Autor Wątek: zioła pomocne przy refluksie  (Przeczytany 128093 razy)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
Odp: zioła pomocne przy refluksie
« Odpowiedź #255 dnia: Lipca 30, 2015, 11:40:47 »
Gdybym znalazla kontakt na googlach nie prosilabym Was o pomoc. Dzwonilam na pare numerow ale niczego sensownego sie nie dowiedzialam. Moze ktos z Was korzystal juz z jego pomocy i ma jakis namiar. Jak miales sie tak glupio zachowywac juz lepiej nic bys nie pisal. Nie chcesz pomoc to sie czyms innym zajmij.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #256 dnia: Lipca 30, 2015, 13:00:41 »
Bo Zięba raczej nie jest praktykującym lekarzem. On zdaje się nie jest lekarzem.
Napisz do Alinge, ona chyba kiedyś miała z nim kontakt.

A tak na marginesie: czy ten kit na jelita ode mnie coś zadziałał w Twojej sprawie?

Pozdrowienia :-)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #257 dnia: Lipca 30, 2015, 13:07:53 »
 :Basiu....nie skonsumowalam go. Po pierwszej lyzeczce malo co nie zwymiotowalam i strasznie mi sie po nim odbijalo i zarzucalo...przepraszam. :-/ jestem za miekka na ten kit. Bede szukac innego sposobu odbudowy jelit. Ale wiesz....po odstawieniu glutenu - odpukac, nie mam juz zaparc

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #258 dnia: Lipca 30, 2015, 13:15:21 »
Jeśli jeszcze masz ten kit, spróbuj go ukryć między plasterkami sera, listkami sałaty czy czymś w tym stylu, aby się przemknęło przez gardło i dobrze popij.

Szkoda, że nie napisałaś, byśmy coś wymyśliły...

Pozdrowienia :-)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #259 dnia: Lipca 30, 2015, 13:32:09 »
Przepraszam Basiu, zniknelam na chwile z forum bo strasznie duzo spraw mialam na glowie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #260 dnia: Lipca 30, 2015, 13:46:39 »
Ale Ty mnie nie przepraszaj ;-)  To przecież Ty masz problemy.
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2015, 13:48:18 wysłana przez Basia »

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #261 dnia: Lipca 31, 2015, 16:35:38 »
Proszę.
Moc, ale ty cudeńka potrafisz robić na komputerze. Szczęka mi opadła jak zobaczyłam co się wyrabia po otwarciu linka :)
Ewa

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #262 dnia: Lipca 31, 2015, 16:51:42 »
To nie moja robota, ale też potrafię robić cudeńka na komputerze. ;)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #263 dnia: Sierpnia 21, 2015, 22:11:52 »
Słuchajcie mam pytanie...czy waszym zdaniem picie piołunu jest bezpieczne? Chciałabym wykonać 10 dniową kurację i pić 5 łyżek naparu z piołunu dziennie na pół godziny przed posiłkiem.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #264 dnia: Sierpnia 21, 2015, 22:37:22 »
A co jest niebezpieczne w 5 łyżkach naparu?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #265 dnia: Sierpnia 22, 2015, 10:24:18 »
Słuchajcie mam pytanie...czy waszym zdaniem picie piołunu jest bezpieczne? Chciałabym wykonać 10 dniową kurację i pić 5 łyżek naparu z piołunu dziennie na pół godziny przed posiłkiem.

Cytat: Henryk Różański. http://rozanski.li/?p=337
Oficjalne dawki 1-1,5 g ziela na 100-150 ml wrzątku –2 razy dziennie filiżanka. Nalewka 20-30 kropel 3 razy dziennie. W praktyce można przyjmować 1 szklankę naparu małymi porcjami w ciągu dnia, sporządzoną z 1 łyżki ziela.
:-)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #266 dnia: Sierpnia 24, 2015, 10:14:51 »
Dzięki na porady w sprawie piołunu.....spróbuje od dziś pić. A macie może jakiś swój przepis na taką nalewkę? Ale chyba długo nie można takiej pić? W domu jak powiedziałam że chcę spożywać napar z  piołunu wybuchła wrzawa - że to toksyczne zioła itd.

Słuchajcie mam jeszcze jedno pytanie....gdzieś na jakimś forum napotkałam wpis, gdzie dziewczyna twierdziła, że drobna sól himalajska, wymieszana z wodą i wypita 15 min. przed posiłkiem zakwasza żołądek podobnie jak betaina. Nie wiem co o tym sądzić, bo z tego co wydawało mi się, że wiem na temat himalajskiej soli to to, że działa ona jako alkalizer.

Czy prawdą jest, że spożywając produkty alkalizujące np. cytrynę, równocześnie z obniżeniem pH żołądka, rośnie pH krwi? Jeśli tak jest to teraz rozumiałabym, dlaczego stosowanie IPP prowadzi do zakwaszenia organizmu :/

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #267 dnia: Sierpnia 24, 2015, 10:54:41 »
Dzięki na porady w sprawie piołunu.....spróbuje od dziś pić. A macie może jakiś swój przepis na taką nalewkę? Ale chyba długo nie można takiej pić? W domu jak powiedziałam że chcę spożywać napar z  piołunu wybuchła wrzawa - że to toksyczne zioła itd.

Pozostań lepiej przy naparze. Jak ktoś mówi że piołun toksyczny to pokaż opakowanie np z Kawonu, tam jest podane oficjalne dawkowniki doustne. Pond to piołun znajduje się w farmakopei.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #268 dnia: Września 02, 2015, 20:19:00 »
Cytat: Jakub Babicki (http://farmakognozja.blogspot.com/2014/05/lnica-pospolita-ziele-przeciwrefluksowe.html)
Napar z ziela lnicy - Infusum Linariae
1-2 łyżki stołowe płaskie zalać szklanką wrzącej wody; odstawić pod przykryciem na 20 minut; przecedzić; pić po 0,5 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami jako środek regulujący pracę jelit, wypróżnienia, przeciwrefluksowy, słabo moczopędny oraz ułatwiający przyswajanie pokarmów. Zewnętrznie napar polecany jest przy zacienionych oczach, workach pod oczami oraz do okładów przy zapaleniu spojówek.

Odwar z ziela lnicy - Decoctum Linariae
3-4 łyżki stołowe zalewamy szklanką wrzącej wody; gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut; odstawiamy pod przykryciem na 15 minut; przecedzamy. Odwar stosuje się głównie zewnętrznie na różnego rodzaju problemy skórne np. stany zapalne, wynaczynienia podskórne, stłuczenia, ukąszenia, świąd, łagodnie przebiegający trądzik, a także wspomagająco do obmywania żylaków odbytu oraz do przemywania i tamponowania stanów zapalnych sromu i pochwy. Przy silnych zaparciach i bolesnych skurczach jelit i dróg żółciowych pić odwar po 1/3 szklanki 3x dziennie.

Intrakt lnicowy - Intractum Linariae
Świeży surowiec zalewamy gorącym alkoholem 40-60% w proporcji 1:1 i odstawiamy do maceracji na minimum 7-12 dni. Używamy do przemywania i okładów na różnego rodzaju zapalne zmiany skórne oraz ukąszenia owadów i pajęczaków (najlepiej łączyć z intraktem z glistnika jaskółczego ziela). Wewnętrznie po 10 ml 3x dziennie w ogólnym osłabieniu, zaparciach, bólach brzucha na tle niestrawności, refluksie żołądkowym.
pogrubienia własne

Cytat: Henryk Różański (http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm)
Napar: 2 łyżki ziela zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 2-3 razy dz. po 100 ml; dzieci ważące 15-20 kg -21 ml, 25-30 kg - 35 ml, 35-40 kg - 50 ml, 45-50 kg - 64 ml, 2-3 razy dziennie.

Lnicę wciąż można jeszcze zebrać i ususzyć bo próżno jej szukać w handlu, myślę, że to zioło bardzo wskazane w terapii refluksu. Jednocześnie oznaczone w fitoterapii naszego szanownego Gospodarza znakiem "!" a zatem wymagające szczególnej ostrożności (patrz punkt 5. http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm).

A. :)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #269 dnia: Września 14, 2015, 21:49:17 »
Słuchajcie, chciałam się poradzić.....

Wszystkie moje objawy wskazują na to, że na skutek błędu lekarskiego i faszerowania mnie lekami IPP brakuje mi enzymów trawiennych stąd refluks i alergie. Wiem, że jeśli nic z tym nie zrobię - będzie jeszcze gorzej. Picie octu jabłkowego pomaga ale jest za słabe. Chciałabym spróbować suplementu:

http://allegro.pl/now-foods-betaina-hcl-648mg-120kaps-tanio-i5649597209.html

Mam jednak pytanie, czy istnieje coś, czym można by się poratować - zneutralizować kwas, w razie, gdyby pojawiła się ostra zgaga?