Autor Wątek: zioła pomocne przy refluksie  (Przeczytany 128123 razy)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: zioła pomocne przy refluksie
« Odpowiedź #270 dnia: Września 14, 2015, 22:01:41 »
Słuchajcie, chciałam się poradzić.....

Wszystkie moje objawy wskazują na to, że na skutek błędu lekarskiego i faszerowania mnie lekami IPP brakuje mi enzymów trawiennych stąd refluks i alergie. Wiem, że jeśli nic z tym nie zrobię - będzie jeszcze gorzej. Picie octu jabłkowego pomaga ale jest za słabe. Chciałabym spróbować suplementu:

http://allegro.pl/now-foods-betaina-hcl-648mg-120kaps-tanio-i5649597209.html

Mam jednak pytanie, czy istnieje coś, czym można by się poratować - zneutralizować kwas, w razie, gdyby pojawiła się ostra zgaga?

O enzymach, zobacz tu: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3584.0
Warto czasem je zasuplementować aby organizm sobie przypomniał jak samemu je produkować :)

Pozdrawiam,
A.
:-)

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #271 dnia: Września 15, 2015, 02:38:12 »
Jeszcze sprostowanie apropo rewelacji p. Zięby to hormon gastryna kurczy zwieracz a nie sam kwas solny jak utrzymuje p. Zięba, gdy pH soku żołądkowego gwałtownie spada poniżej 3,0 gastryna przestaje się wydzielać a zwieracz rozluźnia się. Amylaza i lipaza działają optymalnie w pH 6 do 8, pepsyna 1,5 do 3,5, enzymy trzustkowe w momencie wejścia do dwunastnicy mają pH8. Soki jelitowe mają pH 7,8 do 8,0 i podnoszą kwasowość w jelicie od 6,5 do 7,5. Działanie gastryny i dochodzenie do maksimum wydzielania soku żołądkowego u zdrowej osoby trwa 1 godzinę i potem stopniowo ulega zmniejszeniu przez 4 godziny. Wydzielanie gastryny następuje w drugiej fazie trawienia fazie gastrycznej w dwunastnicy i wtedy spadek pH do 1,5 natychmiast blokuje wydzielanie gastryny i rozluźnia zwieracz.

Dlatego trzeba odkwaszać organizm by gastryna działała długo a maksimum trawienia osiągnąć po 1 godzinie a nie zjadło się 5 minut i zgaga bo sok ma bardzo niskie pH i jest go już pod dostatkiemi gastryny także.

Ziołem które jest antacydem a jednoczesnie wzmaga trawienie jest amalaki, które dawkuje się od 250mg do nawet 30g.
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2015, 10:27:23 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #272 dnia: Września 17, 2015, 10:09:04 »
Słuchajcie...bardzo zainteresował mnie pewien artykuł. Chciałam go wo wrzucić ale jest za duży dlatego wysyłam Wam linka.
https://stopsyjonizmowi.files.wordpress.com/2013/02/kwas-zoladkowy.pdf
Wynika z niego że osoby cierpiące na GERD (tak jak ja) powinny zrobić ( a właściwie przyjmować ) trzy rzeczy, aby przywrócić organizm do normy:

- kwas solny
- bakterie LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS
- oraz enzymy trawienne.

Kupiła już to: http://allegro.pl/now-foods-betaina-hcl-648mg-120kaps-tanio-i5649597209.html chce kupić to http://swansonpolska.pl/swanson-acidophilus-100-kaps-p-1551.html i nie wiem co z tymi enzymami. Poradźcie coś. Znalazłam coś takiego....http://www.dluzszezycie.pl/suplementy_diety/trawienie-i-enzymy/trawienie-i-enzymy-super-enzymy-trawienne. Co myślicie? Można by te trzy specyfiki zażywać jednocześnie? Kurcze, czuję że jestem bliska odzyskania zdrowia :D 

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: Września 17, 2015, 11:27:39 »
Przestańcie czytać książki z różowymi okładkami http://www.amazon.com/Control-Health-Escape-Sickness-Industry/dp/1490359796 a zacznijcie czytać normalne http://edraurban.pl/ksiazka/ross-wilson-anatomia-i-fizjologia-czlowieka-w-warunkach-zdrowia-i-choroby . Betaine hcl zmniejsza poziom kwasu solnego do pH0,6 to jest zdecydowanie zbyt niskie pH jeśli głównym objawem jest zgaga to zażywanie tego suplementu pomoże tylko na chorobę śmiertelną przenoszoną drogą płciową czyli wyleczy z choroby zwanej życiem. Jeśli objawy to wzdęcia, niestrawność, gazy, bulgotanie a zgagi brak wtedy można się pokusić o wypróbowanie betaine hcl. Pozostałe suplementy jak enzymy trawienne i lactobacillus/probiotyki sa o wiele bardziej bezpieczne i można je stosować zarówno w przypadku zgagi jak i niestrawności, bulgotania, gazów itd.

ZWIERACZ KURCZY TYLKO I WYŁĄCZNIE GASTRYNA I NIE BEDĘ SIĘ JUŻ WIĘCEJ POWTARZAŁ
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gastryna

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #274 dnia: Września 17, 2015, 11:41:04 »
A skąd mam wziąć tą gastrynę? :(
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2015, 11:59:39 wysłana przez Jaśmina1988 »

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: Września 17, 2015, 12:02:07 »
Hormon ten jest produkowany przez komórki G zlokalizowane w śluzówce części odźwiernikowej żołądka oraz w początkowej części dwunastnicy.

Gastryna jest uwalniana z powodu:

- rozciągnięcia mechanoreceptorów przez masę pokarmową w części odźwiernikowej żołądka, - nie jesz nie ma gastryny bo nie ma co trawić i poziom hcl też spada.

- obecności produktów trawienia białek w żołądku (polipeptydy i niektóre aminokwasy), - nie  trawisz białek bo brak enzymów, nie ma produktów trawienia białek i aminokwasów w żołądku nie ma gastryny

- obecności jonów Ca2+ (z tym że pobudzają równocześnie bezpośrednio komórki okładzinowe) brak zasadowych pierwiastków w organizmie jak wapnia sprawia że wydzielanie gastryny spada, aby był prawidłowy poziom wydzielania gastryny musi byc prawidłowy poziom tych pierwiastków.

Wydzielanie gastryny jest hamowane przez:

gwałtowny spadek soku żołądkowego pH (poniżej 3,0) - świadczy to o dostatecznej ilości HCl - spadnie pH żołądka poniżej 3 organizm się broni przed samo strawieniem nie wydziela sie gastryna nie wydziela sie kwas solny.
    sekretynę
    somatostatynę

Czyli co robić żeby było dobrze z poziomem gastryny?

- dbać o prawidłowy poziom witaminy d, wapnia i magnezu
- dostarczać enzymy trawienne szczególnie białka ale też i inne gdy są problemy
- jeść regularnie i nie przejadać się
- oczywiście skład flory bakteryjnej jelit tez musi być prawidłowy, bo inaczej przekwaszony pokarm z żołądka bedzie służył jako środek bójczy w jelitach.
- przeciwdziałać zapaleniu błony śluzowej żołądka powodowanej np. przez h. pylori, herpes simplex, pasożyty czy grzyby, używki jak alkohol, nikotyna, kofeina, unikać stresu, zażywać EPA i niezbędne kwasy tłuszczowe.
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2015, 12:25:06 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #276 dnia: Września 17, 2015, 12:16:55 »
Czyli co? Kupię te enzymy trawienne i bakterie o których pisałam.....suplementować też witamine D wapń i magnez? Tylko skąd mam wiedzieć, które suplementy są najlepsze?

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #277 dnia: Września 17, 2015, 12:27:30 »
no tak możesz jeszcze zrobic badania na h. pylori, herpes simplex, badania kału na posiew, suplementy najlepiej sprawdzać i dopasowywać do potrzeb przeważnie wiekszość spełnia swoje funkcje w jakiejś dawce.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #278 dnia: Września 17, 2015, 12:31:48 »
Nie rozumiem tylko dlaczego tylu ludzi wyleczyło się jednak stosując betaine HCL. Skoro jest tak jak piszesz, powinna im ona zaszkodzić a nie pomóc.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: Września 17, 2015, 12:36:23 »
A ja rozumiem doskonale przyczyną ich kłopotów były pasożyty!

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #280 dnia: Września 17, 2015, 12:41:31 »
A u mnie nie wykryto żadnych pasożytów, bakterii ani wirusów. Problemy zaczęły się po zażyciu IPP. Wcześniej nie miałam żadnych objawów - byłam całkowicie zdrowa.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #281 dnia: Września 17, 2015, 12:44:28 »
Tym bardziej świadczy że coś tam może siedzieć.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: Września 21, 2015, 21:44:34 »
Ziołem które bezpośrednio stymuluje wydzielanie śliny, gastryny, śluzu żołądkowego oraz żółci jest korzeń goryczki gentian root więc warto rozważyć stosowanie przy refluksie i zgadze ale nie w przypadku gdy przyczyną jest Zespół Zollingera-Ellisona.

Offline quantum

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #283 dnia: Września 21, 2015, 23:03:56 »
co ma betaina hcl do pasożytów? i czy przyjmując ją jakiś czas, żołądek nie przestanie wydzielać kwasu? do preparatów dodawana jest pepsyna.

Offline Ailsa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #284 dnia: Września 04, 2017, 17:35:18 »
Jaśmina, od Twojego ostatniego postu na temat refluksu minęły dwa lata, poradziłaś sobie z upiorem? Może w międzyczasie ktoś inny spróbował czegoś działającego?

Ten problem dopadł teraz chyba i mnie. Puste odbijania, ciągłe uczucie przeszkody w przełyku, zarzucanie treści pokarmowej, krztuszenie się nawet własną śliną - ale, o dziwo, bez zgagi i bez problemów podczas leżenia  :o

Jeden z lekarzy sugerował dyspepsję, inny nerwicę  ::), trzeci - alergię, czwarty mówi, że to moja choroba genetyczna daje taki rzadki obraz, a ja wręcz czuję fizycznie, że mam poharataną śluzówkę.
I od razu drugie pytanie - które z ziół pomocniczych opisywanych w tym wątku (czytałam cały, żeby nie było!) nie namieszają mi w gospodarce hormonalnej? Muszę na to bardzo uważać. Dzięki serdeczne z góry! :-*