Autor Wątek: zioła pomocne przy refluksie  (Przeczytany 127001 razy)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
Odp: zioła pomocne przy refluksie
« Odpowiedź #210 dnia: Maja 14, 2015, 20:27:34 »
Kurcze dla mnie to zbyt skomplikowane....  :'( a nie da sie jakos zastrzykow kupic w aptece czy cos? Jak kupilam listek wit b12 w aptece za 4 zl to one nadaja sie tylko w kosz? Nie moge zrobic czegos co sprawi ze ta wit sie wchlonie?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #211 dnia: Maja 14, 2015, 20:36:26 »
Piguły z apteki zmiel i zjedz razem z jajecznicą lub z miodem na przykład. Wyrzucać nie ma sensu, nawet, jeśli dawka jest śladowa. Coś się wchłonie, nawet, jeśli Zaleszczotek Książkowy stwierdzi, że nic z tego.
Witaminę w zastrzyku musi wypisać lekarz chyba. Warto połączyć zastrzyk od razu z Biostyminą i robić 1 x w miesiącu po 1000mcg. W te 3 lata bez lekarza, jak pisała Werbena to ja bym zbytnio nie wierzyła, ale pożytek z tego powinien być. WItamina B12 remontuje nerwy, a jeśli Twoje problemy są neurologiczne, to coś powinno się poprawić.
Zbieraj teraz wszystkie jasnoty i pij z nich herbaty wiaderkami razem z kurdybankiem, mleczem, listkami brzozy itp.

Pozdrowienia :-)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #212 dnia: Maja 14, 2015, 20:38:51 »
Basiu a slyszalas o glonach himalajskich? Sa ponoc bardzo bogate w wit b12

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #213 dnia: Maja 14, 2015, 21:39:16 »
Wszystkie glony i grzyby są bogate w witaminę B12. Himalajskie też pewnie. Jeszcze trochę, to pomyslę, ze Himalaje mają dużo wspólnego z morzem - i sól, i glony ;-)
Jeśli masz możliwość, to raczej załatw sobie morską kapustę z Rosji czy nori (morską sałatę) do sushi. Może to też być morszczyn z zielarni. No i trzeba to jeść w ilościach warzywnych, to znaczy tyle, ile byś wrzuciła surówki do obiadu. Suszone można namoczyć.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #214 dnia: Maja 14, 2015, 21:54:22 »
A jeszcze mam takie pytanko, bo nie wiem co zrobic z moim suchym gardlem :-/ myslalam o zrobieniu cukierkow ze slazu ale jak go pilam to mialam zgage a cukierki czyli skarmelizowany i slaz to juz w ogole bylyby rewolucje. Noe wiem jak nawilzac gardlo zeby tan nie bylo sahary :-/

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #215 dnia: Maja 14, 2015, 21:56:04 »
Ja bym proponował wykorzystać świeże liście i kwiaty żywokostu, myślę, że aktualne nadają się.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #216 dnia: Maja 14, 2015, 22:10:38 »
Ja zwykłem zażywać wit. b12, dosłownie razem, z kęsem mięsa, jako że naturalnie to właśnie w nim jest ona zawarta.

Z żywokostem zawsze ostrożnie, zwłaszcza świeżym.
:-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #217 dnia: Maja 14, 2015, 23:35:25 »
Po ugotowaniu nic już groźnego nie zostanie, a wyjdą śluzy
Kiedyś to była przecież roślina warzywna, a przynajmniej paszowa, dopiero niedawno zaczęto faszerować nią szczury, by udowodnić, jak jest niezdrowa.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #218 dnia: Maja 15, 2015, 13:46:40 »
Pytanie o b12 w glonach jest następujące, czy nie jest to przypadkiem bezwartościowy analog b 12, który pokazuje się w badaniach jako witamina, a w rzeczywistości nie spełnia jej zadań  :o  ???

Ponoć na rokitniku żyją bakterie wytwarzające b12 (o ile się to potwierdziło).

Jeśli idzie o tę witaminę to jeśli jest rzeczywista potrzeba, najlepiej celować w zastrzyki.

Pozdrawiam,
A.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #219 dnia: Maja 15, 2015, 14:13:17 »
Pytanie o b12 w glonach jest następujące, czy nie jest to przypadkiem bezwartościowy analog b 12

Tu jest znak zapytania, ale uważa się, że narody glonożerców, czyli w Japonii, Korei mają zdecydowanie mniejsze braki tej witaminy, niż w Europie. Oprócz spożywania glonów, nie ma innego racjonalnego wyjaśnienia. Możliwe, że coś innego jeszcze ułatwia wchłanianie.
Nie znam badań z Rosji, gdzie morska kapusta jest (jak sama nazwa wskazuje) traktowana jako warzywo. Nie zdziwię się, jeśli hodowla i dystrybucja jej jest subsydiowana.

Jeśli chodzi o zastrzyk - jak trzeba, to trzeba uuu....

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #220 dnia: Maja 15, 2015, 14:23:59 »
A może właśnie te glony mają pakiet aminokwasów sprzyjający wchłanianiu tej prawdziwej b12, tak czy inaczej warto wcinać :D Byle uważać na źródło, ja np boje się produktów z naszego Bałtyku, tam czysto było pewnie ze 200 lat temu, ale nie dziś...

pozdr,
A.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #221 dnia: Maja 15, 2015, 15:30:05 »
Byle uważać na źródło, ja np boje się produktów z naszego Bałtyku, tam czysto było pewnie ze 200 lat temu, ale nie dziś...

U nas prawie wyginął, podejrzewam bezmyślne refulacje plaż, a to, co widziałam w Szwecji na skałach to było tak zaglonione skrętnicami chyba, że nie chciało mi się schylać. Na szczęście mogę zbierać w Norwegii.
Tam też te wielkie glony z jakiegoś powodu mocno wyginęły - żyją tylko te, które się wysuszają przy odpływach, czyli w praktyce morszczyny. Coś je ewidentnie zjada, oskarżane są jeżowce, ale ja myślę, że to nie wyjaśnia sprawy. Może jakaś choroba, czy co?

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #222 dnia: Maja 15, 2015, 15:47:01 »
A słyszeliście może o esencjach kwiatowych Bacha?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #223 dnia: Maja 15, 2015, 16:54:40 »
U nas prawie wyginął, podejrzewam bezmyślne refulacje plaż, a to, co widziałam w Szwecji na skałach to było tak zaglonione skrętnicami chyba, że nie chciało mi się schylać. Na szczęście mogę zbierać w Norwegii.
Tam też te wielkie glony z jakiegoś powodu mocno wyginęły - żyją tylko te, które się wysuszają przy odpływach, czyli w praktyce morszczyny. Coś je ewidentnie zjada, oskarżane są jeżowce, ale ja myślę, że to nie wyjaśnia sprawy. Może jakaś choroba, czy co?

Obecne morza w jakim stanie są takim są i to chyba wszędzie. Trzeba na glony i ich składy uważać, jak z resztą na wszytko ;)

A słyszeliście może o esencjach kwiatowych Bacha?

Nasz szanowny Gospodarz wypowiedział się negatywnie o "lekach" Bacha. Zgadzam  się z nim w pełni. To się nie trzyma logiki i medycyny.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #224 dnia: Maja 15, 2015, 16:56:36 »
No może....ale gdybym miała dużo pieniędzy, to znając życie i mnie, pewnie bym przetestowała :D