Autor Wątek: Choroba de Quervaina - nadgarstek  (Przeczytany 2748 razy)

Offline Renee55

• Mało Pisze
  • **
Choroba de Quervaina - nadgarstek
« dnia: Lutego 03, 2015, 18:40:14 »
Witam,
nie wiedziałam gdzie zadać pytanie w związku z moją dolegliwością, więc wybrałam ten dział ogólnie rozumianej medycyny naturalnej.
Nie wiem czy spotkaliście się z chorobą nadgarstka de Quervaina. Kości nadgarstka są nie uszkodzone, błony maziowe też bez cech patologii (USG) natomiast problem stanowi ścięgno czy też pochewka ścięgna, gdzie w okolicy wyrostka rylcowatego kości promieniowej (poniżej kciuka) jest zgrubienie (zwyrodnienie?) które powoduje przeskakiwanie ścięgna przy poruszaniu i ból.
Czy ktoś z was zna jakiś sposób na nieoperacyjne rozwiązanie?
Dodam że mam to od roku, przeszłam 2 serie zabiegów: prądy, laser, pole magnetyczne i ultradźwięki i nic z tego nie pomogło, również stosowałam maść i nalewkę z żywokostu na to miejsce, oraz maści przeciwzapalne i niestety jest bez zmian. Ortopeda proponuje operację ręki.
Postanowiłam jeszcze tutaj zapytać zanim się na nią zdecyduję. Jeśli ktoś z was ma jakiś pomysł to proszę o pomoc.

Druga sprawa to nadgarstek drugi w którym jest cieśń. Czy są jakieś zioła lub preparaty które można stosować aby zmniejszyć dolegliwości drętwienia, a uniknąć cięcia?

Offline książkowy

• Więcej Pisze
Odp: Choroba de Quervaina - nadgarstek
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 03, 2015, 19:15:07 »
Wydaje mi się, że w takiej sytuacji najlepiej będzie usunąć zwyrodnienie operacyjnie i mieć spokój.

Offline Czarna Jagoda

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 03, 2015, 19:39:44 »

Druga sprawa to nadgarstek drugi w którym jest cieśń. Czy są jakieś zioła lub preparaty które można stosować aby zmniejszyć dolegliwości drętwienia, a uniknąć cięcia?

Ponieważ dopuszczalne są odpowiedzi nie związane bezpośrednio z ziołolecznictwem, to polecam konsultację u osteopaty. W moim przypadku pani poodkleszczała co trzeba, a potem zaleciła odpowiednią gimnastykę, żeby utrzymać pożądany stan.

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 04, 2015, 20:36:19 »

Ponieważ dopuszczalne są odpowiedzi nie związane bezpośrednio z ziołolecznictwem, to polecam konsultację u osteopaty. W moim przypadku pani poodkleszczała co trzeba, a potem zaleciła odpowiednią gimnastykę, żeby utrzymać pożądany stan.

Tak...tak...tak.... dobrze wskazujesz - osteopata może Ci pomóc. Nie wiem skąd jesteś, ale spróbuj znaleźć adres tu : http://www.chiropraktycy.pl/ w zakładce kontakt, chyba że forumowicze mają inne swoje typy :-))

Pozdrawiam :)