Autor Wątek: zioła pomocne przy refluksie  (Przeczytany 126999 razy)

Offline werbena

• Dużo Pisze
Odp: zioła pomocne przy refluksie
« Odpowiedź #225 dnia: Maja 15, 2015, 18:05:02 »
..to apropos obecności wit. b12  w glonach:
"Niestety proces pomiaru zawartości tej witaminy w produktach takich jak tempeth (fermentowany produkt sojowy) czy algi, nie był precyzyjny i zawierał pomiar związków chemicznych, które nazywane są witaminą B12, ale które nie są aktywną formą tej witaminy. Witamina B12 (kobalamina) w organizmie człowieka przekształcana jest w dwie różne, biologicznie aktywne formy: metylokobalaminę i adenosylkobalaminę (...)
Oprócz biologicznie aktywnych form, istnieją również pseudo-witaminy B12, które nie mają żadnej wartości dla organizmu człowieka. Są one produkowane przez niektóre organizmy, takie jak na przykład algi. Jak wspomnieliśmy, nieaktywnie biologicznie formy witaminy B12 zostały znalezione także w niektórych produktach, typu fermentowane produkty sojowe. Należy jednak podkreślić, że nieaktywne biologicznie formy witaminy B12 mogą przyczynić się do niedoboru tej witaminy w organizmie, ponieważ blokują normalny proces metaboliczny form biologicznie aktywnych.
 Podsumowując, produkty roślinne nie zawierają aktywnych form witaminy B12. "

http://www.zdrowa-zywnosc.pl/artykuly/15-witamina-b12-prawdy-i-mity

Przy braku  kwasu żołądkowego i pepsyny nie da rady wchłonąć B12:

"Witamina B12 dostarczona z suplementów absorbowana jest w inny sposób, niż witamina dostarczona w diecie. B12 w produktach przyczepiona jest do białka. Po spożyciu witaminy B12 w pożywieniu, w żołądku kwas żołądkowy i pepsyna odłączają B12 z glikoproteiny, do której jest przyczepiona."

http://www.zdrowa-zywnosc.pl/artykuly/15-witamina-b12-prawdy-i-mity

« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2015, 19:16:03 wysłana przez werbena »

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #226 dnia: Maja 15, 2015, 18:45:10 »
Rany, a jak domowym sposobem moge sprawdzic czy moj zoladek produkuje pepsyne i kwas solny? Wiecie co ...ja chyba zrobie badanie moczu pod katem wit b12 bo chyba tak sie ustala czy wystepuje jej niedobor?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #227 dnia: Maja 15, 2015, 20:49:41 »
Jeśli zdołasz udowodnić niedobory to możesz starać się o zastrzyki, lekarz powinien znać się na tym ;)
:-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #228 dnia: Maja 15, 2015, 22:16:11 »
Oprócz biologicznie aktywnych form, istnieją również pseudo-witaminy B12, które nie mają żadnej wartości dla organizmu człowieka. Są one produkowane przez niektóre organizmy, takie jak na przykład algi. Jak wspomnieliśmy, nieaktywnie biologicznie formy witaminy B12 zostały znalezione także w niektórych produktach, typu fermentowane produkty sojowe. Należy jednak podkreślić, że nieaktywne biologicznie formy witaminy B12 mogą przyczynić się do niedoboru tej witaminy w organizmie, ponieważ blokują normalny proces metaboliczny form biologicznie aktywnych.
 Podsumowując, produkty roślinne nie zawierają aktywnych form witaminy B12. "

I w tenże prosty sposób "nauka" zaprzeczyła prymitywnemu doświadczeniu. Z tego tekstu powinno wynikać, że Japończycy, Koreańczycy, a w dużej mierze Chinczycy i Wietnamczycy, czyli przedstawiciele narodów tradycyjnie zjadających produkty z fermentowanej soji i glony, powinni mieć większe niedobory witaminy B12 niż Europejczycy, co jest akurat prawdą, ale na odwrót. Szczególnie starsi Europejczycy, kiedy już potracą zęby, często zjadają (za) dużo pasztetów, czyli teoretycznie nie powinni mieć zbytnich niedoborów B12.

Zostaje zapytać, kto sponsorował badania - czy aby nie producent suplementu z przyswajalną witaminą?
Wcale to nie oznacza, że nie nalezy suplementować, jeśli trzeba, ale też i nie należy dać się zwariować.

Pozdrowienia :-)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #229 dnia: Maja 15, 2015, 22:45:40 »

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #230 dnia: Maja 15, 2015, 22:49:51 »
To prawda, że w dzisiejszych czasach w pierwszej kolejności należy zwracać uwagę kto sponsorował badania ;-)

Jeśli chodzi o starszych Europejczyków, to  niezależnie od ilości zjadanego pasztetu ;-) mogą mieć niedobory b12, bo wraz z wiekiem znacznie  zmniejsza się produkcja kwasu żołądkowego, osłabia śluzówka żołądka, a więc i wchłanialność witaminy B12 .
Japończycy i inni Azjaci jedzą dużo glonów, ale też jedzą dużo zwierzęcych produktów typu  ryby i owoce morza , poza tym niehodowlane zdrowe mięsko typu psy, robale itp ;-)
Jeszcze co istotne, to jedzą te ryby i produkty mięsne na surowo lub po niewielkiej obróbce, a nie wysmażone na kapeć. Mocna obróbka termiczna niszczy B12
Czytałam, że jod jest niezbędny  do odbudowy śluzówki żołądka, więc może te zjadane glony powodują dobry stan żołądka (plus probiotyczne bakterie z produktów fermentowanych)i przez to dobre wchłanianie b12.... ale to takie luźne skojarzenia ;-)

« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2015, 20:35:23 wysłana przez werbena »

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #231 dnia: Maja 16, 2015, 09:47:23 »
Skoro jod obudowuje śluzówkę żołądka, a te algi maja go sporo, to może warto mimo wszystko trochę tego pojeść. A myślicie że takie algi mogą mieć skutki uboczne? Chyba je sobie kupię....

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #232 dnia: Maja 16, 2015, 12:01:39 »
Glony z dalekiego wschodu do normalne produkty spożywcze, jeśli nie masz indywidualnych przeciwwskazań ani problemów z ich trawieniem to jest to zwykłe jedzenie  ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nori_%28wodorosty%29
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kombu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Undaria_pierzastodzielna#Kuchnia

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #233 dnia: Maja 16, 2015, 12:27:04 »
A co ma jeszcze jod? Tylko coś takiego bardziej krajowego?
Wiecie co? Bo mówiliśmy o tym oleju z pietruszki.....nie przyjechał mi :/ Na hurtowni się pomylili i przysłali mi z czarnuszki. Trochę tak też poczytałam o tej czarnuszce i w sumie tak się zastanawiam, czy nie byłby lepszy od teko pietruszkowego. Czarnuszka podobno zwalcza helikobakter. W badaniach w sumie wyszło, że nie mam helikopterów ale może na refluks by taki olej pomógł :D

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #234 dnia: Maja 16, 2015, 13:11:02 »
Nie wiem czy czarnuszka nie za ostra jak na refluksowe stany. Spróbuj kupić w jakiejś zielarni ten pietruszkowy.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #235 dnia: Maja 21, 2015, 10:00:24 »
Trochę mi lepiej, już mnie tak nie tłucze w klacie. Wczoraj zaczęłam też pić miksturę oczyszczającą Słoneckiego na bazie oliwy. Będę Wam dawać znać o rezultatach :) Pije sobie też raz dziennie taki "drink"
- szklanka niegazowanej wody
- sok z ćwiartki cytryny
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- 1 łyżeczka pyłku kwiatowego
- 1 łyżka soku z aloesu

Jak to wypiłam to moje jelitka ruszyły :D Zaczęłam pić wczoraj, zobaczymy co będzie dalej.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #236 dnia: Maja 26, 2015, 09:57:27 »
Podziele się z Wami moimi spostrzeżeniami.....piję miksturę oczyszczającą Słoneckiego od zeszłego tygodnia. Na początku nie było mi nic, potem zbierało mi się na wymioty i miałam "rewelacje" z drugiej strony :D Teraz, to co widzę, to to, że przestało mnie boleć w klatce - zaczyna mnie tłuc tylko po umyciu zębów (wcześniej bolało mnie za każdym razem, gdy coś zjadłam i jeszcze długo po posiłku). Codziennie rano, korzystam też z toalety w tej drugiej sprawie :D Miałam darować sobie tą miksturę, ale chyba będę ja kontynuować. Gdyby nie te okropne pasty do zębów pewnie byłoby jeszcze lepiej :/

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #237 dnia: Maja 26, 2015, 10:07:05 »
Przerzuć się może na inny sposób odkażania jamy ustnej a szczotkuj tylko zwilżoną szczoteczką. Tylko jakim ziołem płukać żeby nie zaniedbać zębów. Z drugiej strony jak treść żołądkowa uderza w zęby to większej szkody chyba już im nie wyrządzisz, jakiś czas temu polecałem tu temat o paście do zębów, nieustannie go Ci polecam  :)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #238 dnia: Maja 26, 2015, 10:47:50 »
Zaraz będę buszować posty odnośnie naturalnych past do zębów :D Tylko wiecie...co myślicie o stosowaniu sody oczyszczonej do mycia zębów? Soda im nie zaszkodzi?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #239 dnia: Maja 26, 2015, 10:49:48 »
Nie znam się ale mnie soda nie przekonuje... Może raczej płukanie szałwią + szczotkowanie z sama wodą. Ale jak mówiłem specem w dziedzinie nie jestem.