Autor Wątek: zioła pomocne przy refluksie  (Przeczytany 128096 razy)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
Odp: zioła pomocne przy refluksie
« Odpowiedź #240 dnia: Maja 26, 2015, 11:03:11 »
Nie mogę tu nigdzie znaleźć tych postów odnośnie past do zębów....poszukałam w necie i znalazłam taki przepis:

- 3 łyżki sody
- 1 łyżka drobnej soli morskiej
- kilka kropli olejku eterycznego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- pół łyżeczki zmielonej szałwii

Co myślicie? Tylko ta soda...

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #241 dnia: Maja 26, 2015, 11:41:10 »
No nie wiem, lepiej rzuć okiem na te 2 tematy od nas z forum:

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=565.msg21528#msg21528
i
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3321.0

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #242 dnia: Maja 26, 2015, 11:43:16 »
Ok dzięki, zaraz przeglądnę :)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #243 dnia: Maja 28, 2015, 11:44:19 »
Słuchajcie mam pytanko: jeśli mam w ogrodzie świeży rumianek, to czy mogę zerwać kwiatki, zalać wrzątkiem, zaparzyć 5 min i pić? Czy rumiane na napary musi być suszony? I czy taki napar z rumianku mogę słodzić miodem?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #244 dnia: Maja 28, 2015, 12:09:09 »
Bierz świeży, będzie więcej olejków. Jeśli chcesz, to używaj miodu, o ile Tobie bezpośrednio nie szkodzi. Powinien być dobry na gardło.

Pozdrowienia :-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #245 dnia: Czerwca 05, 2015, 11:14:29 »
http://rozanski.li/?p=3216 Doktor pisze tu:
niedojrzałe owoce lipy na mleku lub wodzie to dobry środek odżywczy, usuwający zgagę i łagodzący objawy choroby wrzodowej.

Jaśmino  :) jak postępy?

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #246 dnia: Czerwca 05, 2015, 22:35:02 »
Słuchajcie, w zeszłym tygodniu myślałam już " żeby do trumny się kłaść" - masakra :/ Nie wiem co się stało, ale tak strasznie bolał mnie przełyk że myślałam że wykorkuje. Narzeczony zrobił mi nalewkę propolisową na bimberku - piję rano i wieczorem po jednej łyżeczce w 1/3 szklance wody. Trochę mi lepiej, ale przełyk dalej boli. Słoneckiego narazie odpuściłam, nie wiem jak go pogodzić z propolisem bo i to i to rano trzeba na czczo. We wtorek idę na na ten test VITA, może on powie gdzie szukać rozwiązania problemu :( Na wykład Zięby w Rzeszowie nie udało mi się pojechać :( 

A co do lipy....ponoć przy refluksie nie jest zalecana. Przełyk jest podrażniony jest kwasem, a taka lipa działa rozgrzewająco na tkanki, dolewając oliwy do ognia. Ja po lipie bardzo źle się czuje.

Teraz są upały, a ja nie piję w ząb nic :/ W południe zjem tylko jakąś zupę. Po herbatach, ziołach, wodzie mineralnej mam zgagę :( Mówię Wam - tylko do trumny się kłaść  :'(
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2015, 22:37:29 wysłana przez Jaśmina1988 »

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #247 dnia: Czerwca 06, 2015, 22:40:17 »
VITA nic tu nie zmieni.

A owoce lipy mogą mieć działanie zgoła inne od kwiatostanów.
Moze to czas na ponowną konsultację z med. ortodoksyjną - operacyjną?

Offline jaskółeczka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #248 dnia: Czerwca 09, 2015, 20:35:07 »
A ja stosuję herbatkę z majeranku. Zaparzam łyżkę suchego ziela szklanką wrzątku. Przecedzam i piję, i mi pomaga przy zgadze  :)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #249 dnia: Czerwca 10, 2015, 10:36:58 »
Powiem Wam, że mi propolis pomaga. W przełyku nadal mnie boli ale zgagi już nie mam z parę dni. W razie czego przetestuję tą herbatkę z majeranku :)

Słuchajcie...byłam wczoraj na tym teście VEGA. Oprócz jakiegoś problemu w odcinku piersiowym kręgosłupa (co muszę sprawdzić), wyszło mi uczulenie na kakao, czekoladę i .....gluten. Co więcej wyszło też że jest jakiś problem z przytarczycami. Powiedziano mi że, ich zdaniem refluks jest wynikiem spożywania produktów z glutenem, a kłopot z przytarczycami wynika z niedożywienia które mam. Ustawiono mi dietę, dzięki której w ciągu miesiąca mam przytyć do 3 kg, co ureguluje przytarczyce,a  po odstawieniu glutenu refluks ma zniknąć. Wyszło mi też, że mam zakwaszony organizm...

Macie może jakieś materiały jak odkwasić materiały? Trochę jestem zniesmaczona, bo szukam po sieci i co strona to inne teorie co do ph produktów spożywczych :/

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #250 dnia: Czerwca 10, 2015, 10:50:43 »
Jaśmina,
tylko taki zrobili Ci zakres badań?
A obciążenie patogenami było robione?
Porównuję badanie EAV, które miał mąż i córka- było znacznie bardziej obszerne.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #251 dnia: Czerwca 10, 2015, 10:58:05 »
Pasożytów, bakterii, grzybów i pierwotniaków u mnie nie wykryto. Żołądek ponoć też ok, bez stanów zapalnych.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #252 dnia: Czerwca 16, 2015, 11:11:47 »
Wyszło mi też, że mam zakwaszony organizm...

Zakwaszenie to produkt bardziej marketingowy niż medyczny  >:(.  Przy osłabionym organizmie, który nie radzi sobie z przemianą materii warto podeprzeć wątrobę (sylimarol) i nerki w odfiltrowywaniu śmieci (różne różniste zioła pomagają w wydalaniu metabolitów, chociażby perz).

Ale to są diagnozy z vegi (sic!) dla mnie nic nie oznaczają. Ale nie to jest tematem. Wątrobę i nerki przy i po intensywnej farmakoterapii zawsze warto wspierać. Także jak dla mnie nie mityczne odkwaszenie tylko oczyszczenie się przyda ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2015, 20:16:39 wysłana przez adampupka »

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #253 dnia: Lipca 30, 2015, 10:12:57 »
Sluchajcie ma ktos jakies namiary na Jerzego Ziębe? Zrobilam test z soda...odbilo mi sie po 3 minutach:-/ ja jestem strasznie chuda, brakuje mi masy miesniowe...ja mysle ze to dlatego ze mam niedokwasnosc zoladka, trawienie jest byle jakie stad alergie i wszystkie te problemy. Chcialabym zeby ktos pokierowal mna...pan zieba bylby chyba tu najlepszy. Chcialam wrocic do picia octu jablkowego ale boje sie bo jesli mam nadzerki to zeby nic sie nie stalo. Jesli ktos ma namiary na pana ziebe bardzo prosze o kontakt

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #254 dnia: Lipca 30, 2015, 11:17:35 »