Autor Wątek: zioła pomocne przy refluksie  (Przeczytany 126997 razy)

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: zioła pomocne przy refluksie
« Odpowiedź #165 dnia: Kwietnia 28, 2015, 21:01:53 »
Szybki efekt znieczulający...goździki http://rozanski.li/?p=1267
"Działanie olejku, nalewki i naparu: po przyjęciu doustnym następuje zahamowanie procesów gnilnych i fermentacyjnych w jelitach, pobudzenie, a następnie zahamowanie wydzielania soku żołądkowego, rozkurcz mięśni gładkich, efekt przeciwbólowy w obrębie przewodu pokarmowego, zniesienie wzdęcia. Składniki goździkowca dają efekt ściągnięcia śluzówki przewodu pokarmowego. Wpływają przeciwpasożytniczo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Niwelują nieprzyjemny zapach z ust. Eugenol zniechęca do palenia tytoniu. Po resorpcji z przewodu pokarmowego wpływa odkażająco na układ moczowy i moczopędnie. Pobudza krążenie krwi."
I jeszcze tu zerknij http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm, pod Goździkowiec korzenny.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2015, 21:18:08 wysłana przez aqarel »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #166 dnia: Kwietnia 28, 2015, 21:45:17 »
Mam dobre zdanie o żelatynie, szkoda tylko że robią wieprzową a nie wołową, chociaż czy to jakaś różnica  ???

Bo była histeria choroby wściekłych krów.

Pozdrowienia :-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #167 dnia: Kwietnia 28, 2015, 21:48:50 »
Mam dobre zdanie o żelatynie, szkoda tylko że robią wieprzową a nie wołową, chociaż czy to jakaś różnica  ???

Bo była histeria choroby wściekłych krów.

Czyli brak żetelnych powodów :) histeria... eh Dobrze że choć wieprzowa jest  ;)

Pozdrawiam
A.
:-)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #168 dnia: Kwietnia 29, 2015, 13:12:13 »
Słuchajcie, mam woreczek estragonu z datą do końca kwietnia. Myślicie, że po ty terminie już się do niczego nie nadaje?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #169 dnia: Kwietnia 29, 2015, 14:12:28 »
Słuchajcie, mam woreczek estragonu z datą do końca kwietnia. Myślicie, że po ty terminie już się do niczego nie nadaje?

Ważna jest technologia przerobu i suszenia, a mniej wazna jest data.
Najwyżej weź większą dawkę

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #170 dnia: Kwietnia 29, 2015, 14:23:57 »
Moja obserwacja ..... mam zgagę po prawoślazie :/ Kupuję AVILIN :/

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #171 dnia: Kwietnia 29, 2015, 18:43:39 »
Tylko kup taki co można stosować doustnie np. http://apteka-radix.pl/avilin-balsam-gastro-plyn-110-ml-zgaga-refluks-choroba-wrzodowa.html bo niektóre są tylko opisywane jak zewnętrzne preparaty, obawiam się że mogą być gorszej czystości.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #172 dnia: Kwietnia 30, 2015, 14:27:20 »
Kupiłam taki do stosowania wewnętrznie. Wstałam o 1 w nocy żeby go łyknąć, bo trzeba czekać 5 godzin od posiłku, a ja jadam o 19:00. Ale Matko!!! Jakie to obrzydliwe!!! Myślałam że tego nie połknę :/ A potem o mało nie zwróciłam - ohydne!   

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #173 dnia: Kwietnia 30, 2015, 14:57:05 »
Dlatego lepiej w postaci kitu...

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #174 dnia: Kwietnia 30, 2015, 15:43:50 »
U mnie jutro grill :/ Myślicie że mogę zjeść taki specyfik z grilla przy moim refluksie? Kiełbasy nie jadam ale np. rybę albo karkówkę? Takie grillowane jedzenie bardzo jest niezdrowe i ciężkostrawne?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #175 dnia: Kwietnia 30, 2015, 18:32:52 »
To zależy... np ryba upeczona w folii jest lepiej strawna od ciężkiej karkówki. Sama znasz swój żołądek, bez stresu, rozsądnie i do przodu, czasem lepiej sobie odmówić czegoś dziś żeby osiągnąć długofalowe efekty.

:)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #176 dnia: Maja 04, 2015, 11:33:56 »
Wiem że minęło dopiero kilka dni ale jest masakra :/ narazie żadnych zmian na lepsze nie widzę. Trochę urozmaiciłam mój plan 2x dziennie przed posiłkiem piję 10 kropel propolisu w pół szklanki wody. Myślę też o łykaniu suplementu diety: HERICIUM. Co o tym myślicie? I chyba kupię i zacznę pić napar z tych liści papai bo jest masakra gdy coś zjem- zarzuca mi wszystkim.

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #177 dnia: Maja 04, 2015, 17:34:57 »
A bluszczyk kurdybanek próbowałaś?
http://rozanski.li/?p=572&cpage=1#comment-5066
Nie mam teraz czasu na szukanie w wątku, ale akurat ostatnio zbierałam i zaglądałam na powyższą stronkę i tam jest o zastosowaniu na zgagę. Poza tym smakuje nieźle.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #178 dnia: Maja 04, 2015, 22:47:48 »
Nie próbowałam :( jutro kupię. Dzięki

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #179 dnia: Maja 05, 2015, 00:44:28 »
Jaśmino, lepiej sama nazbieraj, bo dr właśnie pisał, że kupny może być bezwartościowy. Po zebraniu ma być szybko suszony albo szybko przerobiony (najlepiej intrakt na gorąco), bo inaczej wartościowe związki się ulatniają)
o tu napisał: "Ziele kurdybanka – Herba Glechomae hederae jest dostępne w handlu, często zwietrzałe, przesuszone i przegrzane, mało wartościowe. Polecam samodzielnie je zbierać, zwłaszcza dlatego, że bluszczyk kurdybanek jest rośliną pospolitą w naszym kraju. Trzeba je zbierać w czasie kwitnienia. Łatwy do uprawy, w skupieniu pięknie wygląda, tworząc “fioletowe dywany”.
On teraz jest łatwy do znalezienia, jak nie spróbujesz swojego, to nie będziesz wiedziała czy działa czy nie. Na początek napar z garści ziółek, powinnaś jakieś działanie poczuć (na + albo -).