Hormon ten jest produkowany przez komórki G zlokalizowane w śluzówce części odźwiernikowej żołądka oraz w początkowej części dwunastnicy.
Gastryna jest uwalniana z powodu:
- rozciągnięcia mechanoreceptorów przez masę pokarmową w części odźwiernikowej żołądka, - nie jesz nie ma gastryny bo nie ma co trawić i poziom hcl też spada.
- obecności produktów trawienia białek w żołądku (polipeptydy i niektóre aminokwasy), - nie trawisz białek bo brak enzymów, nie ma produktów trawienia białek i aminokwasów w żołądku nie ma gastryny
- obecności jonów Ca2+ (z tym że pobudzają równocześnie bezpośrednio komórki okładzinowe) brak zasadowych pierwiastków w organizmie jak wapnia sprawia że wydzielanie gastryny spada, aby był prawidłowy poziom wydzielania gastryny musi byc prawidłowy poziom tych pierwiastków.
Wydzielanie gastryny jest hamowane przez:
gwałtowny spadek soku żołądkowego pH (poniżej 3,0) - świadczy to o dostatecznej ilości HCl - spadnie pH żołądka poniżej 3 organizm się broni przed samo strawieniem nie wydziela sie gastryna nie wydziela sie kwas solny.
sekretynę
somatostatynę
Czyli co robić żeby było dobrze z poziomem gastryny?
- dbać o prawidłowy poziom witaminy d, wapnia i magnezu
- dostarczać enzymy trawienne szczególnie białka ale też i inne gdy są problemy
- jeść regularnie i nie przejadać się
- oczywiście skład flory bakteryjnej jelit tez musi być prawidłowy, bo inaczej przekwaszony pokarm z żołądka bedzie służył jako środek bójczy w jelitach.
- przeciwdziałać zapaleniu błony śluzowej żołądka powodowanej np. przez h. pylori, herpes simplex, pasożyty czy grzyby, używki jak alkohol, nikotyna, kofeina, unikać stresu, zażywać EPA i niezbędne kwasy tłuszczowe.