Autor Wątek: Dereń jadalny i jaskra  (Przeczytany 3654 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
Dereń jadalny i jaskra
« dnia: Styczeń 02, 2017, 11:06:09 »
Trochę się zastanawiałam, czy dać to na linkowisko, czy do upraw, ale chyba w uprawach będzie lepiej...

http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,19052183,jedz-i-sadz-deren-dietetyczny-hit.html

W skrócie: owoce derenia jadalnego w postaci proszku przeczyszczają złogi miażdżycowe u królików, w postaci kropli do oczu obniżają ciśnienie śródgałkowe w jaskrze i mają wiele innych ciekawych własności.
Warto sadzić dereń

Smacznego :-)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Odp: Dereń jadalny i jaskra
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2017, 11:53:47 »
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2020, 13:23:29 wysłana przez Wacek »

Offline Elf

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 04, 2017, 12:16:36 »
Zadam może banalne pytanie ale dopiero zaczynam moją przygodę z ziołami i roślinami leczniczymi.
Czy tylko dereń jadalny czy także dotyczy to derenia kwiecistego? :-[

Offline moonboy

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2017, 09:19:50 »
Dzięki - świetny artykuł i kolejna biała plama odkryta.
Nie zm zm się na Dereniach (jeszcze) ale przypuszczam że jak skład chemiczny jest podobny to i działanie jest podobne.

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2017, 13:15:10 »

W skrócie: owoce derenia jadalnego w postaci proszku przeczyszczają złogi miażdżycowe u królików, w postaci kropli do oczu obniżają ciśnienie śródgałkowe w jaskrze i mają wiele innych ciekawych własności.
Warto sadzić dereń

Smacznego :-)

Dziś mnie naszło na przemyślenia :-) toć  na wsi obsadziłam się jakby oczno- kierunkowo :-) czarna porzeczka, jagoda kamczacka, borówka amerykańska, rokitnik no i  te derenie :-)  - dobrze będzie, jeszcze  zawczasu wszysto  ogrodzić, bo radość  z plantacji mają mieszkańcy wsi , my  okazuje się ino ładnie im pielimy :D :-)

Offline lukszet

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 01, 2020, 10:06:25 »
Dzień Dobry,
Mam takie pytanie co do derenia tylko świdwa czy można go przerobić podobnie jak normalny dereń?
Znalazłem piękny i dobrze jakby była jakaś możliwość to bym mógł coś z tym zrobić.
Dziękuję i pozdrawiam

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 14, 2021, 16:02:36 »
[...] W skrócie: owoce derenia jadalnego w postaci proszku przeczyszczają złogi miażdżycowe u królików, w postaci kropli do oczu obniżają ciśnienie śródgałkowe w jaskrze i mają wiele innych ciekawych własności.
Warto sadzić dereń [...]

Nie mogę znaleźć rzetelnego opracowania właściwości i składu tychże dereni, a jest ich sporo i o znanych, w miejscach ich pochodzenia, właściwościach prozdrowotnych... Ciekawie pisze się o przepięknie kwitnącym i barwiącym swoje liście dereniu kwiecistym (Cornus florida), podobnie o równie ozdobnym dereniu chińskim - Kousa. Czyżby efekt badań był skrzętnie wykorzystywany tylko do produkcji leków patentowanych, czy może można gdzieś znaleźć bardziej szczegółową monografię dereni?
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2021, 01:43:37 wysłana przez Pragmatyk »