Autor Wątek: Słodka czeremcha  (Przeczytany 4789 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Słodka czeremcha
« dnia: Grudzień 14, 2010, 21:59:17 »
U mnie na blokowisku posadzono trochę czeremchy amerykańskiej. W sumie, nic szczególnego, ale jedno drzewko ma bardzo słodkie jagody, jak na czeremchę. Rośnie w miejscu niezbyt "spożywczym", bo koło parkingu i drogi osiedlowej, ale i tak jesienią lubię się przy niej zatrzymać i pomedytować plując pesteczkami.

Zastanawiam się, czy możnaby ją jakoś rozmnożyć z zachowaniem ilości cukru lub braku goryczy w jagodach. Czy czeremchę można szczepić albo rozmnażać z sadzonek? A może wysianie pestek pozwoli jednak zachować własności drzewka macierzystego?

Czy ktoś ma doświadczenia na ten temat?
Pozdrowienia :-)

Offline armada

• Mało Pisze
  • **
    • adaptogeny i inne "ziólka"
Odp: Słodka czeremcha
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 16, 2011, 20:29:20 »
Trochę czasu mineło mimo to odpowiem.
Kupiłem ostatnio 2 sadzonki czermchy amerykańskiej.
Sprzedawca twierdził że pochodzą z ukorzenienie sadzonek zdrewniałych.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 18, 2011, 23:09:24 »
Pewnie tak trzeba by zrobić, tylko, co byłoby ukorzeniaczem?
Czy masz jakiś pomysł?

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2021, 00:10:21 »
Trochę czasu minęło od zapytania i do dziś już pewnie Basiu masz gaj czeremchy amerykańskiej! Rozrasta się toto jak nie przymierzając rdestowiec, a powiedziałbym że o ile rdestowiec rośnie raczej w zwartych kępach, to czeremcha amerykańska kolonizuje teren na większą odległość... Odrosty korzeniowe potrafią symulować zadbaną plantację - co kilka metrów drzewko.... ale, pyszna jest naprawdę - szczególnie zimą z ziołową herbatą :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 12, 2021, 09:30:26 »
Pierwszy raz zrobiłam nalewkę z czeremchy amerykańskiej. Pyszna!

Offline Tomisław111

• Smakosz starki, smakosz skoncentrowanego wina - winiaku, nalewki na spirytusie żytnim(!),własna winniczka, obecnie nalewki ziołowe
  • Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 13, 2021, 20:40:47 »
Witam.
Czeremcha amerykańska traktowana jest jako chwast w lesie. U mnie wyrasta w lesie brzozowym jak perz. W okolicy podczas kwitnienia dosłownie śmierdzi. Nie sadźcie w ogrodach wyrasta na wielkie kilkunastometrowe drzewa. Trudno się je pozbyć a szykując pole na winnice wyrywałem korzenie wielkości męskiego przedramienia o długości 15 m. Potrafi oplątać siateczką swoich korzeni korzenie np. winorośli i czerpać składniki pokarmowe  z zasilania wg mnie winorośli. Sadzonki winorośli miały trzy lata i stały w miejscu, wykopałem obraz jak z obrazka pełno korzeni ale nie winorośli tylko czeremchy. Obecnie mniej więcej co trzy lata kopię wąski rów od strony lasu  gdzie rosną czeremchy i dęby i przecinam korzenie mające średnicę do 5 - 8 cm. Winnica lepiej mi owocuje.
Pzdr
Tomasz
PS
Jedyną pożyteczną cechą dla mnie jest to że szpaki nie atakują winogron tylko jedzą owoce czeremchy.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 13, 2021, 21:05:59 »
W okolicy podczas kwitnienia dosłownie śmierdzi.

Hmm... mam całkiem odmienne wrażenia, ale o gustach się nie dyskutuje :-)
W każdym razie na wolnym terenie posadziłem kilka czeremch amerykańskich i raczej nie widzę problemu. Podobnie było z topinamburem - wszyscy mi odradzali, bo miał zarosnąć cały ogród, a tymczasem mam cały rok świeże źródło inuliny, a topinambur rośnie tam, gdzie mu pozwalam. Posadziłem też tawlinę jarzębolistną, akację i wiele innych, podobnie inwazyjnych. Tak to już jest, że rośliny cenne z punktu widzenia zielarza, są niepożądane z punktu widzenia bioróżnorodności (ciekawy paradoks!).

W każdym razie syrop z czeremchy jest doskonały na długie wiosenne wieczory
- szczególnie przy pogodzie jaką mamy teraz :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 14, 2021, 14:01:27 »
Pierwszy raz w roku 2020 zrobiłam nalewkę z owoców tej czeremchy. Super!
Kwiat czeremchy jest dobry na kaszel.
Ja z kwiatu i kory zrobiłam olejek. Ależ ma moc! Doskonale działa na kurcze i inne bóle mięśniowe.

Offline stokrotka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 15, 2021, 21:50:39 »
A ja suszę owoce czeremchy, dodaję do nich suszone owoce głogu, cytryńca, aronii.
Herbatka z takiej mieszanki... mnie bardzo smakuje.
Pozdrawiam Zielone Ludki.