Autor Wątek: zioła pomocne przy refluksie  (Przeczytany 126994 razy)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
Odp: zioła pomocne przy refluksie
« Odpowiedź #180 dnia: Maja 05, 2015, 09:44:54 »
O kurcze a gdzie ja takiego kurdybanka znajde :/ mam nadzieje ze go nie pomylę z inną rośliną. A nie można jakoś kupić gdzieś nasion i zasiać go np. w ogrodzie?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #181 dnia: Maja 05, 2015, 10:11:26 »
Weź jakiegoś ludka zainteresowanego przyrodą lub jakiegoś działkowca na spacer.
Trudno - musisz być kreatywna. Akurat teraz jest czas. To jest mała roslinka, średnio 10 cm, ma małe liliowe kwiatki i dość okrągłe, karbowane listki. Teraz kwitnie i jest czas na zbiór.
U mnie rośnie nawet na srawniku przy śmietniku. Niestety, tam zbierać tego nie będę, mimo, że jest śliczny ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #182 dnia: Maja 05, 2015, 14:58:27 »
Jaśmino,
coś czuję jednak że droga z zakwaszniem posiłków to nie jest to. Może nie bez powodów oficjalna medycyna zaleca zobojętniać  ??? Może nie od razu można rzucić się w pobudzanie enzymów.
Próbuj co ci pomaga i trzymaj się zdrowo i może poszukaj jeszcze raz jakiegoś dobrego specjalisty który nie skończy na zapisaniu IPP, dasz radę!
:-)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #183 dnia: Maja 05, 2015, 16:16:30 »
spróbuję jeszcze popić te liście papai - a co mi szkodzi przetestować :/ No i może pójdę po skierowanie do gastrologa ( już pewnie piąty raz) jak to nie pomoże. Swoją drogą jak przez 2 lata brałam leki i zakłócałam trawienie to raczej wszystko nie wróci do normy od tak na już :( Powiem Wam że mi wszystkim zarzuca - czy zasadowe czy kwasowe - to bez znaczenia.

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #184 dnia: Maja 06, 2015, 12:23:53 »
Wykład Jerzego Zięby, gdzie omawia zawiłości żołądkowe ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=POKyyxpEdbI

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #185 dnia: Maja 06, 2015, 14:56:21 »
Kurcze a nie wiecie czy Pan Zięba ma jakąś poradnie? Może pryzmuje pacjentów albo można się z nim jakoś skontaktować? Wie ktoś coś?

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #186 dnia: Maja 06, 2015, 15:11:32 »
21 maja w Rzeszowie jest wykład otwarty Jerzego Zięby, na przerwie można porozmawiać:

http://jerzyzieba.blogspot.com/p/zapraszam-na-wykad-otwarty-czy-choroby.html

Zięba chyba  nie zajmuje się ziołolecznictwem,  raczej tematem wyrównywania niedoborów mineralno-witaminowych, wskazuje na błędy w terapiach itp

Tu są inne jego wykłady:

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_jerzy_zieba_-_wywiady_i_wywiady_lektor_pl_video.html
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2015, 15:43:28 wysłana przez werbena »

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #187 dnia: Maja 06, 2015, 22:09:12 »
Jeju ale super!! Dziękuję Ci bardzo. Mam nadzieję że uda mi się z Panem Ziębą porozmawiać.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #188 dnia: Maja 06, 2015, 22:47:57 »
A propo medycyny ortodoksyjnej jeszcze, może jeśli zarzuca CI zawsze treścią niezaleznie od odczynu to trimebutyna (np. lek Debridat) http://pl.wikipedia.org/wiki/Trimebutyna to przyspiesza opróżnianie żołądka.
Spróbój się o to dopytać lek. jeśli się zdecydujesz moze sama trimebutyna bez IPP nie wiem..
.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #189 dnia: Maja 06, 2015, 23:00:13 »
Wiecie co, mnie się zdaje że mam poharatane jelita :/ Zawsze gdy zjem albo wypije coś w stylu - ocet jabłkowy, kiszonki (dzisiaj np napiłam się soku z kiszonej kapusty) tak mi zaczyna skręcać jelita że z bólu dosłownie się zginam w pół i tylko łóżko i ciepły kompres na brzuch. Chciałam pić ocet jabłkowy bo Zięba zaleca to przy refluksie, a kiszonki chciałam jeść żeby te jelita jakoś zasiedlić. Nie wiem czy tak ból to oznaka dobra czy zła - regeneracja czy dalsze niszczenie.

a słyszeliście o leku DEBRETIN? CO to? To nie jest to o czym piszesz? Bo kiedyś lekarz mi to przepisywał ale nie brałam bo bałam się że znów mi coś sharata tak jak IPP żołądek.
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2015, 23:03:06 wysłana przez Jaśmina1988 »

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #190 dnia: Maja 07, 2015, 08:07:38 »

Na poprawę funkcjonowania jelit można wypróbować Colosan EX z probiotykami

http://www.cefarm24.pl/23186,colosan-ex-z-probiotykami-240-g.html

Dr Różański podaje opis babki płesznik:

http://rozanski.li/?p=2054

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #191 dnia: Maja 07, 2015, 11:26:33 »
To ja stosuje COLLON C. Zalewam lyzeczkę nasion letnią wodą i piję przed śniadaniem.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #192 dnia: Maja 12, 2015, 09:55:14 »
I jak postępy Jaśmina? Coś się udało ruszyć?

pozdrawiam,
A.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #193 dnia: Maja 12, 2015, 10:09:35 »
Nie śledziłam całego wątku. Wiem, że była mowa o ziołach gorzkich bez ich nazwania (z wyjątkiem piołunu).
Dla mnie podstawowe zioła gorzkie to bobrek i tysiącznik (centuria). To jest gorycz, którą mój żołądek kocha a nie znosi piołunu.
Ziołem pomocnym przy refluksie jest lnica pospolita.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #194 dnia: Maja 12, 2015, 11:05:36 »
Hmmm.....to co zauważyłam to rzadsza zgaga. Ale nadal mam bóle zamostkowe i straszne zaparcia - mimo stosowania Collonu C. W zioła zwątpiłam, bo po wszystkim mam zgagę. Trochę zmieniłam  mój plan:

- rano na czczo szklanka wody z łyżeczką miodu i łyżką octu jabłkowego
- 30 min. później zupka warzywna tj. woda, marchewka, pietruszka, seler i ziemniak (bez przypraw i soli).
- po 30 min. śniadanie
- 30 min. przed II śniadaniem piję pół szklanki wody letniej z łyżeczką pyłku pszczelego
- 30 min. przed śniadaniem piłam napar z liści papai ale mam potem zgagę więc od dzisiaj piję szklankę wody z łyżeczką miodu i łyżką octu jabłkowego
- 30 min. przed podwieczorkiem piję pół szklanki wody z łyżeczką pyłku pszczelego
- 30. min przed kolacją piję collon c

Zrezygnowałam z galaretki rumiankowej bo miałam po niej gazy, co utrudniało mi funkcjonowanie w ciągu dnia.
Najgorsze jest to, że nawet jeśli nie mam zgagi ciągu dnia, to potem umyję zęby przed pójściem spać i zaczyna palić niesamowicie.
Ciągle mam zarzucanie treści pokarmowej do przełyku i chrypkę.
Lepiej się czuję po wypiciu zsiadłego mleka dlatego piję go codziennie.
Jutro pewnie dotrze do mnie olej z pietruszki.
Nie wiem też czy mam dalej łykać witaminę B12 czy już wystarczy.
Zastanawiam się też nad takim badaniem: http://www.marcindrabik.pl/vega-test.html

Co o nim sądzicie?