Autor Wątek: zioła pomocne przy refluksie  (Przeczytany 126323 razy)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: zioła pomocne przy refluksie
« Odpowiedź #195 dnia: Maja 12, 2015, 11:25:30 »
Hmmm.....to co zauważyłam to rzadsza zgaga. Ale nadal mam bóle zamostkowe i straszne zaparcia - mimo stosowania Collonu C. W zioła zwątpiłam, bo po wszystkim mam zgagę. Trochę zmieniłam  mój plan:

- rano na czczo szklanka wody z łyżeczką miodu i łyżką octu jabłkowego
- 30 min. później zupka warzywna tj. woda, marchewka, pietruszka, seler i ziemniak (bez przypraw i soli).
- po 30 min. śniadanie
- 30 min. przed II śniadaniem piję pół szklanki wody letniej z łyżeczką pyłku pszczelego
- 30 min. przed śniadaniem piłam napar z liści papai ale mam potem zgagę więc od dzisiaj piję szklankę wody z łyżeczką miodu i łyżką octu jabłkowego
- 30 min. przed podwieczorkiem piję pół szklanki wody z łyżeczką pyłku pszczelego
- 30. min przed kolacją piję collon c

Zrezygnowałam z galaretki rumiankowej bo miałam po niej gazy, co utrudniało mi funkcjonowanie w ciągu dnia.
Najgorsze jest to, że nawet jeśli nie mam zgagi ciągu dnia, to potem umyję zęby przed pójściem spać i zaczyna palić niesamowicie.
Ciągle mam zarzucanie treści pokarmowej do przełyku i chrypkę.
Lepiej się czuję po wypiciu zsiadłego mleka dlatego piję go codziennie.
Jutro pewnie dotrze do mnie olej z pietruszki.
Nie wiem też czy mam dalej łykać witaminę B12 czy już wystarczy.
Zastanawiam się też nad takim badaniem: http://www.marcindrabik.pl/vega-test.html

Co o nim sądzicie?

Halina ma rację zastanów się wobec takich problemów nad lnicą, to poczciwe zioło!

Zobacz sobie temat na forum o naturalnej paście do zębów (gdzieś chyba był taki) może w ten sposób zlikwidujesz zgagę po myciu ząbków  :D

Jeżeli już chcesz stosować ocet (nie jestem przekonany czy to jest dobra opcja, nie znam się) ale jeśli już, to najlepiej robić go samemu.

Olej z pietruszki  :) czekam na opis efektów ;)

Vega test to biorezonans czyli szarlataneria i znachorstwo w złym tego słowa znaczeniu...

:-)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #196 dnia: Maja 12, 2015, 11:32:52 »
Ocet jabłkowy kupuję w sklepie ekologicznym, nie w zwykłym spożywczaku. Stosuję go zgodnie z tym co mówił Zięba. Co do testu VEGA - ja tak nie uważam. Moja koleżanka była na tym teście - zapłaciła 100 zł. Wyszły jej jakieś uczulenia i bakterie. Potem poszła do laboratorium, zapłaciła 400 zł i wyszło jej to samo.

A jesli chodzi jeszcze o medycyne niekonwencjonalną - sama stosuję Silve, EFT i BSM.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #197 dnia: Maja 12, 2015, 13:51:11 »
Piszę w kwestii biorezonansu.
10 dni temu na biorezonans wysłałam męża i córkę. Pojechali do Poznania do Wielkopolskiego Centrum Promocji Zdrowia-koszt badania 170 zł. Link podam na końcu wypowiedzi.
Wysłałam, choć nie byłam pewna czy dobrze robię. Też miałam wątpliwości typu: oszustwo czy nie?
Dzisiaj już znam odpowiedź na to pytanie: nie, to nie oszustwo.
Badanie córki i męża wraz z rozmową trwało 3 godziny. Wykonane było przez panią mikrobiolog.
Nie było żadnego wywiadu wstępnego, usiedli i byli badani.
Wyszły pewne rzeczy , o których nie mieliśmy pojęcia, część o których wiedzieliśmy potwierdziła się.
W pewnym momencie badania pani zapytała męża, czy miał kiedykolwiek zakładany cewnik? Oczywiście, że miał i to dwa razy. Jeśli chodzi o prostatę- pani pokazało się:"zero narządu".
Badanie określiło wiele parametrów, np.dotyczyło takich patogenów jak:
bolerioza
bartonella
mykoplazma pneumonia
mykoplazma uyracelum
mycoplasma salivarium
chlamydia pneumoniae
chlamydia trachomatis
yersinia
toksoplazmoza
babesia
ureaplasma
bruceloza
nietolerancja glutenu
homocysteina
badanie pod katem zwyrodnienia stawów
infekcje drożdżakowe
zakwaszenie organizmu
badanie poziomu omega-3
zaburzenia hormonów candidia
dystonia wegetatywna
czynniki alergizujące
i inne
Każdy z wykrytych czynników określony został pod kątem obciążenia (bardzo wysokie, wysokie, średnie, niskie, bardzo niskie, brak)
Córka ma problemy z zatokami od dawna, do tego dołączył się trądzik różowaty, którego niczym nie umiem wyleczyć.
Na badaniu dowiedziała się, że zatoki i trądzik są wynikiem nietolerancji glutenu. Pani badająca nie miała pojęcia, że pierwsze 10 lat życia córka musiała być na diecie bezglutenowej. Po 10 latach lekarze orzekli, że gluten jeść może. Teraz okazuje się, że nie...
https://www.youtube.com/watch?v=biuG_tDXmRs

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #198 dnia: Maja 12, 2015, 14:07:10 »
A mogłabyś dokładniej opisać jak wygląda badanie? Np czy trzeba się roznegliżować bo takich badań unikam jak ognia :D

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #199 dnia: Maja 12, 2015, 14:12:36 »
A mogłabyś dokładniej opisać jak wygląda badanie? Np czy trzeba się roznegliżować bo takich badań unikam jak ognia :D
Badajaca przykłada elektrody do różnych punktów na dłoniach. Tu nie ma siły- musisz je mieć obnażone na widok publiczny.
Na Śląsku są dwa miejsca gdzie stosuje się badanie i leczenie biorezonansem. Oba miejsca prowadzą (Tychy i Gliwice) ...lekarze (kardiochirurg i neurolog). Niestety drożej...badanie 300 i 400 zł.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #200 dnia: Maja 12, 2015, 14:14:54 »
ja osobiście jestem przeciwnikiem wszystkich pół/ćwierć/pseudo-medycznych metod  >:( . Uważam je za niebezpieczne medycznie i duchowo.

Ziołolecznictwo jest fajne bo naukowe  :D Zwłaszcza takie rzeczy co robi Doktor to już nie ludowizna i znachorstwo a czysta i ciężka biochemia  8)
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2015, 14:16:37 wysłana przez adampupka »

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #201 dnia: Maja 12, 2015, 14:24:39 »
ja osobiście jestem przeciwnikiem wszystkich pół/ćwierć/pseudo-medycznych metod  >:( . Uważam je za niebezpieczne medycznie i duchowo.

Ziołolecznictwo jest fajne bo naukowe  :D Zwłaszcza takie rzeczy co robi Doktor to już nie ludowizna i znachorstwo a czysta i ciężka biochemia  8)
Masz prawo do swojego zdania.
Biorąc pod uwagę czas trwania filmu z linku, który zamieściłam widzę, że go nie odsłuchałeś.
Ziół nikt nie neguje, równoczesnie są stosowane razem z leczeniem biorezonansem.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #202 dnia: Maja 12, 2015, 14:33:17 »
Biorąc pod uwagę czas trwania filmu z linku, który zamieściłam widzę, że go nie odsłuchałeś.
link! wybacz! nawet nie zauważyłem go  :-[
Zdanie mam i tyle, mimo to później postaram się rzucić na niego okiem  ;)

Pozdrawiam!
A.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #203 dnia: Maja 12, 2015, 14:52:08 »
No, mam... fragment listu od znajomej. To on zdecydował, że ostatecznie zdecydowałam się na badanie biorezonansem.
Wklejam jego fragment:
" muszę Ci opowiedzieć historię mojego znajomego lekarza, który do niedawna był ortodoksyjnym sceptykiem, jak się określił. Był sceptykiem do czasu aż jego syn zachorował na boreloizę. Jak się domyślasz ani on - lekarz internista, ani żaden inny specjalista nie był w stanie pomóc chłopakowi, którego stan dramatycznie się pogarszał. Za namową pewnej lekarki, mój znajomy lekarz zainteresował się biorezonansem, ale była to już rozpaczliwa deska ratunku, po którą sięgnął.......i ku jego zdumieniu i radości biorezonans zadziałał rewelacyjnie. Chłopak zdrowiał w mgnieniu oka. Minęły już chyba 2 lata i syn jest zdrowy. Mój znajomy lekarz twierdzi, że jest jednym z nielicznych lekarzy w Polsce, który wie jak wyleczyć boreliozę. Twierdzi, że zwykle lekarze źle diagnozują boreliozę i kwalifikują jako stwardnienie rozsiane".
Ja na prawdę nie mam żadnego interesu, by promować cokolwiek. Jestem już na tyle długo na forum, że to powinno  być widoczne.
Piszę wyłącznie o rzeczach, z którymi się zetknęłam i dlatego mogę mieć wyrobione zdanie.
Mam świadomość, że biorezonans choć bardzo użyteczny może mieć też swoje ograniczenia. Nie ma metod idealnych, sprawdzających się w 100%.

« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2015, 15:00:54 wysłana przez ewaryn »

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #204 dnia: Maja 13, 2015, 08:16:15 »
Jaśmina- poczytaj co pisze dr Różański o wit. B12:

"..Należy też podkreślić, że witamina B12 bardzo słabo wchłania się z przewodu pokarmowego, nawet u osób z prawidłowym wydzielaniem czynnika Castle’a. Dlatego jeśli ma zadziałać leczniczo podawana jest zawsze w postaci roztworów domięśniowych lub głęboko podskórnych. Po podaniu doustnym w dawce 1 mg dziennie, witamina B12 jest wchłaniana na drodze dyfuzji biernej w ok. 1%!..
Przy niedoborze witaminy B12 występuje (...)..zapalenie błony śluzowej żołądka z brakiem HCl......"

c.d.:

http://rozanski.li/?p=2043
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2015, 09:41:23 wysłana przez werbena »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #205 dnia: Maja 13, 2015, 10:37:59 »
W Międzyborowie było nieco o poprawie wchłanialności witaminy B12 - musi być podawana w opakowaniu innych witamin, aminokwasów i tłuszczy. Istnieją wersje witaminy B12 podawane podjęzykowo. Dalej - są dwie formy kobalaminy: metylokobalamina i cyjanokobalamina. Ta druga jest nieco tańsza (o ile w przypadku tej witaminy pojęcie taniości wystepuje), ale się gorzej wchłania.

Pozdrowienia :-)

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #206 dnia: Maja 13, 2015, 15:37:11 »
Basiu- może pamiętasz konkretnie  jakie  to ma być  "opakowanie" ? ;-)

Czytałam, że jeszcze całkiem niedawno witamina B12 była przepisywana masowo na tzw. "wzmocnienie", zwłaszcza osobom starszym, u którym niedobory były głębokie. Ale cóż się okazało? Człowiek po zastrzyku z B12 przez 3 lata nie przychodził do lekarza. Taka strata kasy...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #207 dnia: Maja 14, 2015, 12:14:23 »
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2095.msg25629#msg25629

Witaminy, aminokwasy i minerały muszą być dostarczone w komplecie, aby się przyswoiły.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #208 dnia: Maja 14, 2015, 20:06:54 »
To co mam zrobic zebt witamine B12 pozyskac? :-(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #209 dnia: Maja 14, 2015, 20:17:03 »
Tą mieszankę na remont krwi zwykle robimy wspólnie z Gosią, czyli arte. Ja rozważam mieszam część i jej odsyłam, a ona dokłada resztę. Wynik tego przepisu to jest szarobrązowy słodki kit. W odróżnieniu od kitu na odbudowę jelit nie przewiduję skarg na jego zapach i smak.
Witaminę B12 kupuję na Allegro najczęściej. W odpowiednio dużych dawkach jest z USA lub Anglii i wychodzi to dość drogo - około 130 zł/porcję samej witaminy B12, a jeszcze są pozostałe składniki. Tabletki trzeba zmielić w młynku do kawy, a kapsułki otworzyć. Same skorupki kapsułek też można zmielić.
Porcja z przepisu wystarcza na około 3-4 tygodnie.