Autor Wątek: Jakie znacie skuteczne, naturalne metody na choroby i dolegliwości?  (Przeczytany 2449 razy)

Offline 44

• Średnio Pisze
Chciałbym założyć wątek trochę od innej strony. Jakie znacie skuteczne, naturalne metody na choroby i dolegliwości? Wasze faworyty.
Chodzi mi o zioła czy inne metody, które wyleczą całkowicie lub są dużo skuteczniejsze od leków.
Najlepiej sprawdzone nie tylko na sobie, ale też na innych osobach.

Mój jeden z faworytów, to syrop domowej roboty z pąków sosnowych na kaszel. Ten apteczny nie działa dobrze.

Offline 44

• Średnio Pisze
Odp: Jakie znacie skuteczne, naturalne metody na choroby i dolegliwości?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 11, 2021, 14:33:39 »
Na chore stawy, nie tylko reumatyzm, wysmagać je młodą pokrzywą. Nie powinno się czuć bólu.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 11, 2021, 14:40:10 »
Na skurcz łydki trzeba wygiąć paluch stopy i rozmasować łydkę.
Ale najlepiej zapobiegać skurczom. Dlatego należy zadbać o prawidłowy poziom magnezu i potasu np. z bananów (potas).

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 11, 2021, 14:42:32 »
Na nadmierne pocenie się napar ze świeżej szałwii lekarskiej.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 11, 2021, 14:45:58 »
Na komary posmarować się sokiem z cytryny, tylko dokładnie, bo tam gdzie nie posmarowane, tam siądą. Jest to jedyny, znany mi naturalny sposób zapobiegający ugryzieniom komarów.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 11, 2021, 17:30:02 »
Na komary posmarować się sokiem z cytryny...
A znasz coś na kleszcze? Komary to tam pikuś, ale kleszcze roznoszą poważne choroby, a nie wiem czy istnieje jakiś naturalny specyfik, który je skutecznie odstrasza. Kiedyś były tylko w lasach, a teraz na osiedlu w środku dużego miasta ich pełno :(

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 11, 2021, 18:44:38 »
A znasz coś na kleszcze? Komary to tam pikuś, ale kleszcze roznoszą poważne choroby, a nie wiem czy istnieje jakiś naturalny specyfik, który je skutecznie odstrasza. Kiedyś były tylko w lasach, a teraz na osiedlu w środku dużego miasta ich pełno :(
Są w literaturze naturalne środki na kleszcze, ale nie próbowałem. Nie daję gwarancji, że poniższe sposoby działają, należy je dopiero potwierdzić:

https://etermed.pl/jak-chronic-sie-przed-kleszczami-naturalne-sposoby/

https://www.youtube.com/watch?v=dCsHdaxTuTQ

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 12, 2021, 23:02:14 »
Na kleszcze najlepszym sposobem jest pływanie, bo wtedy nieprzyczepione kleszcze spływają i opadają na dno (sprawdzone doświadczalnie). Jednak te, które się wczepiły w wodzie się nie odczepią (też sprawdzone doświadczalnie na własnej skórze). Zostaje się porządnie obejrzeć po kąpieli.

Olejki eteryczne, jak sama nazwa wskazuje, są lotne, czyli ich zapach będzie krótkotrwały, tak samo i działanie. Inez (Herbiness) radziła, by zamiast oleju użyć do rozmieszania olejków naftę kosmetyczną i by dodawać własne wyciągi na octanie etylu, Nafta  mniej brudzi, jest mniej lotna i olejki się nieco dłużej utrzymują.

Wyrobu na motywach pomysłów Inez nie testowałam na kleszczach, ale na meszkach i komarach. Niestety, rzeczywistość jest brutalna: jeśli krwiopijcy są mocno zdesperowani (np przed burzą), to skuteczność odstraszacza jest na około 15 minut, w zwykłych okolicznościach przyrody więcej. Zwykle komary łatwiej rezygnują, niż meszki.

Jeśli chodzi o sok z cytryny, to on nieźle łagodzi pogryzienia, ale nie zauważyłam, by przeszkadzał komarom w robieniu następnych. Jednak pomysł jest warty sprawdzenia doświadczalnego.

Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 13, 2021, 10:30:05 »
W tym roku komary wyjątkowo wredne. Pierwszy raz stwierdziłam dobroczynne działanie na ugryzienie i odstraszanie olejku z kwiatu bzu.
Na kleszcze od lat stosuję maść na bazie związku jodu, Betadine. Smaruję po wyjęciu kleszcza. Jeśli jednak nie da się go usunąć, smarowanie też pomaga, kleszcz wysycha i łatwo go potem usunąć. Betadine niszczy prątki.
Na kurcze największą rewelacją jest napar z kory kaliny.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Września 18, 2021, 20:31:33 »
Na czyraki, potocznie zwane wrzodami, okłady z liścia z kapusty. Dodatkowo polewać gorącą wodą (ok. 40 st C.). Liść kapusty przed przyłożeniem, rozbić trochę młotkiem kuchennym, aby wcisnąć sok.
Czyrak powinien zniknąć po ok. 12-14 dniach.
Oczywiście jak ktoś chce szybciej, to powinien iść do chirurga, aby go przeciął.
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2021, 20:44:26 wysłana przez 44 »

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Września 22, 2021, 19:44:17 »
Na przeziębienie, grypę kwiat bzu czarnego z owocem jarzębiny. Działa to znakomicie, tylko kwiaty bzu i jarzębina muszą być dobrej jakości, czyli zbierane samemu.