Autor Wątek: PROPOZYCJA ORGANIZACJI KURSU WE WROCŁAWIU  (Przeczytany 15212 razy)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
PROPOZYCJA ORGANIZACJI KURSU WE WROCŁAWIU
« dnia: Marca 03, 2015, 12:34:29 »
Renata dziś dała mi dobrego pomysła by zorganizować kurs we Wrocławiu. Ja bezprośrednio z tego nic nie skorzystam ale mam wielu chorych którzy powoli wdrażają się w fitoterapię i jak sądzę z chęcią na taki kurs by przyjechali. Wrocław to miasto z dobrym zapleczem naukowym. I co ważniejsze doktor przeniósł się ze swoją habilitacją z Poznania do Wrocławia. Czyli i tak musi tam jeździć. No i ubiło by się na raz dwie rzeczy. Byłby kurs i doktor w końcu skończyłby tę nieszczęsną habilitację. No bo z rozmowy wczorajszej wynika, że doktor nie za bardzo pała chęcią do skończenia przewodu habiitacyjnego. Nawet stwierdził, że tak bardzo to mu na tym nie zależy. Ja zaś odpowiedziałem, że za to mi zależy :) bo fajnie by było gdybym powiedział, że moim znajomym jest nie doktor Różański, a profesor Różański.
Ten wątek ma dwa zadania
1. Organizację kursu we Wrocławiu
2. Nakłonienie doktora do zwiększenia tempa kończenia przewodu habilitacyjnego.
Prosiłbym aby wpisy dotyczyły obu tych tematów :)
Pierwszy wypowiem się ja. Doktorze już chyba najwyższy czas by pan przyśpieszył pracę nad habilitacją :) co mi niedługo broda na dłoni wyrośnie w oczekiwaniu na moment kiedy adminem będzie profesor Henryk Różański, a nie doktor Henryk Różański.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
Odp: PROPOZYCJA ORGANIZACJI KURSU WE WROCŁAWIU
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 03, 2015, 13:00:31 »
Panie Bogdanie co do kursu to dodatkowa zmarszczka na czole doktora niestety.

Najpierw niech doktor dokończy habilitację- do czego należy go zachęcać i wspierać.

Byłoby bardzo miło oficjalnie mówić Profesor Henryk Różański.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 03, 2015, 13:24:40 »
Ja to i tak nie wiem jak dr ogarnia tyle obowiązków i jeszcze dwa kursy dojdą (Krosno i Katowice) międzyczasie Międzyborów, konferencje, Stowarzyszenie.
A gdzie żona i dziecko?
Pan Henryk jeszcze młody, zdąży z tą habilitacją. Dla mnie i tak niedościgniony autorytet niezależnie od tytułu.
Jak Jemu ten tytuł niepotrzebny to mnie tym bardziej  :P
to takie moje skromne zdanie skoro juz gumpek chciał aby coś napisali ludzie z forum :>
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 03, 2015, 14:00:21 »
A co będzie czy jest tematem habilitacji?

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 03, 2015, 14:16:38 »
Niech mi kto powie, że nie ma nadludzi. No może nie takich wg. koncepcji imć Nietschego ;) a raczej tego jak niektórzy ludzie potrafią wykorzystać swój własny potencjał. Tak po prawdzie ze świecą takich szukać. Jednym z nich jest z całą pewnością nasz Gospodarz. Wszędzie Go pełno :) Praktycznie polski  ziołowo - medyczny polski internet jest zdominowany Jego nazwiskiem. Gdyby wielu "publikatorów" uczciwie podało źródło "swych" naukowych badań, z całą pewnością byłoby Go znacznie więcej :)
Z jednej strony każdy powinien kroczyć własną drogą. Jednak kiedy człowiek świadomie i odpowiedzialnie wiąże swe losy z losem innych ludzi, musi wziąć za ten krok pełną odpowiedzialność. Mam tu na myśli prywatne życie.
Z drugiej strony połączenie pasji z karierą to chyba spełnione marzenie tak na prawdę niewielu. Tu w miarę możliwości powinno się osiągać maksimum możliwości. Daleki mi jest świat nauki i prawa, jakimi się on rządzi. Jednak na mój chłopski rozum w tym świecie z całą pewnością profesor znaczy więcej niż doktor. Większe możliwości, większe pole działania, większy autorytet itp.
Wielkim, jeśli nie największym atutem naszego Gospodarza to współczynnik wieku do osiągnięć. To rzecz nie do podważenia, która z pewnością nie determinuje pośpiechu za wszelką cenę.
Dajmy zatem naszemu Gospodarzowi chwilę oddechu. Na wszystko przyjdzie czas. Jak mówi przysłowie w języku, który nasz Gospodarz zna doskonale : langsam aber sicher, co można przetłumaczyć na powolutku aż do skutku :) uczy, że nie należy robić czegoś nagle bo wiadomo w jakie rymy to wiedzie ;)
W końcu powiem,patrząc na siebie tak: Gdybym miał pigułkę pozwalającą na zgromadzenie w mej łepetynie tyle wiedzy jaką ma Gospodarz, skończyło by się to jednym. Odparowaniem mózgu  :-\
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 03, 2015, 14:26:40 »
Ja niemieckiego nie znam ale tłumacząc ze sląskiego tłumaczyłbym powoli ale pewnie.
I też mam te same odczucia, spokojnie, nic doktora nie goni.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 03, 2015, 20:28:04 »
Zaczęłam już myśleć nad Katowicami, ale jeszcze nie w tym roku. Teraz będę śledzić rozwój wypadków we Wrocławiu, bo mam pod domem :)
Czekam zatem, aż we Wrocławiu kurs będzie, a w międzyczasie pilnie czytać będę co mi w ręce wpadnie, bom nawet nie początkująca.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 04, 2015, 08:18:42 »
Już się tłumaczę  :) Wczoraj w luźnej rozmowie wspomniałam Gumppkowi, że dobrze by było gdyby kurs był we Wrocławiu. Wówczas bardziej rozwinęłaby się fitoterapia w zachodniej części Polski.
[quote author=Mama link=topic=3144.msg42806#msg42806 date=1425385480
Pan Henryk jeszcze młody, zdąży z tą habilitacją. Dla mnie i tak niedościgniony autorytet niezależnie od tytułu.
[/quote]
Latka lecą każdemu, nie warto pewnych rzeczy odkładać... Dla nas wszystkich Doktor jest niedoścignionym autorytetem... Musimy trzymać kciuki za naszego Doktora, aby tak wszystko poukładało mu się, by wspiął się na sam szczyt, zasługuje na to jak mało kto. Doktor to nie tylko w Polsce fitoterapeuta nr 1, kto wie czy nie w Europie, a może i na świecie.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 04, 2015, 14:22:29 »
W sumie macie racje co profesor to profesor  8)
Będę trzymać kciuki za doktora i cierpliwosć Jego żony  :o
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Aganiok

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 06, 2015, 22:23:58 »
Czytając Doktora od kilku lat,mam wrażenie że Jego wiedza i poziom jest już dawno "Profesorski".
   Pewnie fitoterapia polska zyskałaby na takim mocnym tytule naukowym...Ale faktycznie podziwiam Doktora i Jego rodzinę...
  Potrzeba wiele cierpliwości,wyrozumiałości i miłości w tym wszystkim.Wyczuwam duża dawkę heroizmu,a to w naszych czasach niespotykane i jakież cenne.Czapki z głów! ;)

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 10, 2015, 18:45:31 »
Też chętnie bym widziała kurs we Wrocławiu . Katowice dla mnie są dużo bliżej niż Krosno ,może tam  odważę  się zapisać. Nie potrzebuję świadectwa dla zarobkowania , nie mam daru przekonywania i w dodatku moja kondycja zdrowotna jest dyskwalifikująca . Wiedza z tego zakresu  jest mi bardzo potrzebna .
Cieszę się ,że tej klasy naukowiec i pasjonat tak chętnie ją rozpowszechnia . Jakie to szczęście dla nas ,że nie wyemigrował .

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 17, 2015, 12:40:32 »
Habilitacja to jeszcze nie profesura :-P. Taka mała uwaga.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 17, 2015, 13:12:27 »
Habilitacja to jeszcze nie profesura :-P. Taka mała uwaga.
Ale w 99% daje możliwość zatrudnienia na stanowisku samodzielnego pracownika naukowego na etacie profesora. 80-95% /ile ich jest dokładnie to trudno powiedzieć/. Prezydent kilka razy nominuje w ciągu roku. Więkoszość profesorów w Polsce to profesorowie uczelniani np nadzwyczajni lub zwyczajni. To nie są profesorowie sensu stricto bo ten tytuł nadaje Prezydent RP. Kiedyś nominacje dotyczyły dwóch rodzajów profesury byli więc profesorowie nadzwyczajni i zwyczajni. Dziś nominacja dotyczy tylko profesora.
W styczniu tych nominacji było ponad 100.
http://www.prezydent.pl/aktualnosci/nominacje/art,798,prezydent-wreczyl-nominacje-profesorskie.html
np tytuł dostała prof Wiesława Bylka która była współautorem skryptu Farmakognozja i leki rośinne z 1997 roku, który zresztą mam i która była do tej pory profesorem uczelnianym.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 19, 2015, 16:12:34 »
Więkoszość profesorów w Polsce to profesorowie uczelniani np nadzwyczajni lub zwyczajni.

Nadzwyczajni i zwyczajni to właśnie ci do niedawna jeszcze "prezydenccy". Uczelnianym może być nawet magister, bo to uczelnia zatrudnia NA STANOWISKU

Pozdrowienia :-)

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 19, 2015, 19:52:51 »
Zgadzam się Basiu. Kolega o. Dyrektora tak został profesorem  :D