratek też się dobrze sprawdza. Jakoś od świetlika mnie odpycha. Synowi na popękane naczynka szybko pomógł.

Adam i co w Twoich przedsięwzięciach zadziałało najwydajniej?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski